Vrijdag 2 november 2018

De Broertjes, sinterklaas en vega spekjes (+ tip). 

We hebben De Broertjes hier, dus: werkweekend.
En een beetje ‘familieweekend’ dat ook. Want de dagen dat ze bij ons zijn, zijn we als een familie. Ze horen al echt bij ons leven en ze zijn zo happy als ze hier weer zijn! Dejan haalde ze vandaag op en ze kwamen stralend binnenstappen ?

Dit weekend duiken wij al een beetje in Sinterklaassferen want tijdens hun volgende weekend met ons is de intocht bij de rivier. Dat hebben we met een vorig weekendpleegkind al twee keer meegemaakt en het is sprookjesachtig, zo aan de kronkelende IJssel in ons dorp! We bereiden de mannetjes dus nu al voor op de volgende keer (bij hun mama staat zelfs de kerstboom al dus we zijn niks te vroeg, ha!) en we maken de eerste sinterklaasknutsels. Het herfstkastje aan de muur wordt getransformeerd naar ‘Klaaskastje’ en bij de thee hadden we vanavond kruidnootjes.

We wandelden vanavond na het eten ook nog even door de donkere straten met een lampje mee (welja, doe Sint Maarten er meteen ook even bij, ha!) en dat was hartstikke knus. Het lampje (het heet ‘Storm’) is oplaadbaar dus je kunt er gerust een uurtje of wat mee op pad. Ik heb het ook altijd in de eetkeet hangen voor als iemand moet plassen en door de donkere tuin naar ons huis moet lopen voor de wc. Anyway, dat was zo leuk, dat ‘lampentochtje!’. Doen we elk weekend een keer in de winter (en in de zomer het bos in na het eten).

Koud was het óók trouwens, de andijviestamppot paste helemaal bij deze knisperkoude avond. Morgen eten we pannenkoeken en omdat vriendin Anette op bezoek komt, maak ik maaltijdpannenkoeken. Met appel, kaas en vega spekjes.
Ik weet trouwens niet hoe het met jou is, maar ik vind de vega spekjes in de winkels drie keer niks. Ze proberen het allemaal wel de fabrikanten maar ze smaken naar karton vind ik. Daarom ben ik aan het uitproberen met zelf ‘spekjes’ maken. Vandaag heb ik als uitprobeersel kleingesneden tofublokjes gemixt met een beetje misopasta, losgeroerd met wat water en wat olie. De miso hadden we nog in huis van het zalige pompoengerecht van vorige week.
Ik deed gerookt paprikapoeder bij de tofu (te koop bij toko’s en soms ook supermarkten) en liet dit mengsel een uur of 6 marineren. Daarna bakte ik de ‘spekjes’ in de olie knapperig. Je moet ze wel echt klein snijden om het crispy te krijgen en je moet ze redelijk lang bakken ook. Het lastige is dat de paprikapoeder dan weer aan rooksmaak verliest. Dus ik ga de volgende ronde uitproberen met tempé i.p.v. tofu en ook wil ik uitproberen hoe het smaakt als ik er rookaroma (ook wel ‘liquid smoke’ genoemd) voor gebruik. Maar de eerste ronde vonden we al zoveel lekkerder dan de vega spekjes van de winkel. Ik schrijf er volgende week verder over, als ik het tweede uitprobeersel heb gemaakt.

Sinterklaas… Hij is nog niet in ‘t land maar dus wel ‘in ons huis’. De mannen verheugen zich op het maken van hun Klaaskastje. Ter inspiratie zocht ik nog even op internet naar plaatjes van Sinterklaas. En toen viel me meteen iets op: vroeger had de beste man wel een veeeeuuul grotere boot!

Ik ga maar wees es kappen. Lekker nog een half uurtje werken aan ons boekje en samen met pleegvadertje tevreden terugblikken op deze eerste dag van ons ‘familieweekend’.

Zie joe zoen ?