Theetijd (2)

Thee in je stamppot.

Ik ben helemaal dol op de heerlijke koffietjes van m’n husband (en die van First Things First in onze stad) maar ik drink toch het vaakst thee. Ben een tikkeltje koffiemeisje en nog wat meer theemeisje.

Afgelopen winter kochten wij lapsang souchong, da’s gerookte thee. Fantastisch! Winterse warmte met een ruig randje. Vermoedelijk heb ik het laatste koppie vorige week gedronken toen het nog guur was en herfstig. Nu laat ik ‘m voor wat het is, ik vind het geen lente-zomer theetje. Maar mocht het onstuimige natte grijze weertje toch nog terugkeren (sneeuw in april is ook geen noviteit meer) dan is het een aanrader, deze thee! En je kunt er meer mee dan alleen thee zetten.

Lekker koken met deze thee kan namelijk ook. Laatst fabriceerde ik er gerookte zuurkoolstamp mee. Ik liet de zuurkool stoven in de thee. Dat gaf een geurig, gerookt smaakje, we vonden het zalig.

De thee is trouwens ook erg lekker in combinatie met kaneel. Gewoon met 1 volle theelepel lapsang souchong een potje thee zetten en er dan een kaneelstok bij doen. Inschenken en genieten maar!

De ‘gerookte zuurkool’ maak je zo: 1 theelepel van de lapsang souchong thee in 250 ml gekookt water doen. Even laten trekken. Water zeven, thee weggooien. Zuurkool (niet afspoelen)  in een wok doen met het theewater erbij. Stoven totdat het theewater verdampt is en de zuurkool lekker zacht is (evt nog water toevoegen als het te snel gaat en je de zuurkool nog niet zacht genoeg vindt). Het kan trouwens ook in de magnetron, dan ongeveer 20 minuten laten stoven en halverwege evt aanvullen met water. De zuurkool krijgt een heerlijke, extra winterse smaak.

En dat je de gerookte thee ook kan gebruiken in een toetje, laat dit recept van peer met lapsang souchonh en chocola zien: klik hier. 

Enjoy!

Tot de volgende.
Kiki