Weekendbijpraat

En zo rolden we zoefff, van sint naar santa en alweer het weekend in! 

Alhoewel we hier bij Boslust-Boomhut niks hebben met de kerstman, hebben we wel heel veel met de kersttijd. Maar daar vertel ik waarschijnlijk niks nieuws mee, ha!

We vierden een guitig sint-feestje-voor-twee zondag (‘t was op en top sinterklazerig bij ons!) en nu zijn we bezig om de boomhut met heel veel toefjes kerstsfeer te versieren. Wij waren dapper begonnen aan de afdankboom, die we in januari aan de weg vonden. Maar Dejan viel met de Vespa en is nu niet in staat om nog even flink te gaan zitten boom-schrapen en de boom was nog niet klaar voor ons plan. Ikzelf red dat ook niet met m’n reuma klauwtjes. En dus kochten we een grappige houten ‘dennenboom’, die je ook als kapstok kan gebruiken. Het is een leukerdje! We hebben ‘m versierd met dennentakken van de geurige edelspar (nobilis), dat is snoeiafval, dus er wordt geen enkele boom voor gekapt. En daarmee hebben wij alsnog onze duurzame kerstboom en zitten we voor jaren en jaren gebakken, hohoho!
Met de afdankboom (die we hadden gered van de vernietiging, jaja) gaat trouwens ook iets leuks gebeuren. Maar niet deze kerst, dat komt allemaal wel in het voorjaar.

Terrasproject

Maandag had ik een evaluatiegesprek met de verhuurorganisatie over ons buurt-terras-project en dat was super leuk! Ze wilden eigenlijk een constructie waarin Jonkerblos een complete activiteitencommissie zou worden, die dan ook als anderen een plan of idee hebben, meedenkt en ook nagaat of het kan. Dat snap ik ook, maar die rol wil ik niet. Ik wil gewoon, samen met de mensen die zo fijn betrokken zijn, een mooi terrasproject blijven doen, maar niet een soort van ‘adviseur’ worden van iedereen die ook iets wil.
Dat begreep de organisatie ook, en ze stelden voor dat ons project dan gewoon verder gaat als zelfvoorzienend terras en daarbij kunnen wij geld krijgen van de verhuurorganisatie, als we een keer een extraatje eraan toe willen voegen. En dan kan zelfs een paar keer per jaar! De medewerkers met wie Dejan en ik het gesprek hadden, gaven aan dat zij ons terrasproject een warm hart toedragen en graag verbonden willen blijven. Dat vind ik echt hartstikke leuk! En dan kunnen we af en toe een extra feestelijk tintje aan het terras geven, als er een speciaal moment is.

Op 18 december zouden we een binnen-terras bouwen in kerstsfeer. Maar dat gaan we natuurlijk niet doen,  met de corona situatie van nu. Samen met buuf Tineke heb ik nu bedacht dat we de kar die we gebruiken om de terrasmeubels mee te vervoeren, gaan versieren in kerstsfeer, met 1 tafel erop, als ‘bar-kar’. En daarmee gaan we langs de 3 appartementengebouwen. De kar blijft steeds buiten staan, en bewoners kunnen naar de kar komen voor een gluhweintje. De verhuurorganisatie vond het zo leuk, dat ze ons hebben aangeboden om kerstbroden te leveren, die worden maandag gebracht, super lief! En verder blijven wij de hoofdgebruiker en beheerder van het terrasmeubilair, wat erg fijn is.
Ik word gewoon heel blij van hoe dit allemaal gaat en ik hoop dat we een heel feestelijke, veilige en gezellige ‘kerstkar’ zullen hebben, volgende week. En dan daarna op naar een mooi nieuw terrasjaar!

Hij staat!

En dan bedoel ik niet alleen onze guitige houten kerstboom maar ook onze heel erg fijne nieuwe bank! Hij is riant, mooi, maakt er een heerlijk comfortabele zithoek van waar we helemaal fijn in weg kunnen duiken van de drukte en kunnen genieten van (kerst)muziekjes, fijne foute tv-haardvuurtjes, mooie televisie, lekker lezen, beetje schrijven, beetje hangen, kleppen met elkaar en met anderen en knus samenzijn met onze beestenkinders.

De bank was best duur, maar nog enigszins te betalen doordat we hem zelf af moesten monteren. Geen Ikea bank, wel een maak-‘m-zelf af-bank. Omdat Dejan nog geblesseerd is -het gaat elke dag vooruit en ook de fysio is heel tevreden!- en mijn reuma flink onrustig is, zagen we erg op tegen het tillen van de bank. Hij werd wel tot in onze woonkamer gebracht door de bezorgdienst gelukkig. Henk, de geliefde van buuf Tineke, was zo lief om ons te helpen de bank af te monteren, in alle vroegte gisterochtend. Dat ging heel goed, al was het best nog een klus. We hadden de avond ervoor bij Tineke en Henk pannenkoeken gegeten, ze bakten allebei hun eigen soort en dat was een feestje! We kregen nog wat pannenkoeken mee en daar smulden we gisteren na de bank-actie nog erg lekker van.

En verder

• Joehoe, het kerstboekje is in huis! Er liggen nu tweeduizend boekjes op ons te wachten om gehoekt te worden, want zonder ronde hoekjes geen lieve boekjes. Maar we zijn er blij mee, en hopen dat straks de cliënten, medewerkers en geestelijk verzorgers van Attent (waar de boekjes naartoe gaan) ook blij worden. Dinsdag worden ze opgehaald door Rob de manager en maandag zal ik het boekje hier op mijn blogje laten zien. Eerst nog even flink aan de bak met onze ronde-hoekjes-machine!
Morgen komt vriendinnetje A. voor een gezellig kersterig dagje samen, maar ik probeer voor die tijd nog wel een flink aantal boekjes te hoeken.

• Vriendinnetje en ik gaan morgen wandelen door het Goffertpark, bijkleppen en ‘s avonds tapas eten in onze ‘nieuwe’ zithoek. Daarvoor halen we een vega borrelplank bij PLEK NMGN. We wilden eigenlijk naar een kerstmarkt ofzo, maar durven het risico allebei niet te nemen. Anette en wij doen even een thuistest, en als die alledrie negatief zijn, komen we gezellig bij elkaar en doen we ook lekker een drankje bij PLEK. Maar een langer stuk samen in de auto en dan op een markt met heel veel mensen: mwah…
Ik heb een paar dagen geleden ook een thuistest gedaan omdat ik licht verkouden ben. Negatief gelukkig en mijn klachten worden ook minder. Maar morgen toch even opnieuw testen. Mondkapje op in de lift en hal, netjes afstand houden, ramen een beetje open, klauwtjes wassen. Moet lukken.

• Ik heb een stel heerlijk ouderwetse kerstkleedjes gescoord op Marktplaats voor een prikkie. De leukerdjes komen op tafel met kerst en daar maak ik (samen met wat totaal andere spulletjes) een grappige feesttafel van. We krijgen 1e kerstdag vrienden te eten (als het corona technisch allemaal kan) en die houden ook wel van ‘retro feestjes’. Die kleedjes, daar word ik nou gewoon heel blij van! En kerstboomkaarsjes hebben we inmiddels ook weer op voorraad. Overigens gaan de kaarsjes in de boom niet aan, alleen de kaarsjes in de kandelaartjes op de kersttafel straks.

• Ik sluit af met twee tips voor iets lekkers & feestelijks: choco glühwein en bietjes humus (foto bovenaan en hierboven). Ik hou ze wel simpel en kort (het is heel druk bij ons, er is van alles te doen en ik heb geen bergen energie). Maak glühwein zoals je gewend bent, zoek een recept (ook op mijn blog kun je dat vinden) of koop een fles in de winkel. Doe er wat vanillesuiker bij en: 6 blokjes pure chocola. Even goed roeren met een garde en dan in kleine glaasjes doen. Zo simpel en zalig joh! Een deftig drankje bijna, echt een aanrader. Wil je het nog wilder? Combineer chocola en rode wijn dan in deze red velvet cake. 

En dan die mooie roze humus. Die is ook heel simpel te maken. Pureer 1 blik kikkererwten met een scheut olijfolie en 3 eetlepels sesampasta. Zet even weg. Pureer 4 gekookte bietjes. Voeg bietjes bij kikkerwtenpasta, en maak op smaak met 3 eetlepels Griekse yoghurt, 1 tl djinten, snufje kaneel, zout, cayennepeper en knoflookpoeder. Lekker op een geroosterd broodje en om rauwe groente in te dippen. Door de bietjes lekker zoet en zacht, door de kikkererwten en sesampasta een tikkeltje nootachtig.

Hieronder nog 2 foto’s. Ik meld mij maandag weer.

Vanuit Nijmegen een fijn decemberweekend gewenst en blijf gezond! 
Kiki

Foto’s onderaan:
Links – het kerstboompje op ons dakterras glinstert en glanst weer.
Rechts – dit lampje was gebroken wit van kleur en vond ik een tikkeltje saai. Bovendien willen we ook wat snufjes warmte toevoegen in huis, met al dat blauwgrijs dat we al jaren hebben en nog steeds erg mooi vinden. Maar zonder warme toefjes kleur, is blauw(grijs) te doods. Ik heb het lampje van binnen bedekt met verschillende laagjes papier waardoor het een oranje gloed heeft. En nu vinden Dejan en ik het een super leuk, warm en knus lampje. Mag ook wel, het is tenslotte lichtjestijd…