Carnaval

De een gruwelt ervan, een ander leeft er het hele jaar naartoe. En ik hang ergens in het midden.

Carnaval leeft wel in onze omgeving. Niet zo heftig en hectisch als in al die plaatsen die nog veel zuidelijker liggen, maar toch: in Nijmegen e.o weet wel wat een carnavalsfeestje is.

Als kind ben ik er de eerste helft van mijn jeugd mee opgegroeid. In mijn geboortedorp Molenhoek, onder de rook van Nijmegen, werd het stevig gevierd. De carnavalsoptocht was voor mij het hoogtepunt. Toen we later in Nijmegen zelf woonden, vierden we het zelfs dubbel: in Molenhoek en in de binnenstad van Nijmegen.

En ja, daarna vonden die rare ouders van mij het nodig om voor het werk van pa naar Lelystad te verhuizen en was het afgelopen met de carnavalspret (en nog veel meer pret, oh oh…). Dus toen we gisteren gingen kijken bij de optocht in Molenhoek, werd ik heel erg blij! We willen sowieso liefst elke maand even die kant op. Dejan ook, die heeft dit dorp en de prachtige natuur helemaal in zijn hart gesloten. Er wonen, dat zouden we dan weer niet willen, maar het is fijn om er te zijn! En om dan na meer dan veertig jaar weer eens carnaval mee te maken op die plek: feest! Waar wij stonden te kijken -de Prinsenweg, hoe toepasselijk- was het nog relatief rustig, daar verzamelden alle deelnemers en praalwagens van de optocht zich om te vertrekken. Maar verderop was het druk met mensen. Hier een impressie.

Het is genieten van de moeite die mensen hebben gedaan, hun skills, vindingrijkheid en de humor die optocht deelnemers in hun creaties stoppen. Soms heel flauwe humor, soms spitsvondig en vaak ook origineel. Super leuk om voorbij te zien komen.

Ik maakte ook een filmpje van wat er allemaal aan lekker lawaai, kleuren, geuren (ja, veel rook enzo) en vrolijks voorbij kwam.

Husbandlief deed vervolgens weer wat edit werk en maakte er een korte compilatie van.

Meegenieten van carnaval in Molenhoek?
Bekijk het filmpje onderaan dit bericht.

 

 

 

 

 

Het schijnt zondag in de binnenstad van Nijmegen ook erg leuk te zijn geweest. Onze burgemeester -Bruls- maakt er samen met het college van B&W elk jaar een feest van om een nieuw thema voor een carnavalsoutfit te kiezen en daar lopen ze dan ook in rond door de stad. Te beginnen met het (vanaf het bordes van het stadhuis) aanschouwen van de optocht door de stad. De outfits van dit jaar zijn wel heel erg leuk! Kijk maar: klik hier. Volgend jaar gaan wij zeker ook sfeer snuiven in de binnenstad!

Nou, dat was ‘m dan weer voor vandaag. Mijn lief en ik moeten nog even het overleg voorbereiden dat wij morgen hebben bij Stichting De 4Daagse. We hebben de voorkant van het boekje al klaar en een eerste onderdeel met tekst en vormgeving ook, fijn om te gaan laten zien. En we hebben volgende week een heel leuke afspraak staan met NEC, voor ons boekje. Dat mogen we morgen in het overleg gaan vertellen, tof! Blije jongen en meisje hier.
Nog even voorbereiden dus nu en dan: bankhangen met een koppie thee, joechee!

Fijne avond. 
Kiki