Van alles weer, plus kooktip.

Donderdag 20 augustus 2020

Avondje Goffertpark, goed bericht van de verhuurorganisatie, koffie- abonnement bij een mooi merk, lief cadeautje van mijn nicht en een super-salade-tip. 

We wilden gisteravond op de Vespa stappen toen we in de lucht zagen het schip met zure appelen komt eraan. Dat is een Zeeuwse uitdrukking die aangeeft dat er onweer in de lucht hangt. Van Dejan geleerd, ha! Anyway, wij dachten: we gaan wat dichterbij huis struinen, en dan komt die Heumensoord-boswandeling binnenkort wel weer.

Heumensoord en de Hatertse Vennen: het zijn een beetje ‘onze plekjes’ geworden afgelopen tijd. De vennen natuurlijk ook door mijn kindertijd. Een mooi weerzien. En nu kregen we een leuke reactie terug van iemand die hier ook woont, die wij vertelden over de vennetjes en die er ook is gaan wandelen. ‘Jullie voorbeeld wordt gevolgd hoor mensen, heel mooi daar! Leuk dat we inspireren terwijl we hier nog maar net wonen…

En wij krijgen ook weer mooie tips voor prachtplekken. Oortjeshekken bijvoorbeeld, in de Ooijpolder, bij de Bisonbaai. Zijn we vandeweek met buurman Andre naartoe gereden (hij fiets, wij Vespa). Heel mooi gebied. We wilden er neerstrijken voor een drankje maar de wespen vlogen je letterlijk om de oren en we zagen steeds meer mensen weglopen. Dus toen wij dat terras opliepen en zoemend welkom werden geheten, maakte deze dame spontaan rechtsomkeert en mompelde de tekst ‘whooooo, wespen!!!’. We besloten via een heel mooie tocht terug te rijden en zijn blij dat Andre ons dit gebied heeft laten zien. Daar komen we zeker terug. Zodra de herfst komt, en de wesp gaat.

Gisteravond zochten wij het dus nog iets dichter bij huis en wandelden bij ons het Goffertpark in. Ik vind het een indrukwekkend en mooi stadspark maar wij hebben niet de neiging om er elke dag naartoe te gaan. Het was wel heel grappig om allerlei groepjes mensen er te zien genieten van het park. Van alles werd er gedaan: trommelen (workshop), sportgroepjes, yoga, borrelen, slapen, lezen, dansgroepjes. Het park is groot genoeg voor iedereen, om er op zijn eigen manier gebruik van te maken en dat is fijn om te zien. Er wordt duidelijk ook met respect omgegaan met het park, over het algemeen. De siertuin is echt een siertuin en dat blijft ie, geen vandalisme (of wij moeten dat verkeerd zien?). Het park mag gewoon mooi zijn, kennelijk wordt er niet gesloopt door vandalen. Daar gaat iets hoopvols vanuit.
Een (stads)park is natuurlijk een prachtige plek voor groen, in combi met doen. Daarom was het een feestje om gisteravond door het Goffertpark te slenteren en zoveel te zien gebeuren. En het laat ook heel mooi zien dat je prima kan samenleven en genieten zonder dat je elkaar in de weg hoeft te zitten, charming.

Maar meneer Boslust en ik vinden in het bos zijn (of in andere natuurgebieden) juist fijn omdat je dan even niet heel veel mensen ziet. Of althans: niet teveel menselijke activiteiten ziet, voelt en hoort. Geen dans, geen yogaclubjes, geen getrommel, geen muziek. Gewoon lekker de kalme stilte, die oh zo mooi is. En dan horen we het geruis van de blaadjes, het geritsel van kleine beestjes over de grond en bijvoorbeeld -een zalig geluid!- het kraken van gedroogde beukennootjes onder je voeten. Of nu net weer begonnen: eikeltjes. Ze vallen al en drogen nu heel snel uit. Elke stap geeft dan een heerlijk knappend geluid.
Goeie geur & geluid, het bos is er specialist in.

Bos- en andere natuurwandelingen worden steeds meer aangekleed. Gewoon simpel in het bos zijn, is niet voor iedereen boeiend genoeg. Het staat daarbij waarschijnlijk ook net niet hip op social media, ‘alleen maar in het bos lopen’, zonder arrangement (‘bosbad’ heet een georganiseerde boswandeling de laatste paar jaar). Prima ook natuurlijk, kleed het lekker aan als je zin hebt, geniet ervan. En als het jou op die manier uitnodigt om toch wat vaker in een natuurgebied te komen, tof! Maar voor ons persoonlijk is de natuur al entertainment genoeg op zichzelf. Een snuf natuur is voor Dejan en mij een snuf alles. Muziek, beeldende kunst, dans, sport, yoga, medicatie (meditatie zo je wilt), alles. En dat alles doet de natuur zelf. De natuur die is zelf al super speciaal, die heeft daar wat ons betreft helemaal geen mensen-kunsten in nodig. Simpel = super, en wij zijn stiekem nog steeds heel blij dat we dat zo kunnen ervaren. Je hebt dan maar heel weinig nodig om heel blij te worden.

Hieronder het Goffertpark gisteravond. Het leek wel herfst, zoveel goudgeel al. Maar helaas is het de kleur van dorre droogte.

Blij mee!

We kregen een heel prettig bericht van de woonconsulent van onze verhuurorganisatie, naar aanleiding van onze ‘alarmbel’ over de warmte hierboven. Ze reageerde ook meteen op de eerste dag dat ze terug was van vakantie, echt super! Ze gaf aan dat ze beseffen hoe warm het hier onder het platte dak moet zijn geweest en dat ze er met verschillende partijen voor om de tafel gaan, om dit probleem aan te kaarten en zo goed mogelijk aan te pakken. Ze gaf aan dat het voor deze zomer niet meer opgelost kan worden -dat snappen wij uiteraard- maar dat er wel serieus naar gekeken gaat worden. Blij mee, geeft goeie hoop!
Want het is echt top wonen hier, dus als we dit ongemak minder ongemakkelijk kunnen maken, is dat super.

Ook blij mee…

Er kwamen gisteren 2 brievenbuspakketjes binnen:

Nieuwe koffie
We hebben een proefabonnement genomen op een relatief nieuw koffiemerk –de Koffiejongens– dat bedoeld is voor iedereen met een Nespressomachine en een lichtelijk schuldgevoel over de koffiecupjes van Nespresso (en andere merken). Ze worden wel hergebruikt en daarvoor kun je ze laten ophalen, maar uiteindelijk belanden ze een keer op de afvalberg. En dan is het wel gewoon fout spul. Bovendien is het transport van Nespresso (dat niet op veel plekken te koop is en dus besteld moet worden) ook wel een beetje een bezwaar voor ons.

Laatst zagen we een poster hangen van de Koffiejongens, dat cupjes maakt voor de Nespressomachine die gewoon biologisch afbreekbaar zijn, en dus zelfs in je GFT kliko kunnen. Ze worden voor het overgrote deel ook nog per fietskoerier gebracht. Verder wordt gegarandeerd dat de koffieboeren onder betere omstandigheden werken, en dat toegezien wordt op duurzame teelt. Je kunt er meer over lezen op de website van de Koffiejongens.
Wij wilden het meteen proberen en hebben een proefabonnement genomen dat we, als we tevreden zijn, gewoon door kunnen laten lopen. We vinden de koffie hartstikke lekker en dus zijn we ook hier heel blij mee. Aanrader, wat Dejan en mij betreft!

Spannend pakketje
Van mijn nicht Judit kreeg ik per post een DNA kit (foto linksonder), dat is een test om te achterhalen welke nationaliteiten er in je DNA zitten. Leuk om te weten. Het meest logisch zou zijn als er iets van Turks / Marokkaans / Spaans DNA in zit, als ik af zou gaan op wat mij vaak gevraagd wordt: jij bent niet helemaal Nederlands he, ben je van (…) komaf?

Mijn moeder zei eens dat ze ooit hoorde dat gedacht werd dat er Indiaans materiaal in de familie zit maar dat was een heel vaag verhaal. Maar hé, zul je zien dat het verrassend uitpakt en ik een snufje Scandinavisch in mijn DNA heb zitten, ha! Of heel saai helemaal honderd procent Hollands. Of Een beetje saai – naast de deur; degelijk Duits. Of ook een beetje saai, de buren van beneden, Belgisch. Frans wordt dan alweer minder saai. Anyway, We zullen zien.

Een leuk cadeau van mijn lieve nicht! Zelf deed ze de test ook, en ze werd verrast met Engelse roots in haar verleden. Dat is dan van de kant van haar vader, die aangetrouwd was.
Dit weekend ga ik het testje doen en dan stuur ik het op.

En jeetje, ik voel me verwend man, want er wacht mij ook nog een ander mooi cadeau: een paar prachtige originele items van het Boerenbont servies. Van vriendinnetje Martine. Zij en haar lief gaan verhuizen, ook zij gaan van het dorp terug naar de stad (ze wonen in dezelfde gemeente als wij woonden; Rheden). Ze verhuizen naar Amsterdam, heel stoer! Een nieuw avontuur, nieuwe inspiratie en nieuwe mogelijkheden. Wij weten er alles van, het is fijn om weer in de stad te wonen. Wel in de luwte, maar toch met alles binnen handbereik. Voor Martine is Amsterdam op food vlak the place to be.

Martine en ik kleppen vrij veel heen en weer via de Apple messages, en ik herken van ‘zeer recentelijke eigen ervaring’ wat voor periode dit is voor haar. Leuk, veelbelovend, spannend en doodvermoeiend. Dan heeft zij ook nog die kut hittegolf erbij, gadver! Gelukkig is die bijna voorbij, ik hou mijn vingertjes crossed dat haar verhuisdag gewoon lekker koel verloopt. Martine is nu het huis aan het uitmesten en allerlei spullen aan het verkopen want ze gaan kleiner wonen. Ook dat is herkenbaar. Ik word nog geregeld badend in het zweet wakker omdat ik droom van een achtertuin vol zooi die naar grofvuil moet. En dan komt in mijn droom die hele berg zooi in eens vanaf de grond als een grote golf omhoog zetten en over het huis heen duiken. Een spullen-tsunami, oh oh…

Anyway, de Boerenbont servies onderdelen krijg ik van Martine nog als verjaardagscadeautje, en dat vind ik super lief. Verheug me erop. We hebben al het een en ander ervan en we vinden het bere gezellig op tafel. Daarbij; voor mijn plannetjes met een (bescheiden) doorstart van mijn kookproject kan ik zulke leuke spullen weer goed gebruiken. Zeker omdat ik de meeste spullen heb weggedaan (kringloop) en alleen het echte mooie spul heb gehouden. Daar past het Boerenbont erg goed bij.

Spannend avontuur dus voor Martine en co, in Amsterdam. Gelukkig studeren en wonen haar beide zonen allebei in Arnhem dus hup, zo af en toe even lekker doorkarren naar het mooie Nijmegen zeg ik dan, ha!

Super salade

Vanavond aten wij een maaltijdsalade die heerlijk is (foto helemaal bovenaan) en eens iets heel anders ook. Doet een beetje denken aan gado gado. Ik deed er maggiplant door in plaats van koriander. Maggiplant hebben we op ons terras staan en leek me goed passen in deze combi, wij vonden het in elk geval erg lekker. In deze link naar website Pauline’s keuken, zie je het recept.

Ik sluit af met twee foto’s: een van katertje Jasper die helemaal aangepast is aan deze (weer eens) warme dag. Doet ie altijd zo goed, zijn persoonlijke hittemanagement…! Onze Freek maakt zich veel drukker, die wil de hele dag spelen, en stort dan ineens in en ploft neer, ook bij warmte gaat dat zo. Freek dropte dan ook zijn bal bij Jasper, maar die gaf geen krimp en bleef erbij liggen alsof ie door een auto was overreden. Hij is een kat natuurlijk. En een kat gaat uiteraard geen energie verspillen aan een hyper de piep hondenpuber, op warme dagen. Onze verstandige, mooie grijze meneer.
En foto 2: het zoveelste zonsondergangsfeestje dat we getrakteerd kregen. Blijven wonderschone wondertjes waar we hier vanuit onze boomhut van smullen. Pure kitch als je het op een ansichtkaart zou zetten maar zoooo mooi for real…

Vanuit Nijmegen ciao, tot gauw. 
Kiki


#Simpelissuper

#Alsjehetoelaat
#Thuisstad
#Goffertpark
#KekkeKoffie
#JasperKasper
#Saladetip