Theedagen

Donderdag 30 april 2020

Dat was ineens even iets anders vanaf dinsdag: grijs, nat. En nu is het van: dan weer even  wat zon, dan weer grijs. Niks aan. Alhoewel…

…het heeft natuurlijk ook wel voordelen, dit weer.

• Beter voor buiten
Kijk ze slurpen, de bomen en plantjes, het gras en de blaadjes! Het is natuurlijk by far niet genoeg maar het is tenminste iets. In de tuin is alles er zichtbaar blij mee, het is alweer in hoog tempo een wildernis aan het worden, oh oh!

• Beter voor binnenblijven
Als de zon een feestje viert, wil je mee-vieren. Ook wij waren regelmatig buiten afgelopen week. Wel op veilige afstand van anderen maar toch: binnenblijven is the best, het blijft gewoon zo. En binnen is het met dit weer behaaglijk. Als het te fris wordt gaat de verwarming even aan, en soms mag juist de keukendeur een uurtje open.
Verder heb ik met dit weer meteen weer zin in kopjes thee, en dat is heel wat gezonder dan de veel te lekkere Dalgonakoffie (een soort van ijskoffie die nu een hype is). Zalig op zomerse dagen, maar momenteel is ‘t thee dat de klok slaat. Gewoon een hele pot zetten, lekker thee’tje uitzoeken en dan aan het werk. Het is het fijn wakker worden of pauzeren met zo’n dampende kop in je handen, in de schommelstoel bij het zijraam. Beetje schommelen, beetje theedrinken en heerlijk rustgevend turen in het bosgroen waar van alles te zien is.

Ook best fijn aan binnenblijven: effe geen make up op en ook je haren laten voor wat ze zijn. Als ik op pad ga of afspreek vind ik altijd het leuk om make up op te doen en mijn haren lekker in model te duwen. Voor zover ze dat willen, ik ben gezegend met veel en dik maar eigenwijs haar: dàn weer zit er slag erin en dàn weer is het stijl vallend (al naar gelang het weer hangt of springt mijn haar). Een binnenblijfdag zonder make up en haarstyling voelt ook een beetje als vakantie.

• Binnenblijfweer: beter voor beestenkindertjes
Dus niet… Freek leeft zijn overmaat aan energie (die hij met het zomerse weer buiten kwijt kon) nu wat meer binnen uit en is daarmee ‘erg actief en erg aanwezig’. Maar we kunnen er vooral om grinniken, en soms moet er even iets worden duidelijk gemaakt aan onze puberpup. Dat het ook nu NIET toegestaan is om alle dekentjes overal vanaf te slepen en als toy te gebruiken, bijvoorbeeld. Hij heeft z’n eigen lappies.

Waar Freek zijn energie heerlijk in kwijt kan, is zijn bal. Een speciale die extra makkelijk te grijpen is voor een hond. Verder is brokjes verstoppen ook een oplossing voor een hondenpuber die zich verveelt. Hij moet snuffelen en bakjes optillen om bij zijn brokjes te komen. Daarnaast spelen we natuurlijk ook veel met Freek. What’s not to like there?!

Onze Jasper de Kat loopt nog steeds in en uit maar heeft het buiten nu weer veel sneller gezien. Dan zit ie te mopperen voor de keukendeur als we niet snel genoeg opendoen en hij een minuut te lang in de motregen moet wachten. Gelijk heeft ie. Zodra de zon dan even wel schijnt, zit ie met dichtgeknepen oogjes te genieten van de warmte en lijkt het net alsof het meneertje mijmert. Misschien doet ie dat ook wel…

• Beter voor boekjes
Het weer leidt niet af van het werken aan de boekjes, ook handig. Prioriteit heeft het Troostboekje, dat er nu definitief gaat komen. Vandaag hebben Dejan en ik ons eerste boekjeoverleg gehad en de conceptinhoud ligt nu klaar. Ook met Hanneke, de geestelijk verzorger van de ouderen-instelling, hebben we dat al gecommuniceerd en daarmee kan zij aan de slag binnen de instelling, om materiaal te verzamelen. Het wordt een lekker boekje volgens mij.

Een idee dat de rode draad vormt is: de ouderen gaan zelf ook aan de slag met het boekje. Aan het eind van elk hoofdstukje, wordt hen een vraag gesteld (naar bepaalde wensen die zij mogelijk hebben) die ze zelf kunnen invullen in het boekje.
Een voorbeeld: we hebben een onderdeel over zomerbloemen. De clienten wordt aan het eind van dat onderdeel gevraagd welke zomerbloemen ze mooi vinden (of lekker vinden ruiken) en graag op hun kamer zouden zien staan. De activiteitenbegeleiding zou dan weer aan familie kunnen doorgeven: ‘ik las dat uw moeder of vader dol is op dahlia’s, is het mogelijk om die te bestellen voor hem /haar?’

De activiteitenbegeleiders vragen momenteel om extra materiaal voor gespreksstof begrepen we van Hanneke. Op deze manier kunnen ze met de cliënten door de vragen in het boekje wandelen, en de ‘zomerwensen’ van de bewoners horen en waar mogelijk ook vervullen.

We moeten flink aan de bak nu met het boekje want het is veel werk in (toch) niet zo heel veel tijd. Dus ons eigen Keukenschriftje staat nu even in de koelkast voor de komende weken.
Anyway, gaan ervoor. En dit minder zomerse weer helpt prima om lekker door te werken.

Nog even over de Dalgona koffie…

Ik heb nu verschillende variaties gemaakt die minder ‘fout’ zijn en de conclusie is deze:

  1. De aller-, allerbeste krijg je heel simpel door het bestaande recept te volgen. Dus met veel suiker, leuker kunnen we ‘t niet maken. Hij is wel belachelijk schandalig lekker! Af en toe doen, in plaats van een gebakje…?
  2. Ook heel lekker, best mooi en romig en een prima alternatief geeft deze: roer 2 zakjes oploskoffie, 1,5 el kokend water, 1 el agavesiroop en een paar druppels vanille-essence door elkaar. Zet intussen een glas met ± de helft volle melk even in de vriezer om goed koud te laten worden. Mix daarna de koffie met water, agavesiroop en vanille-essence schuimig en romig met de elektrische (staaf)mixer.
    Neem er ± 2 a 3 minuten voor.
  3. Schep de opgeklopte koffie bovenop de koude melk en dan… lekker oplepelen en slurpen dit feestje! Bij voorkeur dus bij zomers weer.

De nog ‘gezondere’ variant met kokospalmsuiker en stevia is mislukt zoals je ziet.

Blije hap en bonbonnetjes deel 2

Foto onderaan: lenterisotto die ik vandaag maakte.
I love rommelen in de keuken. Vanavond hadden we lenterisotto op tafel, mijn pootjes doen nu wel pijn  van het vele roeren maar man, wat vind ik het leuk om te doen! Ik maakte de risotto lekker lenteachtig met citroen(sap en rasp), haricots vert, bleekselderij en groene aspergetips.

Verder heb ik ook weer bonbonnetjes gefabriceerd van pure chocola, kokosolie en pindakaas (foto bovenaan). Zie daarvoor dit recept van de Groene Meisjes.  Deze keer mengde ik kokospalmsuiker (± 2 theelepels) door de kokosolie, dat liet ik smelten en daar deed ik een snuf zout doorheen. Toen ging er iets mis, dat heel erg goed uitpakte, ha! De kokospalmsuiker loste niet goed op en zakte naar de bodem van de chocolaatjes tijdens het uitharden. Het leuke daarvan is dat je bobonnetje een kleine smaakexplosie heeft in een deel, erg grappig. Hopelijk gaat het de volgende keer weer goed fout 😉

Ik sluit weer es af. Wij gaan bankhangen met een bakkie. En daarna, ook op de bank: mijn voeten in zijn handen. Een gratis voetmasssage van de liefste masseur die er bestaat. Intussen kijken we Keuringsdienst van Waarde + deel 2 van Abstract, the art of design (Netflix). Fijn avondje, even de hoofden leegmaken en klaar voor morgen als we full steam ahead een heleboel dingen moeten doen voor het Troostboekje.

Bij het volgende berichtje krijg je van mij weer de lichtpuntjes erbij.

Ciao tot gauw, blijf gezond. 
Kiki