Volhouden…

Woensdag 15 april 2020

Oplossingen bedenken om ‘het’ vol te houden. 

Omdat duidelijk is dat de huidige ‘lock down’ nog wel een tijdje duurt (en voor ons, deel van de hoog-risicogroep nog langer waarschijnlijk) ontstaan er steeds meer ongemakken. Zo ook hier bij Boslust. Hoe houden we bijvoorbeeld, met Dejan z’n slechte rug en mijn reumalijf, ons huis goed schoon zonder onze huishoudelijke hulp (thuiszorg). We merken fysiek allebei dat wij niet voor niks huishoudelijke hulp hebben. Stofzuigen geeft bij de een pijn in de rug en bij de ander pijn in nek, schouder en handen. Kortom: help, hulp!
Toen dachten we: zou zij niet alsnog kunnen werken in ons huis als we zelf slimme maatregelen verzinnen om het besmettingsrisico zo minimaal mogelijk te houden? Als het aan Annelies (de hulp) lag, was zij gewoon bij ons blijven schoonmaken al die tijd. Maar omdat wij het medische advies kregen om echt niemand meer in huis te ontvangen en dus ook de huishoudelijke hulp niet, moesten we weer zelf gaan poetsen. Geen ramp voor even, maar nu begint dat echt fysiek heel onaangenaam te worden.

Maar: de maatregelen om toch weer hulp in huis toe te laten, hebben we inmiddels bedacht!

• We zorgen dat wij boven zijn als Annelies beneden poetst en andersom • We hebben een mondkapje aangeschaft  bij een goeie bekende uit Amersfoort, die ze momenteel maakt van leuke lapjes. Je kunt er keukenpapier tussen doen. Kapjes hebben volgens deskundigen bijna geen waarde als het gaat om het virus tegenhouden, dat weten we inmiddels wel (al zijn de meningen wel verdeeld zo te lezen).

Maar wat maskers WEL kunnen doen: je bewustmaken van je mond en neus. Dat je die niet aanraakt. Doordat je zo’n kapje voor hebt, besef je (zeggen ze) in elk geval wel dat je daar niet met je handen moet komen • Verder hebben we afgesproken dat Annelies vaak haar handen wast (we hebben ook een handcreme voor haar aangeschaft) en dan hopen we dat we het virus buiten de deur kunnen houden en toch weer ons huis door een professional kunnen laten schoonhouden. Want een fris huis vinden we hier nu extra fijn! Ik vermoed dat wij niet de enigen zijn…

Een andere oplossing die ik persoonlijk bedacht bij het missen van de dierbare mensen (Dejan heeft daar weinig moeite mee, ik wat meer): een lekkere wandeling plannen met vriendin Anita. Morgen gaan we effe op pad. Zolang we niet bij ons in huis zijn, genoeg afstand houden van elkaar en ook niet het bos in gaan als het druk is, moet ook dat haalbaar zijn. Niet elke dag maar af en toe, voor wat ‘sociaal snoep’, ha! Even weer elkaar energie geven en niet alleen over de telefoon horen.

Op deze manier houden ook wij deze ‘lock down’ situatie beter vol. Want dat het nog een tijd gaat duren, is helder en taai, voor iedereen.

Hier gaan we vandaag weer aan de boekjes werken: o.a. een nieuw recept uitproberen voor ons Keukenschriftje en verder met de quotes van de ouderen voor herinneringenboekje 2. Daarnaast willen we ook een paadje / pleintje van stenen maken in de achtertuin. In een hoek die lelijk is, met stenen die over zijn en die nu op een berg bij elkaar in de weg liggen. Twee vliegen in een klap. We willen (om diverse redenen) geen geld en niet veel energie meer stoppen in de tuin maar kleine acties die niet veel moeite kosten en weinig geld: top!

Ik hou ‘t kort. Hieronder weer wat lichtpuntjes. Gisteren schreef bloglezer Jos mij: ‘Een blog als de jouwe, is echt even een opkikkermoment Kiki!’. Hoe leuk is dat?! Ik hoop in elk geval dat ik met de lichtpuntjes een piepkleine bijdrage kan leveren aan het volhouden van deze (voor ons allemaal) moeilijke situatie.

Ik wens je een fijne woensdag enne…hou vol hè: blijf thuis, blijf gezond. 
Kiki

Lichtpuntjes ✨

• Afkickbonbons
Foto bovenaan en hierboven: zelfgemaakte chocolaatjes. Super kitcherig natuurlijk die letters, maar lekker joh! En liefde + chocola: gaan goed samen. Ik ben in elk geval wel zo’n chocomeisje hoor! Troosten kun je mij met  zachtheid en liefde (daar heb ik een fijne vent voor, ha!) maar ook met chocola, jaja…
Anyway. Door de Pasen (of eigenlijk door mijzelf…) ben ik weer helemaal verslaafd aan choco. Om af te kicken, maakte ik chocolaatjes van pure chocola (toch wat minder erg dan melk) die ook nog eens werden ‘verdund’ met pindakaas en kokosolie. Een tikkie minder slecht dan al die paas-chocola en eigenlijk veel lekkerder. En bij mij werkt het zo: dit homemade bonbonnetje geeft sneller een ‘tevreden’ gevoel (door de pure choco, pindakaas en kokos) en ik snoep er daarom minder makkelijk van door.
Zelf maken? Dit is het recept dat ik al jaren gebruik. Snoep ze!

• Pet’s Against Corona
Niks zo ontwapenend en onschuldig als een dier dat je aankijkt, las ik laatst.
Dat werkt dan ook heel goed bij de actie die kunstenbaar Peim van der Sloot bedacht. Hierboven zie je een foto van Freek, bewerkt door Peim. Hij heeft allerlei acties bedacht in strijd tegen corona, waaronder dus Pets Against Corona. Gebruik het ‘smelt!’- effect van jouw huisdier om de boodschap ‘blijf thuis!’ nog meer kracht bij te zetten. Meedoen met zijn actie kan door de foto van jouw beestenlieverdje(s) door hem te laten voorzien van deze tekst, en de foto daarna te delen op social media.

Bij deze: onze Freek (blijft thuis) Tegen Corona! En dat thuis van Freek, dat is vandaag trouwens precies 1 jaar bij ons in huis, hoeraaaa! Wat zijn we happy met -en vooral dankbaar voor- Freek Dirkebroer Frummel! ❤︎
Voor meer info over Pets Against Corona: ga naar de facebook van Peim van der Sloot. 

• Lekker liedje
Thuisblijven. Nooit eerder was je huis in alles zo sterk je veilige basis als nu. Hier bij Boslust wel in elk geval maar bij wie eigenlijk niet…? Tijdens het rondgaan met de poetslap om je holletje schoon te houden, of tijdens thuiswerk waar je wel wat muziek bij kan gebruiken, is dit een heerlijk nummer. It’s my house, van good old Diana Ross. Draaien we hier graag, ook al vóór de coronacrisis trouwens.

• Lekker, limo! 
Limonade slurpen in de tuin tijdens lekkere lentedagen; zaaaaalig! Even een glas limo in je werkpauze, of gewoon met een hele kan naast je op tafel en de voetjes omhoog in je tuin / op je balkon genieten van een zacht briesje en de zon. Super leuk (en gezonder ook nog) is het om die limonade zelf te maken. En nòg leuker is het om die limonade zo te maken dat ie iets extra’s krijgt. Een ‘shrub’. Limonade met pit en een rijkere smaak. Dit recept van The Holy Kauw Company is heerlijk! Wij gaan ‘m van de week maken voor bij ons favoriete lente/zomerrecept (al jaaaaren!): ricotta dumplings. Lekker buiten aan tafel genieten van deze zomerse combi…nu al een feestje om naar uit te kijken.