Weekend-mooierds en weer wat kooktips.

Vrijdag 21 augustus 2020

Vandaag ben ik weer op mijn stoere fiets naar het bloemenstalletje aan de Groenestraat gecrosst om bloemen te scoren.

Dus ja. Voor dit bloemenmeisje kan ‘t weekend beginnen hoor!

Ze zijn zo super aardig daar bij dat stalletje, dat maakt bloemen uitzoeken nog leuker.
En nu staan de mooierdjes gezellig te zijn bij ons in huis.

Het blauwe vaasje met de gele bloemen erin (foto links) was van mijn paps en mams. Zij kregen dat ooit als verlovingscadeautje. Ze woonden toen aan de Sint Annastraat hier in Nijmegen. Het vaasje verhuisde daarna naar hun eerste eigen huis in Molenhoek (bij Nijmegen / Groesbeek / Mook), vervolgens terug naar Nijmegen met ons gezin, daarna naar Lelystad, na de dood van mijn beide ouders mocht het mee naar ons huis in Amersfoort, het verhuisde met ons mee naar Dieren en nu…is het vaasje terug in Nijmegen.
En nog dichtbij ‘t eerste huis ook! (Sint Annastraat).

Anyway.
Bloemen binnen, mellow muziekje op (as we speak The Girl From Ipanema van Stan Getz, João Gilberto en Astrud Gilberto) en een heerlijke hap in de pijplijn: weekend dus.
Het wordt trouwens wel een klusweekend want we willen vanaf maandag in een werkkamer die klaar is, full steam ahead met onze boekjes. Te beginnen met nazomer-troostboekje.

Maar nu eerst koken; we eten bulgur. Effe droog aanbakken in de koekenpan met olijfolie, daarna (net als bij risotto) steeds wat bouillon toevoegen als de bulgur ‘dorst krijgt’. Net zolang tot ie gaar is. Geeft je bulgur heel veel smaak!
We doen er roergebakken groenten door: groene asperges, broccoli, gele en groene courgette. Plus citroensap en – rasp en fijngesneden platte peterselie voor de zomerse smaak. Verder op smaak maken naar wens. Met vega kipstukjes erbij een lekker maaltje.

Morgen staan er ricotta dumplings op het menu. Ik heb deze link naar het recept al vaker gedeeld, het is prachtvoer! Er gaat heel veel versgemaakte tomatensaus over, dus lekker en gezond.

En zondag maken we groentesoep met pannenkoeken. Zijn we hier dol op, pannenkoeken. Ik ga ze voor het eerst bakken in arachideolie. Dat schijnt een betere olie te zijn dan zonnebloem. Ben benieuwd. De groentesoep maken wij door grove soepgroente te roosteren in de oven met olijfolie en daarna kort te koken met bouillon. Verse maggiplant erdoor en evt. wat herbamare om ‘m nog wat op smaak te maken en je hebt een zalig soepje.

Samen koken blijft voor ons een feestje, ook in onze nieuwe keuken. Muziekje, lekker meegalmen, gein trappen samen, en intussen een mooi maaltje maken. Ik blijf een kookmeisje en samen koken met mijn leuke jongen maakt het extra gezellig.

Overigens heb ik per mail even heel leuk zitten brainstormen met Monique -de voorzitter van de huurdersvereniging en medebewoonster in ons gebouw- over mijn kookproject en wat ideeën voor hier. Bijvoorbeeld om afhaalmaaltjes te koken zolang het nog coronatijd is, en daarna mijn kookproject in de oude vorm hier een doorstart te geven. Ik ga er even fijn op zitten broeden (hoe kan ik het fysiek haalbaar houden voor mezelf en leuk maken voor anderen).
Er borrelt in elk geval wel inspiratie op dit vlak en alleen dat is al fijn.

Vanuit Nijmegen: mooi weekend gewenst!
Tot gauw. 

Kiki

#Bloemenmeisje
#Kookmeisje
#Nieuweinspiratie
#Metlief(de)samenkoken
#Weekendbloempjes
#Thuisstad
#Bloemenadresje
#Kookproject