Zon…

Zaterdag 14 maart 2020

En toen leefden we ‘ineens’ in een bizarre film met z’n allen. 

Vermoedelijk ben jij lezer van mijn blog, nu ook thuis, en zijn al je ‘sociale plannen’ gecanceld?

Als niet: be super careful oke? Ook voor anderen. Jij kan dan misschien kerngezond zijn; er zijn zoveel kwetsbare mensen nu. Ouderen, nog oudere ouderen, mensen die ziek zijn – ernstig of niet en herstellend of niet, zorgmensen die dicht op het virus moeten werken, mensen die permanent kwetsbaar zijn en ik vergeet vast nog een heleboel doelgroepen.

Wij mochten 10 dagen geleden al niet meer bij de ouderen van het zorgcentrum komen (waarmee we de boekjes maken) omdat de boel dichtging vanwege het norovirus (buikgriep). Misschien is dat wel de ‘redding’ voor dat centrum, want zij zijn dus al 10 dagen min of meer op slot. Inmiddels is het centrum vanwege de corona-maatregelen nu een soort van hermetisch afgesloten. We hopen dat t.z.t., als deze ergste crisis voorbij is, alle mensen van ons boekje-groepje (en daarbuiten natuurlijk) weer gezond en wel kunnen aanschuiven…

Hier bij Boslust

Er wordt ons de laatste 2 dagen best vaak gevraagd of wij in ‘zelf-quarantaine’ gaan vanwege mijn kwetsbare immuunsysteem en of we nog goed gezond zijn op dit moment. Soms wordt ‘thuisblijven en andere mensen (even) vermijden’ ons ook geadviseerd door vrienden of bekenden die ons lieve adviezen geven. En het klopt, ook wij zoeken op dit moment geen nabijheid op met anderen (behalve met elkaar, ha!).

Mijn auto immuunziekte en de immuun-onderdrukkende infuusbehandelingen maken dat ik een kwetsbare weerstand heb en als ik het coronavirus zou krijgen, kan het flink uit de hand lopen, zo is me uitgelegd. Dat kan ik zelf ook wel raden natuurlijk en bovendien houdt het RIVM als richtlijn aan om kwetsbare groepen aan te duiden: mensen van 70 jaar en ouder en mensen die in aanmerking komen voor griepvaccinatie op basis van ‘onderliggend lijden’. Wat ik overigens een wel heel erg heftig woord vind, maargoed. Ik krijg inderdaad ook altijd standaard de griepprik.

Ik had al heldere telefonische ‘corona-adviezen’ gekregen vanuit de Maartenskliniek waar ik behandeld word voor mijn reuma en was al wel aardig voorbereid, maar tot en met woensdag hebben wij nog gewoon deelgenomen aan het sociale verkeer. Dat doen we nu dus niet. En ik ben best wel ‘blij’ dat er nu zulke stevige maatregelen worden genomen in het hele land, om te voorkomen dat ziekenhuizen de zorgvragen straks niet meer aankunnen, en ook ter bescherming van kwetsbare groepen. Wij  houden ons gewoon aan de adviezen richting die kwetsbare groepen omdat het ons rechtstreeks raakt, ook in de hoop dat we NIET bijdragen aan verspreiding.

Vandaag zou vriendin Anette een dagje deze kant op komen maar dat kon dus niet doorgaan. We hebben nu gewoon met  een kop thee erbij (allebei) gebeld en bijgepraat. En er staan meer bijpraat-belletjes in de agenda, ja je moet toch wat, ha!

Lichtpuntjes

Dejan, Freek en ik zijn er vandaag wel uit geweest, weer eens even lekker het bos in. Daar (en ook op de weg ernaar toe) kunnen mensen voldoende afstand houden van elkaar, en dus wordt een boswandeling niet afgeraden. Het was een zonnig weerzien na maanden van slecht weer, en steeds maar geen bos. Freek werd er helemaal hyperdepiep van, zo leuk!

De zon heeft geloof ik besloten komende tijd nog wat vaker langs te komen. Ik hoop enorm dat het gauw warm genoeg is om even in de tuin een bakkie te doen! Hopelijk is het zonlicht voor iedereen letterlijk en figuurlijk een lichtpuntje. En ik heb me voorgenomen om, elke keer als er hier een blogberichtje komt, lichtpuntjes te delen. Dingen die ik tegenkwam op internet, die ik hoorde, las, zag en die even wat vrolijkheid of bemoediging brengen. Als je leuke tips hebt, laat het me weten dan plaats ik ze hier (als ik het vind passen natuurlijk).

✨ Lichtpuntje van vandaag

Een dame, Wilma -trouw lid van een muziekvereniging uit het Gelderse Hengelo- moest het feest voor haar 50ste verjaardag gisteren afzeggen vanwege het corona risico. Maar de muziekvereniging kwam haar opvrolijken door in de tuin op gepaste fysieke afstand, een heuse serenade voor jarig Saartje te spelen. Hoe lief en speciaal is dat! Fijne acties, hopelijk komen er nog veel meer voorbij, komende tijd.

Wij gaan nog even een koppie thee doen op de bank en dan ons holletje in.

Hieronder foto’s uit het voorjaarsbos vanmiddag. Ik meld me na morgen ergens weer.
En ik kan alleen maar zeggen: pas goed op, wees wijs, blijf gezond en help daarmee ook anderen (en kneusjes zoals ik, ha!) om zo gezond mogelijk te kunnen blijven. Dank! 

Kiki