Zaterdag 11 mei 2019

Deftig…?

Sinds een paar jaar lak ik soms mijn nagels. Reden: omdat ik het leuk vind natuurlijk, ha!
Maar ook om er ‘feestelijk’ bij te lopen. En stiekem is de belangrijkste reden, dat ik met gelakte nagels ‘dametje speel’. Zoals ik in mijn eetkeet regelmatig restaurantje speel.
Ik speel gewoon graag! ? Het leven vieren en lekker spelen, dat is wat ik doe samen met m’n lief.

Ik ben van mezelf helemaal geen dame. Ik ben een sloddervos (mijn 2e naam toen ik kind was) en vind dat eigenlijk langzaam aan een beetje storend van mezelf. Soms dan. ?

Mijn haren bijvoorbeeld. Die worden steeds langer en daar ben ik heel blij mee. Ik heb een volle bos haar gelukkig en het voelt lekker, wapperende haren om me heen als ik buiten ben. Maar wat ik ook doe, kort, lang, stijl, krullerig (bij nat weer gaat dat krullen vanzelf): altijd heb ik een ontembare bos. ‘Gewoon zo laten en je bohemian stijltje juist benadrukken’, adviseerde de kapper vorig jaar. ‘Je hebt iets zigeuner-achtigs’ zei vriendinnetje Lies donderdag. Wat ze als compliment bedoelde, en wat ik ook zeker zo opvatte. Zigeunerachtig, bohemian: leuk! Ik krijg ook redelijk vaak de opmerking dat ik er on-Hollands uitzie en dat vind ik al net zo leuk. Heb ik van m’n moeder, die was ook donker. Alleen, dat sloddervosserige van mij: mwah, nee, gaat me een beetje tegenstaan. Maar het lukt me gewoon niet om er vanaf te komen. En dus heb ik geleerd om het maar te aanvaarden, ha!

Maar wat ik óók heb geleerd: afleiden. Door bijvoorbeeld mijn nageltjes in een vrolijke kleur te lakken, hoop ik de aandacht een beetje weg te  halen van de slordige kanten van mij, en word ik stiekem toch een tikkeltje damesachtig. Een tikkeltje maar hoor ?. Dan moet ik alleen wel weer oppassen met de kleur. Ik wilde laatst bij de Hema iets roze-achtigs kopen, maar Lies dacht mee en zei: ‘Nee, moet je niet doen, te kinderlijk’. Dus namen we zonnig oranje nagellak. Voor bij mijn feestjurkje. Rode lak moet ik dan ook weer niet doen. ‘Te hoerig’ vonden we. Sommige vrouwen kunnen dat goed hebben, maar het is al snel ordinair en bij mij zeker. Dan wordt ‘zigeunermeisje’ een kermispop. En dat wil ik niet. Nou ja, en zo rommel ik dus een beetje aan, en speel ik gezellig verder. Een deftige vrouw zal ik wel nooit worden, maar ik kan het natuurlijk wel spelen als ik zin heb.

En als ik dan een mooi nieuw kleurtje heb en met zorg mijn nagels lak, voel ik me toch echt een dametje.
Voor heel even.

Zie joe zoen! ?