Koffie dalwattes?!

Woensdag 15 april 2020

Waar ik ook kijk; de nieuwe koffiehype uit Zuid Korea vliegt me om de oren.

Koffie dalgona. Belachelijk lekker en belachelijk ongezond. Maar daar kun je wat aan doen.
Dat deze drank zo ongezond is dat komt namelijk doordat er een berg suiker gebruikt wordt. Koffie dalgona is (liefst ijskoude) melk met daarop een flinke dot stijfgeslagen koffie boordevol suiker. Je leest het goed: koffie kun je opkloppen. Als je oploskoffie neemt tenminste.

Officieel maak je koffie dalgona met 2 el oploskoffiepoeder, 2 el water en 2 el suiker. Dit is een recept ervan.

De plaatjes van dit hippige goedje zijn om bij te watertanden. Maar zoveel suiker? Uh uh, gaat ‘m niet worden tante! Net Pasen gehad, net zo lekker bezig om m’n immuunsysteem een handje te helpen door gezond te eten (als er één periode is waarin dat meer dan welkom is…) en dan nu in 1 bak koffie de hoeveelheid suiker van 5 dagen gaan zitten proppen? Nee dus. Koffie dalgona tijdens corona. Beter niet, als je het mij vraagt. Ik wil het feestje niet verpesten maar toch…

Daarom probeerde ik de koffiehype te hacken, ha! Eerst met de helft minder suiker, namelijk 1 el vanillesuiker, aangevuld met 2 druppels stevia (foto boven). En ik waarschuw maar meteen: nee, Je krijgt niet van die geweldig glanzende koffiepieken als bij het originele recept. Op mijn foto zie je het ook: de pieken zijn prachtig schuimig maar je ziet nog belletjes en geen glanzende romige massa.

Die suiker doet namelijk in het officiële recept hetzelfde als bij merengue (stijfgeslagen eiwit dat je romig, dik, glazend en vormbaar maakt met heel veel suiker). Zonder suiker krijgt je opgeklopte koffiegoedje nou eenmaal niet de glanzende romigheid die ‘hoort’. Maar: nog steeds heb je een zalig soort ijskoffie met een heerlijk fluwelige koffielaag erop. Een feestje dus. Deze uitvinding vind ik gewoon geniaal: melk als basis en koffie als topping i.p.v. andersom.

Maar ook met de helft minder suiker voelt ie voor mij nog steeds onverstandig. Dus morgen maak ik koffie dalgona zonder suiker en met alleen maar stevia. Kijken wat er dan gebeurt.
To be continued…

Ciao, tot gauw en hou vol! 💪🏻
Kiki