Boterplank

Het is een heuse hype en wij zijn er nu al dol op. Het boterbord.

Het boterbord / de boterplank is een alternatief voor de kaasplank of de borrelplank. Maar je kan het ook zien als een ‘uit elkaar gehaalde kruidenboter’. In plaats van dat je boter en kruiden mengt tot een kruidenbotertje, leg je boter op een plank en leg je alle ingrediënten zoals de kruiden, er los bovenop. Doe daar nog wat lekkere en mooie ingrediënten bij (zoals eetbare bloemetjes) en je hebt een feestje! De boterplank. Of boterbord. Of niet-gemengde-kruidenboter. Noem het zoals je wilt, maar lekker en leuk is het in elk geval!

Deze hierboven maakte ik vanmorgen, voor de lunch zometeen. We hebben vrienden uit Friesland over hier vandaag. En omdat we vanavond met z’n allen uit eten gaan, wilden we de lunch niet al te machtig maken, maar vrij simpel houden.
Noem deze boterplank maar simpel, haha! Not, dus. En toch ook weer wel.

Het principe is simpel, namelijk. Je maakt ‘m heel makkelijk en het effect is rijk. Je smeert allemaal toefjes boter op een plank (flinke toefjes of juist wat minder, wat je wilt). Dat kun je het beste doen met de bolle kant van een lepel, dan krijg je het makkelijk op de plank en hebben alle ‘botertoefjes’ dezelfde vorm. De oogjes willen ook wat natuurlijk.

Vervolgens, als de plank bedekt is met boter, ga je de boter versieren met mooie smaakmakers. Je kunt van alles gebruiken. Wij namen olijfringetjes, geroosterde amandelsnippers, granaatappel pitjes, 2 soorten dip (soort chutney allebei), tuinkers en de lekker peperige snippers van Oost-Indische kers (bloemetjes op ons dakterras). Nog wat zeezout en hier en daar een drizzle olijfolie en klaar!  Je kunt het overigens nog veel verrassender maken met vijg, lavendel en meer van die smaakbommetjes.

Daarna kan het feest beginnen: neem goed stokbrood of een ander steviger soort brood (wij hadden heerlijk desemstokbrood van de bakker) en gebruik een stukje brood om wat van de boter (en de extra’s natuurlijk!) van de plank af te ‘vegen’.

We hebben al eerder een simpel boterplankje gemaakt en het is echt een leuke manier van borrelen of lunchen. Aanradertje!

Fijn weekend. 
Kiki