Vrijdag 7 juni 2019

Keetavondje, windhoos, zomergevoel en toet met rozenblaadjes.

Zo, dat was weer een mooi avondje keettrappen. Het was knus in de eetkeet, mijn maaltje pakte goed uit en we hebben (wel met wat wijntjes op☺️?) als pubermeiden zitten giechelen. Top!
Op 26 juni is alweer het laatste avondje van dit seizoen. Een raar seizoen was het, dat werd onderbroken door operatie neurospook nummer 2 en de dood van onze lieve Dirk erachteraan. Voor volgend seizoen hoop ik enorm dat het storm-vrij blijft.

Tornado
Speaking off: het was weer stevig raak hier dinsdagavond met het ‘noodweer’. Het duurde heel kort en was een bizarre gewaarwording. Meteoconsult zegt nu dat de tornado van Rheden (2 dorpen verderop) ook in Dieren is geweest, blijkt achteraf na sporenonderzoek. Het was ook een heel vreemd soort storm. Ik denk wel dat ze in Rheden veel ernstiger schade hebben opgelopen, hier was het vooral ‘takkezooi’. Uit de grond gerukte bomen, afgewaaide boomtoppen; de straat en de tuinen lagen er bezaaid mee. En er lagen wat dakpannen af bij de achterbuurvrouw. Bij een avondwandelingetje door de wijk gisteren, was nog best veel van de puinzooi te zien her en der. En dat terwijl al twee dagen lang overal het geluid van kettingzagen te horen was geweest, de gemeentewerkers en brandweer hadden weer de handen vol aan opruim- en herstelwerk, dat dus nog steeds niet klaar is.
Gelukkig is in onze tuin deze keer niks omgewaaid of weggewaaid. Wel lag de voortuin vol met eikentakken, dat waren ook stukken boomtop die uit de eikenbomen in de straat werden gerukt door de kracht van de wind, en overal zijn rondgeslingerd. Je zag ze vliegen (vooral in de buurt van straatlicht) en het was een bijna cartoonesk  beeld.

Elluk nadeel…
Die stormschade steeds, dat is toch wel een ‘nadeeltje’ van bosrijk wonen. We hebben in die 6 jaar dat wij hier nu zijn al aardig wat spooky momenten gehad met omvallende bomen en meer van die ongein. Een keer viel er voor ons huis en onze ogen een boom op een voorbij rijdende auto, dat was doodeng. De inzittenden kwamen gelukkig met de schrik vrij want de boom viel precies op de motorkap maar ze konden hun auto niet meer uit en waren in shock.

Er zijn meer nadelen van bosrijk wonen / buitenwonen: ik had een dode hornaar in het huisje woensdag. Dood gelukkig, maar ‘k heb ze liever helemaal niet binnen. Wat een joekels zijn dat toch.
Hopelijk is het volgende avondje in de keet lekker wespvrij. De koninginnen zijn vanaf nu druk in hun kraamkamers en niet meer buiten aan het speuren naar nestplekjes, en de meeste (pasgeboren) wespen zijn nog daarbinnen ook. Dus ik (heb goeie) hoop dat mijn zoete afsluiter van dit seizoen ongestoord zal zijn.

Ik maak een grand dessert van recepten uit ‘Suqar’, het kookboek dat ik van Martine kreeg. Frambozentulband met gesuikerde rozenblaadjes / geroosterde en gevulde vijgen met kwarkroom, honing, tijm en rozenwater / koekjes met anijs, sinaasappel, sesam, zout, suiker en olijfolie en nog wat speciale dingetjes. Ik fabriceer ook zelf citroenlimonade en serveer koffie en verse muntthee. Zin in! En anderen ook, er wordt leuk gereageerd.

Verder krijgt mijn plan voor de Feestkeet ook steeds meer vorm. We hebben gisteren de uitnodiging gemaakt voor Yo die 18 juni haar feestje viert in de keet, samen met 5 anderen. Dinsdag overleggen we over het eten enzo. Ik heb zin om ermee te beginnen.

En dat is dan weer het grote voordeel van hier wonen: je kunt gewoon een eetkeet in je tuin kwakken, ruimte genoeg. We wonen in een boswijk en ooit is door de overheid voor deze wijk besloten: ‘Bos boven steen’. Geen huizenbouw meer, bomen laten staan, groen en ademend houden die handel. Daardoor hebben we bijna allemaal veel leefruimte rond het huis, ook aan de straatkant. En wij van Boslust hebben dan nog eens extra veel daarvan, waardoor ik nu alweer twee jaar geniet van een eigen huisje voor m’n kookproject (en nu ook feestproject).

Dan is het stormachtige gespook, een wespenkoningin ‘aan de deur’ en een dooie hornaar over de vloer een prijs die ik er wel voor wil betalen. Alhoewel 3 dagen spookweer in één week tijd wel veel is… Er geldt weer code oranje vandaag, voor straks. Donkere wolken beginnen zich al samen te pakken, ik  hoop dat het ons even passeert vandaag. In het dorp bij de viswinkel hoorde ik mensen al babbelen: ‘Ik hou mijn hart vast voor wat er nou weer gaat omvallen’. Hopelijk wordt het een stormpje in een glas water.
Intussen heb ik al helemaal het zomergevoel te pakken trouwens, dat kan geen storm meer terugdraaien. ? Alleen al het kopen van de weekendbloemen geeft de zomervibe. Vanmiddag was ik even naar het kleine tuincentrum om de hoek daarvoor en het is en blijft een feestje, bloemen uitzoeken. Vooral in de zomer en herfst, met het intense kleurenfeest.
Husbandlief heeft vandaag een hordeur geïnstalleerd in onze keuken en daarmee hebben we eindelijk een goeie en duurzame oplossing daar, ook dat geeft het lekkere zomergevoel. De boel heerlijk wijd open kunnen zetten, zonder beesten binnen. En Freek ging vrolijk met mij mee bloemen kopen. Konden ze’m meteen even zien bij het tuincentrum. Daar waren ze altijd dol op Dirk en ook zijn kleine ‘broer’ is er weer warm welkom, zo lief! Freek vond al die bloemetjes maar wat interessant en begroette elke klant die binnen kwam lopen met een zacht maar stoer  blafje, dat hij onlangs ontdekt heeft en te pas en te onpas aan het uitproberen is, de boef. Maar het was cute om met hem op pad te zijn even en intussen geniet ik weer van een vaas met kleurige mooierdjes hier in huis (foto’s).

Nou ja, zo rollen wij nu het weekend in. Een weekend waarin we heerlijk gaan doorwerken aan ons Vakantieboekje, en naar Huizen reizen voor een verjaardag bij vrienden. En zo gaat Freek z’n eerste treinreis maken. Het is een relaxt ventje en we reizen 1e klas, dus ik vermoed dat het allemaal prima zal gaan met meneertje koekenpeertje. ?? Anyway. Wij gaan eten (gebakken visjes van de visboer en twee soorten salade van de groenteboer). Ik zeg: hou ‘t rustig en droog vanavond ?

Fijn weekend! ??