Van alles weer.

Dinsdag 10 maart 2020

We hebben een aantal kook-eet-inspiratie-tips en vertellen verder gewoon wat guitige dingetjes. Want guitigheid maakt het leven met regen, wind en gebrek aan lente, met overal die rare virussen, heel veel rotnieuws in de kranten en lastige lijven, toch steeds maar weer hartstikke leuk!

Freek allereerst.

Wij hebben afgelopen dagen een Engels spektakel gekeken op tv: Crufts. Dat is een jaarlijks, voor Engeland super belangrijk hondenfestival met als motto ‘celebrating dogs’. Nou weten we niet of honden alles van Crufts even feestelijk vinden, want een van de grote onderdelen is een hondenshow. Waar de arme schaapjes aan alle kanten gekapt, geknipt en gekeurd worden. Er wordt wel toegezien op diervriendelijkheid maar zo’n show, dat kan nooit leuk zijn voor een hond…

Maar er waren ook veel andere, wel blij-makende dingen te zien. Agility bijvoorbeeld; behendigheid. Uitbundige happy honden die samen met de baasjes over hindernissen springen en door tunnels kruipen, en dat allemaal onder luide aanmoediging van een enorm groot enthousiast publiek. Elke hond was een held. Ook de asielhondjes die niet zoveel focus hadden.
Dat er dan bijvoorbeeld gewoon een hondje lekker een hindernisbalk eraf sleepte en als stok in de bek ging rondsjouwen in de arena; feest! Verder was er ook hondensport (fly ball) in teams, en er waren dierenartsen met adviezen, mensen met verhalen over hun hond, recepten voor je hond (jaja!), speelgoed tips, opvoedtips en veel meer. Freek was erg geïnteresseerd, vooral de behendigheid boeide hem. Hij begon op een gegeven moment bij hond Izzie zelfs de tv een lik te geven! Elke avond (we keken van vrijdag t/m gisteren) zat Freek op de bank met ons te kijken en als het hem echt meer aansprak, ging hij bij de tv staan, zitten of liggen. Wij natuurlijk de hele tijd zitten smelten op de bank, dat snap je.

1. De mannen kijken sport!
2. Freek krijgt behendigheid-deelnemer Izzie in de gaten
3. Izzie kan heel hard rennen over bruggen…
4. …en ook over hekjes enzo. Freek was gebiologeerd!
5. Door al dat intensieve tv kijken is hij er maar bij gaan liggen.

Zoete aardappel voor je zoete hondenhummel

Als tv snack bij Crufts kreeg Freek iets lekkers dat Dejan voor hem had gemaakt; geroosterde zoete aardappel. Een recept van Crufts en het schijnt hartstikke gezond te zijn. Freek is er in elk geval idolaat van. Wij dus ook, niet alleen omdat wij van koken houden maar ook omdat je dan zeker weet dat je iets geeft dat alleen maar gezond is en zonder chemische toevoegingen.
Freek z’n dagelijkse brokken zijn (vanaf begin af aan) ook van een relatief nieuw merk dat er geen kunstmatige zooi door doet, het is gemaakt met dier-vriendelijk biologisch vlees en biologische groenten en fruit. De snacks proberen we ook zoveel mogelijk te kiezen op gezond en puur. Dan is zelf koken voor je hond natuurlijk het meest gegarandeerd ‘zooivrij’.

Om Freek z’n maaltijden zelf te gaan koken, dat gaat ons dan weer iets te ver. We hebben het wel overwogen maar er moet nog zoveel doorheen aan extra mineralen, vitamine’s en andere voedingswaarden; wordt ingewikkeld.
Maar lekker plakken zoete aardappel roosteren voor ons heerlijke hondenpubertje: met liefde. Puber himself snoept het vervolgens met minstens zoveel liefde op.

Zo maak je het: zoete aardappel schillen en in plakken van ± 1/2 cm snijden. Die op de bakplaat leggen op bakpapier en in een oven van 100 graden in ± 2 uur taai laten worden. Hoe taaier hoe beter, dat kauwt lekker lang.

Keukenschriftje

We hebben vrijdag 2 nieuwe recepten toegevoegd aan ons eerste keukenschriftje (boekje) in de maak: fish and chips (wiowi, wat was dat goed gelukt en lekker zeg!) en koffie met slagroom. Kokosmelk-slagroom welteverstaan.

Die laatste maak je heel makkelijk: kokosmelk stijfkloppen met desgewenst wat steviadruppels voor als je zoete room wil. De kokosroom wordt niet zo stijf als slagroom maar wel lekker lobbig, precies goed voor de koffie. Als je de room dan voorzichtig in het midden van je koffie laat glijden, krijg je een soort witte ronde cirkel in de bruine koffie en kun je met een lepel vormen erin maken voor ‘de mooi’. Zie foto boven.

Hieronder nog wat lekkere fish & chips. Hoe je ze maakt (en dan ook nog iets minder ongezond, want dat is de missie van het boekje) dat lees je in ons keukenschriftje dat over een paar maanden uitkomt.

Herinneringenboekje

Dan dat andere boekje waar we voor aan het werk zijn.
We zouden vorige week weer een brainstorm meeting hebben gehad met de ouderen. Maar vanwege het norovirus (buikgriep dus) dat in het zorgcentrum heerst, ging de meeting (thema ‘poeziealbums’) niet door. Er waren 2 hele afdelingen in het zorgcentrum gesloten, de mensen konden hun afdelingen niet af. Zodra de boel weer onder controle is, mogen we alsnog mooie verhalen gaan horen!

Tuin.

we zijn de tuin aan het opruimen.
Het oude, grote kippetjespaleis stond niks te doen, het dak was verrot en dus braken we het af. Morgen komt Robert een vriend van ons (die ook de correcties van onze boekjes doet) ons helpen met grote zooi naar grofvuil brengen. We hebben een boedelbak gereserveerd en alles dat te groot is om aan de weg te zetten, gaat dan in de boedelbak naar de vuilstort. Zo ook het kippenhuis.

Het was raar om het kippenpaleisje van Fiep & Veertje af te breken. Want ook hier zitten net als bij de eetkeet, veel herinneringen aan vast. Fiepje leeft nog gewoon, Veertje haar zussie is een jaar geleden overleden. De buitenren hebben we bewaard, die blijft staan in de zijtuin want daar kan kippetje Fiep nog heerlijk in scharrelen op zonnige dagen (als die dagen ooit nog gaan komen, en als Fiep gezond blijft).

En het nieuwe kippenhuisje dat we op het terras bij de keuken hadden geplaatst, is niet heel erg bruikbaar voor Fiep. Dus dat hebben we kunnen verkopen via Marktplaats. Daarmee hebben we ons terras weer helemaal voor onszelf. Dat is fijn, want nu hebben we weer meer zitruimte. Hopelijk kunnen we gauw buiten een broodje lunchen ofzo. Met de jas aan misschien, of met een dekentje om de schouders, maar wel met een zacht zonnig briesje. Who knows…
In elk geval is het achterin de tuin nu een bende met een hele, hele grote berg puinbak. Allemaal verzameld op zolder en in de schuur. Spullen voor de pleegzorg, hout, spullen van onze ouders die we toen niet weg konden doen en nu wel, en ga zo maar door. Niet te filmen hoeveel wij ons huis hebben binnengesleept en en nu weer uit moeten slepen. Leerzaam lesje…
Vooral ook om mensen te vragen ons GEEN spullen meer te geven. Geen potjes, vaasjes, tafels, stoelen (echt, alles werd liefdevol bij ons gedumpt op de een of andere manier, en wij maar bang zitten zijn om ‘nee’ te zeggen). Nou ja, straks is ons huis van onder tot boven, en van schuur tot wc helemaal uitgeplozen en ontspuld, dat is dan wel heel fijn.

Hapjesavond

We hadden weer een hapjesfeestje zaterdagavond en op de foto hieronder zie je wat we op tafel hadden staan. De dipsaus voor de rauwkost is gemaakt van 1 el mayo, 2 el yoghurt en 1 el olijfolie met wat citroensap, steviadruppels. paprikapoeder, kerriepoeder, knoflookpoeder, peper en zout. De bloemkool in een jasje was gemaakt met tempura (dat beslag was over van de fish & chips van vrijdag) en erg lekker.
We love it, zaterdagavondsnoepen! Maar dan natuurlijk ook wel een beetje gezond graag.

Gisteren was Kiki wandelen met vriendinnetje Anita, en een bakkie doen bij het ‘grand cafe’ in ons dorp. Het is een dapper plekje, zo’n redelijk hip cafe daar in dat oerlelijke winkelcentrum. Wij, voorheen verwend in de stad met eindeloos veel eet- en drinkplekjes, vinden het maar zo-zo, de horeca hier. Maar we waarderen de moedige stappen die sommige ondernemers zetten in dit dorp. Het was aangenaam bijkleppen in elk geval.
Morgen gaan we lunchen met Robert bij het Arsenaal in Doesburg, daar weet je zeker dat je goed zit.

We sluiten af met…Freek, who else?! En Kiki, maar die heeft zichzelf van de foto’s afgeknipt om Freek beter zichtbaar te krijgen. Blijft een uitdaging, zo’n zwarte harige frummel helder op de foto krijgen.
Who cares, hij is onze kampioen.

Heb een goeie woensdag, hou ‘t droog, blijf gezond en tot later!
meneer & mevrouw Boslust 🌿🌲