Winterse werkjes

Wij hadden afgelopen dagen een paar fijne winterklusjes.

En verder heb ik het beloofde perentaartrecept voor je, een tip voor stoofpeertjes en voor vegetarische balkenbrij met zelfgemaakt rommelkruid. Méér homemade kan je ‘t niet krijgen.
Meer eerst…

de adventskrans

Hij hangt weer: onze jaarlijkse adventskrans. Zondag is het 1e adventszondag en mag de eerste kaars op de krans aan. Vandaag hadden we er even echt de tijd voor en maakten we de krans. We hebben een metalen frame met kaarsklemmen eraan bevestigd dat Dejan zo’n 10 jaar geleden maakte, en dat we elk jaar kunnen gebruiken. Daar komen dan heerlijk geurende dennentakken omheen (nobilis groen) en dan hangen we de krans op een mooi plekkie. De enige geschikte plek hier is in de eethoek, bij het raam. Verder zijn er geen bestaande gaten in het (erg goed afgewerkte) plafond en in keihard beton boren vinden we te heftig. In ons oude huissie hadden we een (nep) houten balken plafond, en konden we overal waar we maar wilden iets ophangen. Maar de krans hangt prachtig zo, we zijn er blij mee. Deze adventstraditie komt van mijn familie. Bij ons thuis kwam ook elk jaar in de adventstijd een krans te hangen. Religieus waren we verder niet, maar ‘ceremonie gevoelig’ wel, ha!

Minder ongezond sinterklaastaartje

Ik had het recept beloofd van een zalig perentaartje. Dat maakte ik vorige week, toen vriendin Annelies op bezoek  was (foto daarvan zie je hier, in een van de fotocollages). We vonden het alledrie een taartje to die for! Het is niet mijn eigen recept hoor, het komt van de website Uit Pauline’s Keuken. Het taartje is iets minder ‘slecht’ doordat er geen suiker maar agavesiroop doorheen gaat. Ook gebruik je geen gewone bloem maar amandelmeel, ook dat is iets minder ongezond (althans, minder koolhydraatrijk). En de combi peer-choco is zalig.

Wel heb ik het recept wat aangepast, noodgedwongen  omdat ik stoofpeertjes gebruikte. Die kwamen van medebewoners uit ons appartementengebouw. Zij hadden een kist vol neergezet in de hal met een briefje, dat iedereen mocht pakken, leuk! In het bestaande recept worden gewone peertjes gebruikt, maar wat ik heb gedaan, is de stoofpeertjes in partjes snijden en ze samen met het sap + rasp van 2 mandarijnen + wat vanille essence en een snuf speculaaskruiden, bakken in de koekenpan. Net zolang tot het mandarijnsap was ingekookt en de peren partjes gaar waren. Dit is het originele recept van het choco perentaartje. Echt een aanrader weer!

▲ Zelfgemaakte stoofpeertjes en zelfgemaakt rommelkruid

Over peertjes gesproken…

Er verscheen nog een 2e lichting stoofpeertjes in de hal beneden en ook daarvan sleepten wij dankbaar wat gevalletjes mee de boomhut in. Ik maakte stoofpeertjes voor kerst, die zitten nu in de vriezer (foto hierboven). De peertjes stoofde ik in witte wijn (1/2 fles, aangevuld met water) met 1 kaneelstokje, 1 zakje vanillesuiker, stukje verse gember van ± 2 cm en een scheut agavesiroop. Ze bleven mooi licht van kleur en het stoofsap smaakt erg lekker. Daar drinken we vanavond een koppie van voor het slapengaan, lekker met kaarsjes aan aan de ‘peren gluhwein’, ha!

Vega balkenbrij

In onze familie kleeft een sterke balkenbrij traditie aan kerst. Iedereen maakt ‘m weer anders, die van mijn ouders vonden wij altijd wel lekker. Maar sinds Dejan en ik geen vlees meer eten, en de Volkskrant een vega recept plaatste, maken we die variant. Dat is dit recept. Ik wilde van de week de balkenbrij test variant maken, om te proeven of het rommelkruid dat erin gaat, nog goed smaakte of dat het tijd werd voor nieuw rommelkruid. Maar toen ontdekte ik dat er helemaal geen rommelkruid meer was, ai! Ik zocht naar rommelkruidrecepten op internet en vond dit recept. Dus maakte ik het rommelkruid zelf, en dat is goed gelukt, de balkenbrij smaakte zalig!

Balkenbrij was vroeger een product van slachtafval. Veel mensen eten het rond kerst, maar het hoort eigenlijk bij november, de slachtmaand. Om de minder fijne smaak van het slachtafval te maskeren, werden er heel veel kruiden door de balkenbrij gedaan. Rommelkruid is een super sterk smakende combi van specerijen. Ik heb ooit eens gehoord dat het rommelkruid heet, omdat vroeger het kruid ontstond doordat de specerijenzolder werd opgeruimd en aangeveegd. Alle gemorste specerijen werden bij elkaar geveegd en dat werd dan gebruikt voor o.a. balkenbrij. In alle opzichten spotgoedkoop spul dus, balkenbrij.

Leuke winterrecepten

Ik was in mijn werkhoek bezig en realiseerde me dat ik ons kerstboekje, fonkelboekje en het allereerste boekje (winterboekje 2011) eigenlijk nooit meer had doorgebladerd. Nou weet ik natuurlijk wat erin staat en is doorbladeren niet noodzakelijk, ha! Maar toch was het heel ‘knus’ om weer es door die boekies te gaan en mijn lief te laten zien: kijk, dit hebben we destijds ook gemaakt en bedacht. Stiekem zijn we dan allebei echt wel trots. Ik kwam wat leuke recepten tegen die ik vergeten was, die zal ik komende tijd hier delen. Voor nu alleen even een foto (hierboven).

Kom, deze dame gaat maar es koken. Muziekje op in de keuken en hup! lekker samen met de husband een Mexicaans maaltje maken. Ik de warme kant, hij de koude zaken (zoals guacamole).

Vanuit Nijmegen een fijne avond gewenst. Wees voorzichtig en blijf gezond…

#Herfstwintertijd
#Adventstijd
#Winterwerkjes
#WarmeWintersmaakjes
#Seizoenenmeisje
#OnzeCosyBoomhut
#Heerlijkhappen