Zondagbijpraat

Een bericht met weer veel plaatjes èn geluid. Het geluid van de zomer. 

De zomer is begonnen en jahoor, meteen te merken. Zonnetjes op de weerkaarten. Zonder wolken, zonder regendruppels. In elk geval lijken de komende dagen regen-vrij te zullen zijn. Normaliter ben ik een herfst-wintermeisje en word ik zelfs blij van een paar dagen regen in de zomer. ‘Lekker even donker, kopje thee erbij…’. Maar met zoveel nattigheid als er de laatste maanden gevallen is…laat die zon nu alsjeblieft eindelijk een feestje vieren!

In ons uitzicht is ‘t momenteel ook een feestje: de kastanje-bloemen staan weelderig in bloei. En daar mogen wij nu voor de vijfde keer van genieten; vandaag precies vier jaar geleden begon ons Nijmegen-leven hier.

Over een tijdje worden de bloeiende trossen bruin en beginnen ze ook eigenaardig te ruiken. Niet erg lekker. Maar: daarna wordt ‘t weer leuk! Dan ontstaan er stekelbolletjes die verraden: kastanjes in de maak. Eetbaar. Da’s dan weer wèl lekker. En ja, kijk nou: die bloeiende trossen, da’s toch prachtig?!

 

 


Laatste boekje overleg 

Woensdag hadden we ons 4e en laatste overleg bij de 4Daagse. Dat was, net als de andere 3 overleg-momenten, een fijne meeting. Puntjes op de i gezet, beetje voorgesproken hoe en wat met de verspreiding straks tijdens de 4Daagse en allemaal heel happy met wat het boekje geworden is. We zijn door de 4Daagse al gepeild of we nòg een boekjes-project willen doen met hen, voor over een tijdje (ruim na de 4Daagse) maar daar mag ik nog niks over zeggen. Wèl dat wij heel enthousiast zijn om dit lijntje nog wat langer vast te houden.

En nu is Dejan bezig met het drukklaar maken van het 4Daagse Troostboekje. Het is fijn dat wij zèlf de drukkerij mochten kiezen voor het boekje. We kozen voor Luxor, waar wij onze Feestboekjes ook door lieten drukken. Een Nijmeegs familiebedrijf waar wij vorig jaar meteen al super goede ervaringen mee opdeden. Toen ze bij Luxor vorige week van de 4Daagse akkoord kregen voor de druk-offerte van het Troostboekje, lieten ze weten heel blij te zijn om weer eens iets voor de 4Daagse te mogen doen. Zij blij, wij blij, iedereen blij, haha!

▲ Na ons laatste 4Daagse overleg wandelden wij voor een welverdiende lunch naar de Daalseweg waar we neerstreken bij Billy’s coffee. Wat een fijn plekkie! Heerlijk en gezond geluncht, goed bakkie en de sfeer is zó fijn. Lekker ontspannen, retro / 70’s knus en ook fris, van nu. Bovendien is ‘t echt zo’n buurttentje. Daar komen we zeker terug!
▲ Daarna nog even stads struinen. Blijft fijn, hoe vaak we er ook zijn. Linksboven: Belvédère, de toren op de heuvel die je verwelkomt als je na het passeren van de Waalbrug de stad binnenrijdt. Rechtsonder: als je bij Belvédère een feestje geeft -het is helaas alleen open voor besloten bijeenkomsten- krijg je het uitzicht er gratis bij. Ik vind eigenlijk dat dit iconische plekje open moet zijn voor iedereen! Rechtsboven: het (bloemen)wapen van Nijmegen ligt er weer fleurig bij. Linksonder: zomers groen in de stad


Walhalla aan de Waal

Gisteren deden we een nieuwe poging om Fabrikaat te bezoeken. Dat is een kleine werkplaats, een cafeetje en workshopruimte ineen, waar alles draait om de rivierklei die in de directe omgeving gewonnen wordt.

En vooral is het een paradijselijk plekje (zie ook foto bovenaan). Het ligt aan de overkant van de Waal aan de Oosterhoutsedijk. We wandelden daar korte tijd geleden al naartoe, maar toen hadden ze een besloten verjaardag. Gisteren kwamen we gelukkig niet voor niks en konden we uitgebreid rondsnuffelen in de werkplaats en heerlijk koffiedrinken in het gras achter de dijk.

Ik kocht er ook twee bekertjes, gemaakt van de lokale rivierklei. Ze zijn van binnen geglazuurd dus we willen ze gaan gebruiken voor onze warme-wijn-momenten straks in herfst en winter. Geïnspireerd op de traditie van mijn ouders: warme wijn drinken uit de klei-kopjes die mijn moeder had gemaakt.

Mijn mams was een fervent -en getalenteerd- pottenbak-liefhebber en ze maakte de mooiste dingen. Zo ook de gluhwein-kommetjes, waarvan ik helaas niet weet waar ze zijn gebleven. En dus kocht ik gisteren twee kopjes die me aan die van haar deden denken.

Fabrikaat was een walhalla geweest voor mams!

 

 

Binnen je ogen de kost geven en lezen over de verschillende soorten rivierklei, buiten het ultieme zomergevoel over je heen laten zwieren bij een zacht zomerbriesje.

Wat een plek! En alles dat je bij Fabrikaat drinkt en eet (wij hadden koffie en deelden een wortel-notentaartje) eet en drink je van zelfgemaakte spullen, gefabriceerd met de rivierklei van daar.

▲ We wandelden deze keer via de Kaaisjouwerskade/spoorbrug-Snelbinder/Ossenwaardpad en de Zalige brug naar Fabrikaat. En na die tussenstop ging het verder via ‘t Ossenwaardpad over de Oversteek(brug) langs De nieuwe Honig (waar we nog een bakkie deden bij ons geliefde First Things First) via Laan van Oost-Indië terug naar de Kaaisjouwerskade. Een mooie wandeling.  Linksboven: doorkijkje onder de Oversteek, op de stad. 

Het geluid van de zomer

Ik sluit af met twee geluidsfragmenten.

Het eerste is lekker lawaai: Rammstein afgelopen week bij ons ‘in de achtertuin’. Op de 2e avond konden we op ons dakterras heel goed meekrijgen wat een mega spektakel dat is geweest.

Het tweede geluidsfragment is riante rust: hangen in het gras achter het Fabrikaat bij de Oosterhoutsedijk. Allebei de fragmenten staan wat mij betreft symbool voor de zomer die dus, hoera, begonnen is.

Fijne zondag. 
Kiki