Herfst! (3)

Zeg je herfst dan zeg je chrysanten, vind ik.

“Die rot dingen zijn niet dood te krijgen”, zei mijn opa eens tegen mijn moeder toen ze op haar verjaardag chrysanten kreeg van een buurvrouw. Dat was trouwens niet in de herfst maar in de lente. Chrysanten zijn natuurlijk het hele jaar te krijgen maar  in de herfst vind ik ze pas echt mooi. In de zomer is de dahlia mijn lievelings, in de herfst de chrysant.

Jammergenoeg zijn de chrysanten van nu, niet meer wat ze ooit waren (zegt ‘t oud wijf, haha!). In elk geval niet als het gaat om stevigheid. Na een weekje hebben ze ‘t wel gehad en veranderen ze van een weelderige wolk van kleur naar een bosje vergane glorie. Toch moeten ze hier af en toe in huis gehaald worden. Zeker in de herfst.

Mijn vader en moeder waren trouwens ook dol op chrysanten. Opa dus niet.
“Daar mot je bovenop goan stoan” had ie als tip. Meestal krijg je juist verzorgingstips bij een bos bloemen maar opa deelde advies uit over ‘hoe er vanaf te komen’. Hij had wel gelijk: chrysanten bleven eeuwig goed. Als je er niet van hield, zat je er wekenlang tegenaan te kijken. Nu dus niet meer.

Deze week ging mijn lieve lief op jacht naar de mooiste herfstchrysanten. Bij een bloemenstalletje kocht hij de roze, bij de bloemenwinkel de andere soorten. Er zitten ook oudere bloemen tussen die we al hadden, van een gemengd boeket. Die heb ik gerecycled in bovenstaand bloemstuk.

Bloemstuk… Geeft meteen heel ouderwetse associaties, dat woord. Dan zie ik van die retro bloemwerkjes in mandjes voor me.
Zoiets:

Mijn vader gebruikte dat woord altijd.
“Ik moet nog even naar de stad om een mooi bloemstuk voor mama te halen”.
Voor haar verjaardag deed hij dat altijd. En hij kocht ook altijd een bloemstuk met kerst. Lief he?!

Je snapt dat ik nu ook niet anders kan dan mijn chrysanten-maaksel van de foto bovenaan, waarvoor m’n lieve husband zo uitvoerig op jacht is geweest, vol eerbied bloemstuk noemen.

En nee ik ga er niet op staan (opa…). Want ik wil ze niet dood, ik wil er juist zo lang mogelijk blij van worden.


Geniet van alle herfstschatten.
Kiki