Terug van thuisgebleven.

Maandag 10 augustus 2020

Was ik weer, good morning! 

We hadden een bijzondere staycation. Veel fijns kunnen doen en beleven. Maar de hittegolf kapte onze vakantieplannen van de laatste dagen af. Mijn reuma is weer in een wat ongezelliger mood (gelukkig minder heftig dan vorig jaar zomer) en maakt dat ik me continu wat koortsig voel, heel oncomfortabel in combi met een hittegolf. Dus hier gingen we in slow stand. Overdag super rustig aan, gordijnen dicht, zonwering omlaag, airco aan en een beetje schrijven, lezen, dutten.
Aan het begin van de nacht gaan we dan steeds wat langer lopen met Freek en zoals gisteravond, nog even  hangen op het dakterras. Gisteravond stak er een onverwachts lekker briesje op, een groot feest! We snoepten ijskoude meloen in het briesje op het terras en maakten het plan om vandaag om 9 uur naar het centrum te gaan voor de markt en een ontbijtje ergens.
Daarna duiken wij de luwte weer in van ons huis en wordt er verder geschreven aan troostboekje.

Tot afgelopen woensdag hebben wij de meeste staycation plannetjes heerlijk kunnen uitvoeren en toch echt het onvervalste vakantiegevoel gehad. Gewoon, vanuit ons eigen thuis. Hier dan ook een ‘vakantieverslag’ met foto’s en ook een paar leuke, lekkere en praktische tips, anders heb je d’r natuurlijk helemaal niks aan, ha!

Hack tip zonwering

Jep, ‘k heb een hack tip voor je. De hittegolf duurt nog wel effe, dus doe er je voordeel mee als je wil. Hier houden we het in huis nog een klein beetje koel met de airco en de zonwering, maar ook door een reddingsdeken tegen het raam. Zo’n deken is van folie met een goudkleurige kant om warmte aan te trekken en een zilverkleurige kant om warmte juist tegen te houden. Reddingsdekens zitten tegenwoordig in elke enigszins verantwoordde EHBO doos. We hebben ‘m geplakt tegen het raam in de eethoek en tegen de keukenterrasdeur. En ook dat scheelt iets in hitte. Verwacht geen grote wonderen maar het scheelt misschien toch een graad of 2, 3…? Tegelijkertijd kan je er nog wel een beetje doorheen kijken, als een soort zonnebril, zeg maar. Kunnen we hier toch nog koekeloeren naar het mooie dakterras en genieten van de roosjes die het hier heel goed doen (en in onze Dieren-tuin deden ze juist weinig).

Let op! Plak zo’n foliedeken NOOIT aan de binnenkant van je raam als je dubbel glas hebt want dan kan dat glas, door de oplopende hitte tussen de 2 ruiten, gaan knappen. Wij hebben ook dubbel glas en hebben de folie alleen op de ramen gedaan waarbij het van buiten af bevestigd kon worden. Van buitenaf werkt dit trucje ook veruit het beste.

Nog een tip: heb je ook een mobiele airco die het vocht uit de warme lucht haalt, en waarvoor je een bak moet zetten onder een slangetje? Dan vang je dus best veel water op en dat kan je dan weer mooi gebruiken om de planten in je tuin op op je balkon blij mee te maken. Of doe er een handwasje mee, neem een voetenbadje voor verkoeling, geef je kamerplanten water, enz. enz. enz. Ik zou het niet gebruiken als drink- of kookwater, ook niet voor je huisdier-lieverdjes.

En dan nog een laatste kleine hittegolf-tip: wij brengen elke dag een waterijsje naar buurvrouw Nel. Zij is al flink ouder, kan gelukkig goed tegen de hitte zegt ze, maar heeft geen airco enzo, en het wordt bij haar bloedheet binnen. Een waterijsje verkoelt, en intussen kunnen we meteen effe stiekem checken of alles oké is met Nel. Buurman Andre heeft zijn liefje bij zich dit weekend, dus die redt het wel, ha! Maar met een waterijsje (of bijv. ijskoude watermeloen) even aanbellen bij je buur, is een aangename manier om iemand (en/of elkaar) een beetje in de gaten te houden met deze hitte. Vooral oudere mensen.

Afgelopen 2 weken

De eerste vakantie op onze nieuwe stek, we werden er hartstikke blij van en hebben 10 heerlijke dagen gehad. Avontuurlijk ook. Als in: mini avontuur. Het werd een periode van best veel meemaken, proeven, zien, ruiken, horen en voelen. Alles in het klein, dat wel. Want groots en meeslepend is prachtig en heel leuk om te zien bij anderen, maar wijzelf hebben dat niet nodig.

Dus. Staycation it is bij Boslust-Boomhut, al jaren. De zintuigen staan op scherp, we hebben de tijd, nemen de tijd, en laten ons vollopen met zomerzin. Als je je consequent houdt aan de afspraak ‘het is vakantie’ dan werkt ‘t echt. Hieronder zie je een kleine greep uit onze staycation ervaringen van de afgelopen 2,5 week.

Vakantie buiten

🌿 Gewandeld bij Berg en Dal: het Westmeerwijkrondje. Mooi! Daarna een koffietje bij Hotel Erica. De latte vond ik niet indrukwekkend maar je zit er wel lekker in de luwte.

🌿 Gewandeld bij de Mookerheide (foto hierboven); fantastisch! Heel erg bekend gebied vanuit mijn kindertijd. Bijna instinctmatig bekend. Alsof ik er nog steeds elke dag kom, heel speciaal.
Deze wandeling is kort, 3 km. En toch is ie best pittig door het klimmen en dalen. Dus reken die 3 km maar gerust als 5 km wat betreft ‘belasting’. De wandeling begint met een super uitzicht op het Maasdal en de kerktorens van Cuijk.

🌿Ons favoriete dichtstbijzijnde bos ontdekt: Heumensoord, ingang Nijmegen (aan de Scheidingsweg). We waren wel in Malden in het Heumensoord geweest maar er ligt ook een deel in Nijmegen, tegen Malden aan. Minder dan 10 minuten op de Vespa (jaja daar was ie weer, de magische 10 minuten afstand…) en het is er mooi! We zagen in het bos ook een hertje, een eekhoorn, er is heide, open gedeeltes, zandstukken, veel variatie in bomen.

Al die mooie gebieden en gebiedjes die we nu ontdekken, verzachten het gemis van ‘onze mooie Veluwezoom’. Boslust 2.0. Zonder twijfel.

🌿 Voor de 2e keer struinden we ook in natuurgebied Overasseltse en Hatertse Vennen. Wij noemden het vroeger gewoon de Hatertse Vennen en hebben daar heel wat uurtjes gepoedeld in de vennetjes. Ik met mijn Barbapapa opblaasband, ha! En dat onder het toeziend oog van mams en paps (en vaak ook nog een tante en oom met de kids) kleurig gewapend met zonnebrandcreme, thermosfles koffie, limonadebekertjes, lekkers, picknickkleed, speelgoed voor ons, en badhanddoeken. Het is een feestje om terug te zijn in de fijne herinneringen van die (jaren 70) kindertijd. Maar ook om hier nu weer nieuwe herinneringen te maken samen met de liefde van mijn leven.

🌿 Ook vakantie buiten: bordje, bakkie of borrelen op het dakterras. ‘s avonds met de lampjes aan is het zo sfeervol! Ons dakterras met de buitenkleden erop, de planten en dennenstruiken, de lampjes, het super uitzicht en de tuinmeubeltjes: het is en blijft een feestje. Dat viert fijn vakantie, en we merken dat bezoekers ook blij worden van ons dakterras.

Het is een groot geluk dat we zoveel buitenruimte hebben om ook nog bezoek te kunnen ontvangen. We hebben al behoorlijk wat gezellige momenten gehad hierbuiten. Corona veilig, door het huis met mondkapjes op (buiten kunnen die meteen weer af) en dan voelt het best vrij en blij (met de voorgeschreven afstand natuurlijk, dat snap je). Kortom: dakterras + uitzicht = hoofdprijs!

Op de foto’s hierboven:
Soms, als de avondzon op de boomtoppen schijnt, lijkt het al wel herfst (foto 1). En inmiddels zijn ook steeds meer bomen daadwerkelijk aan het kleuren. Alleen dan helaas van uitdroging, vrees ik.

Wat we bij ons tegenover ook kunnen zien: de groei van de kastanjes! (foto 2). Straks liggen ze zo voor het oprapen. Alhoewel de vos die hier rondsluipt (al 2 keer gezien!) er misschien ook wel wat van lust? Of in elk geval onze overburen de eekhoorns.

Onze dag eindigt tegenwoordig vaak met een mooie zonsondergang maar dit (foto 3) was wel een heel spectaculaire… En dan worden we vaak ook nog es wakker met een prachtige zonsopkomst! (foto 4 genomen vanuit ons bed). En soms drijft er deze dagen gezellig een ballon voorbij.

Vakantielekkers

We hebben ook veel geproefd, geprobeerd en genoten van good food.

🍴Afghaans eten besteld bij Mohabat, Nijmegen. Waanzinnig lekker, zo rijk! Een echt vakantiemaal. (foto 1 collage hieronder)

🍽 Voor mijn verjaardag gegeten bij mr. Panda in het Goffertpark. (foto 3 collage). We hadden het etentje met Lies en Pavel een week uitgesteld vanwege de onduidelijke weersvoorspellingen. Maar Dejan en ik zijn wel naar een restaurantje aan de andere kant van het Goffertpark gelopen. De keuze voor dat tentje was vooral omdat we dat lopend met paraplu’s konden bereiken, mocht het plenzen en we dus niet zeiknat zouden regenen op de Vespa. Maar de regen bleef dus uit. Intussen zaten wij wel zalig te eten!

En Dejan had feesttaartjes gehaald bij de bakker op mijn verjaardag. Die konden we delen met de buurtjes die even gezellig koffie kwamen doen op het dakterras. We hadden nog wat taart over en daar snoepten we de volgende dag nog van (foto 4).

🍽 Met vrienden Annelies en Pavel hebben we de week na mijn verjaardag alsnog fantastisch gegeten bij ’t Sfeerhuys bij de Looimolen, op de zaterdag-BBQ avond (foto’s 5, 6 en hieronder). We zaten heerlijk in een hoek met z’n vieren buiten, op comfortabele banken, fijn om uitgebreid te tafelen. Fijne avond. Daar bij die (looi)molen, is het echt trouwens ook net buitenland. Middenin de stad in een woonwijk, ineens een heuveltje met mini park, restaurant, een molen en een kapelletje.

☕️🧁Bakkie + gebakkie gedaan bij Philipse. Het kwam er steeds maar niet van (ook weer-technisch niet) maar eindelijk gingen wij es naar de markt. Op maandag en dat is heerlijk! Een stuk relaxter dan op de zaterdag. Dus die maandagmarkt dat wordt voor ons vaste prik, als het weer het toelaat. Vandaag gaan we vroeg zodat het nog prima te doen is wat betreft de warmte.

Wij zijn verder tot nu toe wel meer georiënteerd op onze eigen omgeving, en op Groesbeek-Berg en Dal, Molenhoek-Mook. Daar is zoveel fijns te doen en die heuvels, ze trekken gewoon. Onze wijk is ook op die kant ‘gericht’, we zijn er snel. Ons zul je bijvoorbeeld niet zo gauw aan de rivierkant vinden. Bovendien vonden wij de rivier in Dieren e.o., de IJssel, mooier dan de Waal. Maar de heuvels, die vinden we hier dan weer mooier (want hoger en meer), eerlijk is eerlijk.

Maargoed. Ze dwaalt af.
Weer even in de binnenstad zijn, bloemen scoren (hierboven) en een bakkie met flapjack doen bij ons favoriete plekje, dat was toch wel erg fijn ook. Grappig om dan bij Philipse te zitten als ‘Nijmegenaren’. Niet meer als mensen uit Dieren die een dagje Nijmegen doen, ook niet als bezoekers die wel in de gemeente wonen maar niet ècht in de stad; nee joh, we zaten nu te koffieleuten bij Philipse als officiële inwoners van Nijmegen, woehoe!

En het is grappig: dat terras was er nog niet toen ik kind was en wij in Nijmegen woonden. Maar in het steegje waar het terrasje zit, kwam ik toen wel vaak. Ik vermoed dat we dan liepen van de Lindenberg, waar ik kinderknutselclub had op zaterdagmorgen, naar de parkeerplaats ofzo. We gingen dan trouwens vaak ook nog de markt over. Het steegje bij Philipse, zo smalletjes tussen de Stevenstoren en de oude huisjes, is in elk geval een soort van Deja vu plek. Zoals er wel meer zijn. Ik beleef oneindig veel deja vuutjes momenteel, ha!

🥂Geborreld bij restaurant Plek / de Houtwerf, aan de Hatertseweg / Zandweg op een kwartiertje lopen van ons huis. Dat voelt echt als een plekje in ‘ons district’.
Gin tonic gedronken. Blijft een lekker zomerdrankje. Niet te vaak en niet teveel, het stijgt na 1 glas al wel lichtelijk naar m’n hoofd maar af en toe: puur vakantiegevoel. Thuis hebben we het ook een paar keer gedronken, ‘s avonds laat op ons eigen terras, een keer ook met buurman Andre. En Dejan maakte het in de zomer van 2009 ook eens, toen (wijlen) zijn mams bij ons logeerde en er ook een hittegolf was.
Bij Plekde Houtwerf snoepten we er olijven met aioli bij (gekke combi, wel erg lekker), en arancini (homemade risottoballetjes). (foto’s hieronder). Een super fijn plekje, dat Plek! 😉 

Nieuwe koffie-probeersels gemaakt.

Niet alleen in de horeca, ook thuis probeerden we wat leuke dingen in de keuken. Zoals gekke koffiecombi’s.

🧉Espresso-tonic, een koffiezomerdrank die al een paar jaar bestaat maar niet zo bekend is als de dalgona koffie van dit seizoen. Ongewone combi, koffie en tonic. Maar jee zeg, wel goed! Alleen de geur vond ik niet fijn. Maar als je dan een slokje neemt: heerlijk fris en pittig drankje, deed me in de verte ook wel aan cola denken maar dan een ‘spannender’ en natuurlijker alternatief. En minder ongezond dan de dalgona koffie.

Dit is een simpel recept voor espresso tonic: giet je espresso shot heel rustig in de tonic met ijs, dan krijg je een mooi kleurverloop omdat de espresso een tijdje bovenop blijft liggen en dan heel langzaam zakt. Neem 2 flinke ijsklonten, of 3 a 4 kleinere.

☕️🍋 Koffie citrus. Heeft Dejan gedronken in Koeweit. Beetje citroenrasp en daar dan een espresso over gieten. Gek maar goed! Koud ook erg lekker, in dat geval de espresso aanvullen met ijsklontjes (bij voorkeur gemaakt van 1/2 espresso en 1/2 water) en een kwartiertje in de koeling zetten.

Groente gefermenteerd

🌶🥕Paprika, kool, bleekselderij en wortel: erg smakelijke combi, overal lekker bij (als ‘zuurtje’ bij het eten of bij de borrelhapjes).

🥒🍅 Komkommer, rode ui, bleekselderij, peper en wortel: door de rode ui verrassend lekker! Vooral bij een gerecht dat wat neutraler is, of als tintelende toevoeging aan een salade (zoals wij deden). Het kleurde ook nog mooi, toen het uit de pickle pers kwam.

Daar word ik sowieso blij van: zomervoer in sprankelende kleuren. Watermeloen in groen en rood, waterijsjes (niet gezond wel fleurig aanlokkelijk), drankjes met limoen erin, nu dan de groentes uit de fermenteerpers; gewoon heel veel zomerfeest op je bord! We deden trouwens naast limoen ook bevroren cranberry’s in de gin tonic voor het vrolijke snufje (ook lekker om ze daarna op te eten). Idee gejat van een van de terrasjes waar we waren neergestreken.

Freek Frummel, Fieperdepiep & Jasper Kasper

Freek had weer een keer of 3 een vakantievriendje. Wat is onze hond toch open en zacht met andere honden, echt lief! Hij komt ook graag bij kippetje Fiep op bezoek. In de werkkamer jat hij dan strootjes van haar nachtplekje, en dan sleept ie de strootjes mee de woonkamer in om mee te spelen. Op het dakterras hangt ie graag rond bij haar buitenren, en probeert hij letterlijk en figuurlijk een graantje mee te pikken. Fiep is helemaal op haar gemak met Freek, maar haar graantjes eten, dat laat ze toch niet zo makkelijk gebeuren geloof ik. ‘Hallo hond, jij hebt je eigen voer toch?!’

We hadden vorig jaar een koelmat voor Freek gekocht en daar maakt hij heel af en toe gebruik van. Niet vaak, maar het feit dat Freek de keuze heeft, voelt goed.

Jasper onze kat, houdt eindeloos lange siesta’s. Dat doet ie goed, wij kunnen daar nog meer een voorbeeld aan nemen met dit soort warme periode’s. Vooral ik wil nog teveel en dan krijg je het snel warm. Jasper niet, die luistert naar zijn lieve lijfje en laat zich niet gekmaken. Slimme kerel!

Vakantiegeluiden

De krekels en sprinkhanen die op ons terras en op straat concerten houden, geven het Zuid-Frankrijk-gevoel. We hoorden ze in en rond onze tuin in Dieren ook, een rechtstreekse associatie met vakantie.
We zagen de mooie felgroene beestjes afgelopen weken ook gewoon zitten, zoals op onze tuinstoel hieronder. En als je dan in de avondschemer op je terras aardbeien zit te snoepen (fijn om in vakantietijd de dag af te sluiten met zomerfruit en/of een drankje buiten), met de fanatiek tjirpende sprinkhanen op de achtergrond: 110% vakantie.
Ook lekkere muziekjes draaien helpt daar aan mee.

Komende dagen blijven wij in de ‘warmte stand’ en proberen ook te werken aan het troostboekje. Zodra het weer lekker is buiten, trekken we er weer effe op uit met de Vespa. Ik ben vermoedelijk niet de enige die uitkijkt naar komend weekend, als het hopelijk lekker afkoelt.

Morgen schrijf ik een berichtje over het bijzondere contact dat wij sindskort hebben met de nieuwe bewoners van ons oude huis. En een recept voor een -niet-koken-zomerstamppotje.

Ik sluit af met charming vakantiekiekjes van mijn eigen vakantieman, ha!
Vanuit Nijmegen, ciao tot gauw!
Kiki


#NijmegenThuisstad

#Staycation
#Herinneringenmaken
#Hittegolf
#Terug
#Wijvierendezomer
#Beestenkindjes