Pasen 2020

Dinsdag 14 april 2020

De paus in een lege kathedraal -een piepklein poppetje verzuipend in de immense zee van ruimte- dat was het bizarre beeld van Pasen 2020.

Dat alles op dit moment door corona anders is voor iedereen, over de hele wereld, blijft een bizar en bijzonder besef. Zo ook deze Pasen.

Wij waren regelmatig buiten vanwege Freek en dan zagen we lege kamers met eettafels waar géén bezoek aan zat, afgewisseld met huizen waar ze wel gewoon met visite bij elkaar waren. En dan lang niet altijd met maar 3 bezoekers en zeker ook niet op 1,5 meter afstand. De één was solidair en hield zich moedig aan het advies -blijf thuis en zoek elkaar niet teveel op-, de ander vond kennelijk dat dat alleen voor de buren gold.

Onze buurvrouw Nellie had het er moeilijk mee dat ze niet naar haar dochter kon met haar man, en dat het zo stil is. Maar ze wil zich strikt aan de maatregelen houden en dus bleven ze thuis en met z’n tweetjes. Dan voelt het best wel droevig contrastrijk, als een eindje verderop mensen gezellig verzameld aan tafel zitten.

Missen

Ook wij moesten onze plannen laten gaan en bezoek afzeggen. We hadden ons verheugd op samenzijn met vrienden en met mijn nicht. Met haar zouden we wandelen en uit eten gaan, wat een super weer hadden we dan gehad zeg!
Vrienden Annelies en Pavel zouden komen brunchen. Dat had lekker in de tuin gekund.
Lies schreef:
“Eerst dachten we nog dat het wel zou lukken, want Pasen was nog zo ver weg. En het is nu zulk mooi weer, dus de rit naar jullie was heel mooi geweest. Maar we moeten het accepteren, onszelf maar lekker verwennen met een extra lekkere lunch, ik hoop jullie ook, en we nemen een slokje op jullie gezondheid.”
Datzelfde hebben wij dan ook gedaan, maar dan op die van hun. Maar jee, ik miste ze wel. En vond het voor het eerst echt taai dat het nu is zoals het is. Desondanks slaagden Dejan en ik erin om er goeie dagen van te maken. Met fijn food, onze lentetuin, de beestenkindjes en elkaar, blije bubbels, mooie muziek.

Speaking of…🎼

De Matthäus Passion is en blijft zoooo wonderlijk mooi! Alleen al het beginstuk: kippenvel, steeds weer. Mijn ouders luisterden er altijd naar in de paastijd. En een paar jaar geleden ben ik op de avond voor Pasen naar een Matthäus-uitvoering geweest waar vrienden in zongen. In een prachtig kerkje in Zieuwent, hier in de Achterhoek. Heeeuule lange zit, erg mooie avond.

Mocht je ‘m nog nooit hebben gehoord, probeer eens deze uitvoering . Moet je even de 1e minuut negeren, dat is aftiteling enzo. Vooral het beginstuk blaast je omver als je  er ‘gevoelig voor bent’. Deze uitvoering van Philipp Herreweghe heeft een iets hoger tempo dan de meeste uitvoeringen en dat maakt ‘m extra mooi vind ik. Als het koor begint, wordt het helemaal krachtig en prachtig. Dus vooral lekker hard zetten die muziek, ha!
Veel luisterplezier, als je ‘m nog niet kent.

En verder: zoals je ziet, we hebben ook mijn blogje opgefrist en een lentejasje gegeven, ik ben er helemaal happy mee.

Koken

Voor mij is bezig zijn in de keuken momenteel echt een fijne manier om te ontspannen, mijn ei kwijt te kunnen, me uit te leven en af te reageren. Dus ik maakte feestelijke maaltjes en dekte de tafel ook extra uitgebreid. Tafeldekken vind ik leuk. Liefst de ontbijttafel, en dan de avond ervoor. Zodat het voor mijzelf ook weer een cadeautje is de volgende ochtend, als ik vergeten ben wat ik in de late avond had uitgespookt.

Het feestelijke paasontbijt dat zondagochtend voor de deur werd gezet was fantastisch. Met bloemetjes erbij ook, een verrassing, zo lief! Heerlijk, alsof we in een hotelletje logeerden. Maar dan wel een heel fijn boutique hotelletje, ha! Er kwamen ook nog allerlei lieve paasberichtjes afgelopen dagen. Plus een kaartje, paaseitjes en paaslekkers voor bij de koffie, van buuf Nellie. Wij hadden haar vorige week een paasboekje gegeven en zo sturen we toch wat snufjes goeie spirit naar elkaar heen en weer.

Anyway, tot zover maar, ik vertel de rest hieronder met de (vele) lentekiekjes die ik van de afgelopen dagen maakte. Bij  het volgende bericht heb ik weer inspirerende lichtpuntjes voor je, hieronder onze eigen paaspretlichtjes!

Ciao – tot gauw, hou vol en blijf gezond.
Kiki

We moeten vaak naar buiten met Freek, een super fijn excuus om er lekker op uit te gaan. De weg naar het bos is nu beredruk, heel toeristisch Gelderland komt geloof ik nu hier wandelen dus wij zoeken andere plekken op. Gelukkig zijn er in onze boswijk veel kleine stukjes natuurgebied en kunnen we de meest mooie wandelingetjes maken zonder dat je veel mensen tegenkomt. 

In onze tuin is het ook fijn buiten zijn!

We hebben zalig gesnoept, gehapt en geslurpt (een hele goeie fles prosecco ging er doorheen deze Pasen). Kaarsjes aan en alles even een glasrandje gegeven.

Hieronder
1. een lunch van gegrilde visspiesjes met haricots verts en een salade van bleekselderij, komkommer, appel en dillekwark.
2. Deze hebben we lekker voor ons laten maken: zalmsalade met geroosterd brood en roomboter.
3. Asperges met ei, boter, peterselie en krieltjes, een echt lentefeestje vind ik!