Weekendbabbel

Het komt soms met bakken uit de lucht maar: de (dennen)bomen en planten om ons heen stralen van geluk door al dat gedrup. Wijzelf waren dan weer happy met de dróge dagen. 

Een plaatjespraatje, dat krijg je deze keer van mij. Nou ja, praatje…’t is een lekkere lange babbel geworden. Met mega veel plaatjes!

Groen!

De hevige regen is niet alleen maar ongunstig. Met hun versgroene ‘vingers’ lijken de naaldbomen blij te zijn met de nattigheid. En de rest van ‘t groen is volgens mij ook hartstikke happy.

Lekker weg

De afgelopen week waren er ook genoeg droge dagen bij -met zon!- en dus streken wij neer bij diverse fijne stekjes in de omgeving. Echte aanradertjes weer! Kijk maar.

▼ Vorige vrijdag Tati, Nijmegen Oost: 

▼ Daarna op zaterdag -nadat ik eerst een vergadering had gehad- met husband & hond naar het Nyma gebied. Nyma was een vroegere kunstzijde-spinnerij. Die kunstzijdefabriek – waarvan de bekende Vasim een onderdeel was- zat pal aan de Waal, omdat er veel water nodig was bij het produceren van de kunstzijde. Nu is het gebied een culturele broedplaats waar allerlei kleine ondernemers hun plek hebben, afgewisseld met horeca. Wij lunchten bij Rex. En dat was lekker! Erg fijn terras ook. 

▼ Het hele gebied van het Nyma terrein wordt steeds groener. Van industrie naar stads groen. Urban Rewilding. Mooie missie! 
▲ Kan je het rechterdeel niet lezen? Klik hier voor meer info.

Op zondag deden wij het ‘rondje bruggen’, dat we vorig jaar ook gedaan hebben.
Leuke afwisseling, mooi zicht op de stad vanaf de overkant en een lekkere wandeling: niet superkort, ook niet heel lang.
Bij mooi weer is even neerstrijken op het Waalstrandje op Veur Lent ook leuk.
Wij wandelen dit rondje alleen tot 20 graden buiten en bij niet te felle zon. Je wandelt namelijk doorlopend zonder schaduwplekken. En dan vinden wij het al gauw te warm voor onze Freek Frummel.
Maar onder ‘milde’ weersomstandigheden (of in de winter): aanradertje. 

 

 

 

 

Je wordt aan de overkant van de Waal -en op de spoorbrug- beloond met fijne plaatjes. 

▼ Lekker nog even de binnenstad door geslenterd. Dat zal nooit een straf worden. 

Ook geen straf: na het struinen neerstrijken bij Gesha Coffee Bar. We zijn dol op hun koffietjes en lunchen vinden we er ook al zo fijn! We deden beide, deze keer. 

▼Dan gingen wij ook nog wandelen bij Weurt. 

▼ En na die wandeling bij Weurt, na afloop dan weer een lunch-buiten-de-deur natuurlijk, joe! Bij Trafo dit keer. Terug dus naar het Nyma terrein. Wij kiezen bij Trafo altijd voor de zalige desemboterham met super oude kaas en mosterd mayo, want die is gewoon te lekker om te skippen. En dan de soep van de dag erbij. Alles is eenvoudig en zalig daar! Bij de soep ook weer desembrood en een lik gerookte boter – wauw! We hadden het dakterras voor onszelf. Er staat naast het terras (beneden op de begane grond) een joekel van een berkenboom en die geeft het terras groen en geluid. Het ruizen van de wind door al die kleine berkenblaadjes is een feestje! Ik probeerde het geluid van die blaadjes te vangen met een kort filmpje (waar ik dan grotendeels weer doorheen tetter, haha!).  Onder de foto’s vind ‘t fragment.

Berkenboom-ritsel-feestje op het terras van Trafo – klik op deze link:
berkenboom-geluid-Trafo-s
En ja, zoals je misschien kan horen: mijn husband maakte er nog een charming maar ook wel heeuul erg cheesy opmerking bij (toen ik zei ‘Dejan z’n favoriete boom’ en hij antwoordde met “en mijn favoriete vrouw”) jaja… 😁 

↩︎ Avondeten buiten de deur deden we ook: bij Café de Plak. Waar heerlijk en gezond genieten samengaan.
De gegrilde haloumi werd geserveerd met aardappeltjes uit de oven en weer tig verschillende -heerlijk klaargemaakte- soorten groente en salade. Het vegan toetje was niet te zoet en to die for! Het is bij de Plak alsof je bij vrienden aanschuift die heel erg lekker kunnen koken. Fijne sfeer, relaxt en liefdevol bereid eten. 
Onze placemat-ontwerpen staan nog even in de wachtrij, ze moeten eerst nog een oudere serie opmaken (die ook erg leuk is!) en dan komen die van ons op de tafels te liggen. Wij wachten in spanning af, haha! 

 

 

 

 

Thuis

▼ Maar hoe heerlijk uit eten gaan ook is: samen thuis een lekker en gezond maaltje fabriceren -liefst met dansbaar muziekje aan in de keuken- we love it! En van lekker een soepje happen op ons dakterras worden we al net zo blij (foto 2). We hadden soep van puntpaprika. Recept: klik hier. Wij lieten de Griekse yoghurt weg deze keer (zonder is ie ook lekker), hadden bruine linzen i.p.v. rode en we namen i.p.v. 1 paprika, 3 rode puntpaprika’s.

▲ Op de andere foto’s:
plaatje 1 – witlof anders. Overdwars halveren, insmeren met olijfolie, paar minuten in de koekenpan of grillpan. Goddelijk! Ik ben sowieso al een sucker voor witlof, maar dit tilt deze heerlijke stronk echt nog naar een niveautje lekkerder.
Plaatje 3 – geïnspireerd op de ‘mais ribs’ van Rex: maïskolf in kleine stukken snijden (zeg maar gerust hakken, je hebt er bijna een houtbijl bij nodig!), marineren met olijfolie en alles dat je lekker vindt aan smaakmakers en dan op de bakplaat met bakpapier kwartiertje in een oven van 220 graden. Smullen jongens!

Plaatje 4 –  buiten ontbijten in pyjama, beschuitjes (wel altijd volkoren hier) met aardbei. Fijne start van de dag!

Vakantie

En zo hadden wij dus gewoon ineens -achteraf- het gevoel een weekje op vakantie te zijn geweest. Niet gepland, maar het droge en vaak ook zonnige weer daagde ons uit om boekjewerk en andere zaakjes even te laten voor wat ze zijn en erop uit te gaan. Veel wandelen en buiten zijn, nieuwe plekken ontdekken + vertrouwde fijne stekkies weer opzoeken en veel genieten van andermans kookkunst. Op en top vakantiegevoel dus. En dat zomaar ineens. Geen vliegtuig bij nodig, ook geen hotel of gedoe met een tent, geen lange autoreis; gewoon korte stukkies zwieren op de Vespa en het gevoel van vrijheid-blijheid volop over je heen laten komen.

En toen de regen ‘t weer overnam, gingen wij binnenshuis maar weer es aan de klus. Boekjes natuurlijk en ook wat kleine leuke klusjes in huis. Ook weer fijn. Zo rommelden we wat in de keuken.

Morgen wordt ‘t in het eerste deel van de dag -volgens de dames en heren weervoorspeller- heerlijk buiten, later in de middag komt er weer regen, denken ze. Die eerste stralende uurtjes benutten we dan maar mooi om op ons dakterras te zondag-brunchen met buurvrienden. Wie weet, doen we toch nog weer even een snuf vakantiegevoel op met z’n allen.

Dat was ‘m dan mensen! Een hele lap – veel plezier ermee, ha!

Lekker weekend gewenst -heb ‘t goed. 
Kiki