Tweeënhalf duizend hoekjes verder

Een busy boekgebeuren is ‘t hier nu in onze Nijmeegse werkkamer.

Vooral Dejan is er heel druk mee: hoekjes stansen, stapels maken, elastieken erom en terug in de dozen. Ikzelf help uiteraard mee, maar mijn kneuzenklauwtjes protesteren wel snel (pols beide kanten beetje ontstoken). Dus ik zit dan intussen ook lekker met een vriendin te lunchen bij een fijn plekkie in de wijk (Kantine van Bairro Alto, wat een heerlijke plek is dat zeg!) en mijn lief zit in ons tijdelijke boekenfabriekje stevig door te stansen en te pakken.

Da’s niet zielig hoor. Dat vindt Dejan namelijk helemaal fijn zo, want dan kan hij lekker in zijn eigen tempo door. Op z’n headphones luistert hij naar Radio Tour de France. Daar hebben ze nog steeds dat heerlijke retro deuntje tussendoor, ken je ‘m ook (nog?). Luister maar, klik hier. Kom je vanzelf van in de vakantiesfeer, toch? En deze dan (klik), die hadden ze ook nog, da’s puur jeugdsentiment, ha!

Intussen zijn we wat heen en weer aan het overleggen met de 4Daagse over het uitdelen van de Troostboekjes in die week en over ‘de pers’. Er gebeuren wat spannende dingetjes, leuk en ‘cool’ maar ook wel een klein beetje eng voor ons, haha! We zien wel. We krijgen intussen ook een accreditatie voor het VIP- en perscentrum, waar wij tijdens het uitdelen van de boekjes ook lekker kunnen pauzeren, hangen, wat drinken; da’s heel fijn.

Wordt een avontuurlijk weekje. ‘Laat het maar over je heen komen’, hoor ik dan. En terecht. Iets anders moet je ook maar niet proberen denk ik, gewoon lekker meedrijven met de flow, dus dat is wel een goeie tip voor mij. Vanuit de 4Daagse werd ons gemaild: ‘Er wordt nu al zo vreselijk positief op het boekje gereageerd, dus ik verwacht echt iets heel positiefs’. Dat is zo motiverend om te lezen!

En ja, de 4Daagse vibes nemen nu in rap tempo toe, dat merk je overal.

Waar ik om moet grinniken is een typisch Nijmeegs fenomeen waar nu een beetje over gemopperd wordt: mensen zijn hun plekje op de Via Gladiola al aan het claimen, met bankstellen, stoelen, afzetlinten en zelfgemaakte tekstbordjes (de Via Gladiola is de intocht route voor de laatste dag richting de finish, normaal de Sint Annastraat geheten). In deze weken zie je dan altijd ineens in de brede grasbermen hele inboedels staan. Typerend beeld voor de 4Daagseperiode. Maar het schijnt steeds vroeger te gebeuren en de burgemeester vond het wel even genoeg zo. Die liet borden plaatsen, dat men vanaf 13 juli plekken mag claimen maar niet eerder. Dus al die huisraad die er nu al stond, is vanmorgen (er was voor gewaarschuwd) weggehaald door het grofvuil. Maar de Gelderlander melde droogjes dat er vanmiddag alweer nieuwe bankstellen stonden. Ik kan de grap hier wel van zien. Er zijn ergere dingen in de wereld, al snap ik de gemeente zeker ook. Zo vroeg al je plek opeisen is wel erg fanatiek. Maar het beeld is bijna Nijmeegse folklore, haha!

Nou ja, hier zijn we bezig met ons eigen piepkleine snufje folklore, ons boekje. Dat er een hele groep wandelaars zal gaan uitvallen, staat vast en dan hopen wij dat ze een warm badje voelen als ze het boekje in handen krijgen. Als dat zo uitpakt (al is het maar bij een aantal mensen) dan is onze missie voor ons al gelukt.

Maar nu verder met de missie van dit moment: hoekjes in boekjes en boekjes in dozen. We hebben nu 1250 boekjes gedaan, ‘nog maar’ 750 te gaan… Dinsdag worden ze opgehaald, moet lukken!

Fijn weekend en voor wie fan is: geniet van de heren oranje, morgenavond. 
Kiki