Herfst! (5)

Bos, beestjes, blaadjes, boekjes. 

Zo, het herfstkleurenfeestje is lekker losgebarsten!

In ons woon-uitzicht kunnen we de seizoens goochelarij heel nauw volgen. Je ziet nu bijna per halve dag dat de kleuren intenser worden. Zo denk je nog ‘de herfst is laat dit jaar’ en de volgende ochtend: ineens kleur in de bomen. Elke ochtend is het grappig wakker worden. Dat je dan de kamer binnenstapt en ziet: joehoe, wéér meer bladgoud!

In het bos vielen ons de uitgedroogde varens enorm op. Die lijken wel met een bus koper-spray bewerkt, zo intens van kleur. Hieronder foto’s van ons uitzicht -een beginnend herfstfeestje- en die koperkleurige varens in het bos:

We hebben al lekker van de herfst lopen genieten.
Zondag was een fijne middag. We zoefden op de Vespa richting de vennen. Deze keer kozen we een andere wandelroute, langs het Wijchense ven, door ‘t bos richting Hatertse en Overasseltse Vennen.

Tussendoor een bakkie met gebakkie bij ‘pretboerderij’ Eikenhorst (waar de appeltaart god-de-lijk is en waar het lekker naar vuurtje stoken rook, best een leuke plek).
In het bos al veel paddenstoelen en dus die koperkleurige varens.

Bij de Hatertse Vennen gaan we altijd even naar het gedeelte waar mijn ouders ons kids vroeger vaak op zomeravonden mee naartoe namen, om lekker een duik te nemen in het water. Dat mocht toen gewoon. Bolderkar met allemaal spullen mee, en in de goudkleurige avondzon tussen de libellen spartelen en dartelen. Elke keer als ik er ben, speelt die onbezonnen zomerkinderfilm zich weer af. Zo fijn om daar te zijn.

Hatertse en Overasseltse vennen

Het Wijchense ven (alsof je aan een Scandinavisch meer bent, met die licht glooiende groene zoom…) 

Maandag hobbelden we weer even richting de binnenstad om onze boekjes in de winkel wat liefdevolle aandacht te geven. Zo lekker als de verkoop startte, zo stagneerde het nu ineens een beetje. In de winkel (Ieder z’n Vak) werden we meteen ‘gerustgesteld’: dat gebeurt bij alle producten, soms verkoop je ineens veel in een week, dan weer even niks: “maak je geen zorgen”. Dat was fijn om te horen. Wel besloten wij om de plastic display die we hadden aangeschaft (en beplakt hadden met gekleurde bolletjes) te vervangen voor een houten vakje/kastje. Ik beschouw die plastic display als onze miskoop van ‘t jaar. En ook al hebben we ‘m vrolijk gemaakt; het ding oogt eigenlijk gewoon spuuglelijk. En dat doet de presentatie van ons boekje geen goed. Toen we de boekjes op het houten vakje hadden gezet, zagen zowel wijzelf als Jochem de eigenaar meteen: ja, veel beter! Later die middag kreeg ik een appje van een buuf: “ik heb een paar van jullie boekjes gekocht bij Ieder z’n Vak!”. Het werkte dus, haha!

Na de boekje-zorg kochten we heerlijke schapenkaas met fenegriek bij de Wit in de Stikke Hezelstraat. En we lunchten bij de Blonde Pater. Dat was weer een fantastische lunch, net als de vorige keer. Gezond ook. Weer waren ze lief voor Freek en kreeg hij een heerlijk zelfgemaakt hondenkoekje.

(foto boekje gemaakt door Monique Stalpers)

Linksboven: Freek staat te snoepen van zijn restaurant-kwaliteit-hondenkoekje 😉 De hondenkoekjes zijn ook te koop bij de winkel die het restaurant sinds kort heeft: Pater Deli, in de Lange Hezelstraat. Linksonder onze boekjes in de winkel, weg uit de plastic display en in -en op- een houten kastje. Beter zo. Rechts: dat vind ik wonderlijk aan deze tijd in de herfst; de ene boom is nog groen en vol in ‘t blad en de andere wordt bijna winters kaal. Dit was in de stad bij het Kronenburgerpark. 

En vandaag zijn we in de volgende editie van ons mini magazine gedoken. Want dat Blaadje wordt extra feestelijk en uitgebreid. Zo houden we onszelf ook mooi van de straat dus win-win, ha!

Rest mij nog een haptip erin te knallen: zuurkoolstamp van half aardappel en half zoete aardappel. Was een noodgevalletje, de piepers waren bijna op en van de zoete aardappel hadden we nog wel genoeg. Pakte dat effe lekker uit zeg! Gewoon net als de aardappel in blokjes in de pan (samen) en koken. En nog een extra tip: stoom de zuurkool boven de pan met kokende aardappelen. Gewoon in een grote zeef, daarbovenop het deksel van de pan. Maakt je zuurkool lekker mals zonder dat je de waardevolle voedingswaarden kwijtraakt. Hap ze!

Fijne avond. 
Kiki