Weekendbijpraat

Buiten is het guur en grauw, binnen zijn we lekker bezig en bloeien de boemetjes. Hier een uitgebreide bijpraat van de voorbije werkweek.

Maandag

we struinden weer een grote ronde door het Goffertpark en werden blij van de eerste piepkleine groene stipjes in de bomen en van een ontmoeting tussen Freek en Bo (ook een dwergschnauzertje, zo een als Dirk was). We zijn weer helemaal blij met wonen in de stad. Er is natuur dichtbij, er is natuur om de hoek, en zoals nu in lockdowntijd is er nog het een en ander te halen in de omgeving. We wandelden bijvoorbeeld zondag een flink stuk naar De Houtwerf (kleiner en leuker dan het Honigcomplex!) waar we bij De Bakkerij heerlijke lunchbroodjes scoorden voor thuis. Tonijnsalade en oude kaas tomatenjam, yummy!
We zijn geluksvogels hiero! Dit was het Goffertpark maandag. Zie je de piepkleine groene blaadjes links?


Dinsdag

Ik had het 2e ‘vaccinatiegesprek’ met de allergoloog/internist en klinisch immunoloog van Allergiecentrum Rijnstate. Doel is om te kijken hoe ik t.z.t. zo veilig mogelijk gevaccineerd kan worden, gezien mijn geschiedenis met heftige reacties. Het probleem: de allergiecentra zitten te wachten op vaccins. En de Jonge moet daar toestemming voor geven, zodat het RIVM die vaccins ook daadwerkelijk geeft aan die centra, zodat ze daar patiënten op maat kunnen vaccineren. In theorie zou ik bij de huisarts kunnen worden gevaccineerd en dan, als het mis zou gaan, een Epipen krijgen en vervolgens bellen ze de ambulance en krijg je verdere behandeling in het ziekenhuis. Die behandeling, die kreeg ik bij de shocks die ik bij reumamedicatie had natuurlijk meteen, omdat ik al in het ziekenhuis aan een infuus was.

Dat noodprotocol ligt voor alle mensen klaar die gevaccineerd worden, voor het zeldzame geval dat iemand een ernstig allergische reactie krijgt, wat bij het overgrote deel van de mensen niet gaat gebeuren natuurlijk. Maar als je zoals ik wel tot een groep behoort bij wie het risico reëler is, dan wil je erg graag meteen op de plek zijn waar ze je echt kunnen behandelen. En niet bij de huisarts half knock out gaan, een Epipen in je reet geduwd krijgen en dan met de ambulance alsnog naar het ziekenhuis voor behandeling. Als je van tevoren weet dat dit scenario in jouw specifieke geval reëel is, lok je dat toch liever niet uit. Ik wil dat vaccin, zeker. Maar dan wel op de locatie waar ze mij meteen goed kunnen behandelen als het misgaat.

Het is trouwens nog wel de vraag bij welk vaccin er echt reden is tot extra maatregelen bij mij. RNA vaccins moeten -in mijn geval- sowieso worden gegeven in een omgeving met een allergoloog erbij, begreep ik. Dat zit ‘m in de stof PEG, die ook in de reuma infuusbehandelingen zit waar ik anafylactische shocks op kreeg.
De vector vaccins, die dat PEG niet hebben, zouden evt. wel onder extra begeleiding bij de huisarts kunnen, maar daar moet dan wel goed over worden overlegd met de huisarts. Ik begreep al van de huisartsenpraktijk dat zij absoluut willen zoeken naar een oplossing, maar liever zien dat er eerst wordt geprobeerd om mij in dat vaccinatieprotocol van een allergiecentrum onder te brengen. En dat snap ik ook, zelf vind ik dat ook veiliger aanvoelen.
Meer weten over dat PEG in sommige vaccin- en medicatiesoorten? Lees dit artikel dan eens.  

Anyway. Nu is het dus afwachten of de heer de Jonge komende tijd van plan is de brief van het Allergiecentrum Arnhem, Erasmus UMC en UMC Groningen te ondertekenen en ze daarmee die vaccins in handen geeft.
Het gesprek met de allergoloog-immunoloog was prettig, hij heeft ook voorgesteld om over 2 weken weer een gesprek te hebben met een update van de situatie. En aan het eind zei de arts: ‘Ik ga hoe dan ook meemaken dat jij veilig gevaccineerd wordt’. Mooie missie.

Woensdag

We hadden een inspirerend boekjes overleg. Gaan weer aan het werk voor een nieuw troostboekje voor Attent, zorginstelling voor ouderen. De manager met wie we dit samen doen, kwam de vorige keer heel enthousiast met een thema, en hij vroeg of wij daar iets mee zouden willen doen voor het volgende boekje. Dat willen we zeker. Het is leuk om ook input van buitenaf te krijgen en het niet alleen zelf te bedenken. Zijn thema is mooi: bevrijding. Het boekje wordt begin mei uitgedeeld, en dan is het bevrijdingsdag. Maar misschien nog wel belangrijker: tegen die tijd is de rust en ruimte in de verpleeghuizen vermoedelijk ook sterk teruggekeerd. Omdat dan iedereen gevaccineerd is en corona veel minder gevangenschap brengt. Nu al mogen er in de verpleeghuizen alweer twee bezoekers komen, terwijl je thuis maar een bezoeker mag hebben. Een boekje over bevrijding, vrijheid en lente.

Onze ambitie is om het woord corona en de oorlog in het boekje NIET te noemen. We willen het thema op een luchtiger, lichte en meteen begrijpelijke, voelbare manier verwerken. Open ramen met een lentebriesje dat naar binnen waait door het gordijn, bijvoorbeeld. Dat is ook vrijheid. Nieuwe lente, nieuw licht, alles weer meer open, weer naar buiten. Ademhalen.

Mooie uitdaging!

Voor onszelf gaan we voor de verkoop twee nieuwe versies maken van feestboekje. Een herfst-winter-editie en een lente-zomereditie. We hebben uit al onze oude boekjes thema’s gekozen en die willen we upgraden en er frisse nieuwe items aan toevoegen.

Donderdag

Website overleg, ook weer op onze werkkamer. We weten wat we willen, Dejan is nu een en ander aan het opzetten en ontwerpen en ik bevind me dus weer in een snoepwinkel. Want ik mag dan over een tijdje weer verlekkerd kijken naar wat hij aan het bouwen is en hoe mooi dat dan allemaal weer wordt.

Zelf was ik bezig in huis met het uitbreiden van onze grijsblauwe ‘plaatjesmuur’. Er hangen allemaal dingen bij, en we worden er vrolijk van (foto linksonder).

Ook vrolijk word ik van de bloemetjes die we in huis haalden, bij het stalletje aan de weg in de Groenestraat. Bloesemtakjes, tulpen en eucalyptus (foto bovenaan en hieronder). Als het dan zo dondert, waait en herfstig moet buiten, dan binnenshuis maar wat lente toveren hoor!

Vrijdag

Niet veel over te melden. Dan is het dus een relaxt dagje en dat is ook fijn. Mijn reuma is zeer actief. Ik kan mijn infuusbehandelingen pas NA het coronavaccin herstarten, maar ze zijn hard nodig, ik merk het aan alles en zit het echt uit te zingen nu. M’n ontstoken schouder is lastig, en houdt me ‘s nachts wakker. Maar ik weet waardoor het komt en ga (als het met een kleine ophoging van de Ibuprofen niet weer even iets milder wordt) een injectie van de reumatoloog erin laten duwen. Dagen dat er bijna niks uit m’n handen komt en ik fysiek een beetje teveel overweldigd wordt door mijn ziekte, die ken ik wel en ze dienen zich weer steeds meer aan. Ik leg me er voor nu maar weer even bij neer. Probeer rust en beweging, ontspannen en inspannen en inspiratie en acceptatie te blijven afwisselen.

Betere tijden zijn -hopelijk!- in aantocht, voor iedereen!

Wat lag er deze week op ‘t bord?

Elke week: minimaal 2 gerechten van ons weekmenu met recept of receptlink.
Afgelopen dagen eten en aten we onder andere…

🥄 Deze soep, nog een keertje! Hij is zo lekker en super makkelijk te maken. Dus ik herhaal ‘m maar een keer.

🍴 En we aten koolraapgoulash. Vega uiteraard.

☕️ Voor bij de koffie maakte ik zelf ‘iets gezondere snickers’ van een mix van 2 el pindakaas en 1 el gesmolten kokosolie. Daar deed ik  2 druppels stevia doorheen en een piepklein scheutje vanille essence. Door deze ‘pasta’ mixte ik een handjevol pinda’s en wat amandelen, gewoon heel gelaten. Alhoewel ik achteraf denk dat het met gebroken nootjes lekkerder wordt, en makkelijker te verwerken.

De noten-pindakaasmix deed ik in een plastic bakje met bakpapier erin, in de vriezer. Ik smolt intussen 6 blokjes pure chocola au bain marie en goot dat na 5 minuten over het pindakaasmengsel. Daarna het geheel nog ± 15 minuten in de vriezer laten stollen en in blokjes snijden en klaar is je heerlijke en minder ongezonde snack. Neem je melkchocola, en gebruik je suiker ipv stevia, dan wordt ie natuurlijk weer wat ongezonder. Snoep ze !

Vanavond op tafel in de boomhut: volkoren pita’s met vega hamburgers en gebakken uitjes + een wintersalade van o.a. wortel, appel, flinterdun gesneden (rauwe) spruitjes, rozijnen en een kerrie-yoghurtdressing.

En verder wens ik je, vanuit Nijmegen (waar de wind spookt), een fijn weekend. 
Kiki

#Weekend
#Boekjeswerk
#OnsWerk
#WatEtenWe
#OnzeBoomhut
#Coronatijd
#LenteInHuisHerfstDaarbuiten