Vroege kriebels

Ineens waren ze er gisteren heel even: prille (waarschijnlijk te voorbarige) lentekriebeltjes. Alleen al, omdat het eens even NIET regende.

Op een iets lichtere, droge dag als gisteren kun je gewoon het voorjaar ruiken, best fijn!  Ik begin ook al daktuin-inspiratie te krijgen. We hebben een fijn plannetje voor ons dakterras, ik kan bijna niet wachten tot we lekker aan de slag kunnen om dat buitenplekkie van ons weer seizoensklaar te maken.

Café de Plak (zie tekst hieronder) dragen wij een warm hart toe, het is er fijn! Linksonder: Plak-placemat. Rechtsonder: je krijgt bij de Plak grappige blikjes voor het (Nijmeegse) bier van Oersoep

Lekkere inspiratie

Gisteren was dus een droge dag, alleen dat al is een feestje momenteel. Lekker de stad in! We hebben heerlijk zitten lunchen bij (eet)café de Plak, waar ik hier al eerder over schreef. Zo’n fijne plek, de Plak, ha! We worden van alles blij daar. Zelfs de placemats, die je kunt sparen. Ze worden ontworpen voor de Plak door diverse mensen. En toen ik de bediening vertelde dat wij ook vormgeving doen, vroeg ze of het niet wat voor ons zou zijn om ook een placemat voor de Plak te ontwerpen. Lijkt ons helemaal leuk, dus we hebben op haar verzoek even een berichtje gestuurd. Wie weet… Wat ik in elk geval al zeker weet, is dat ik geïnspireerd raakte voor mijn eigen kleine kookprojectje: papieren placemats maken! Voor elke keer dat ik restaurantje speel gaan Dejan en ik nieuwe maken, met het menu erop en een recept van een van de gerechten. Nu al zin in!

Hondenkoekjes bij de delicatessenwinkel

We waren ook nog even bij een ander fijn plekkie in de stad: Pater Deli. Het winkeltje van cafe de Blonde Pater, waar we ook graag komen en waar Freek Frummel altijd heerlijke homemade hondenkoekjes krijgt! Die stapt daar dus al likkebaardend naar binnen en weet al precies wat voor feestje hem te wachten staat. Bij Pater Deli verkopen ze allerlei lekkers dat je bij de Blonde Pater kan bestellen. Ze maken er echt goddelijke goodies! En dus niet alleen voor mensen. De hondenkoekjes gaan als warme broodjes over de toonbank, wij kochten gisteren het laatste zakje. Freek kreeg er ook nog een koekje bij en de kans is groot dat hij voortaan ook het winkeltje watertandend betreedt.

Die hondenkoekjes gingen we niet voor niks halen bij Pater Deli, die zijn voor Freek z’n verjaardag, morgen. Freek krijgt echt bezoek, zoals elk jaar en er komt ook een hondje mee met de gasten. Dan moet Freek natuurlijk ook iets kunnen trakteren als wij taart snoepen, haha!

Met de bus naar Beek 

We zijn na de binnenstad doorgereisd naar Beek (een prachtig dorp in de heuvels, pal tegen Nijmegen aan) om daar een (nu al lekker geurend!) citroenboompje op te halen voor op ons dakterras. Dat werd aangeboden in de ruilkring waar wij aan deelnemen. En omdat we al helemaal in de plannetjes zitten voor het nieuwe lente- zomerseizoen van onze daktuin, hebben we meteen gereageerd; “dat boompje willen wij heel graag!”. Je betaalt niet in geld maar in zonnetjes en wij hebben al aardig wat zonnetjes gespaard, omdat we al wat (vormgeving- en tekstdingen) hebben gedaan voor de ruilkring. Het motto in de ruilkring is: de zonnetjes moeten rollen, dus hup, lekker uitgeven die verdiende ‘punten’! En voor ons dakterras is het een aanwinst hoop ik. Het boompje moet nu nog binnen staan, in de keuken en mag binnenkort naar buiten. Het is 7 jaar oud en dit seizoen worden de eerste citroenen verwacht. We wachten met spanning af. De blaadjes ruiken al helemaal naar citroen.

Het is fijn om in Beek (Ubbergen) te zijn. Zo mooi daar; steile heuvels, veel groen, fantastisch wandelen en van die statige landhuizen om je aan te vergapen.

Maar nu: afronden en eten koken! Muziekje aan in de keuken en even iets lekkers en gezonds fabriceren. Ondanks voorjaarskriezeltjes, toch winterkost bij ons op tafel vanavond: bruine bonen met vega gehakt (hier een tip voor hoe je dat ècht lekker kan bereiden, scroll naar de tekst onderaan het bericht). Dat gehakt met bruine bonen eten we met roergebakken appel, ui en lekker veel spitskool. Comfort food op een druilerige avond, kan niet beter.

Dat was ‘m, tot de volgende.
Fijne avond, 
Kiki

 

 

 

Foto’s
Bovenaan: voorjaarsplantjes bij (eet)café de Plak, tegen een muur met kek behangetje.