Tante VVV

We doen veel leuke dingen in en rond onze mooie stad en we werken intussen ook lekker door. Maar vooral over die leuke dingen wil ik ‘t weer even hebben. 

Ik begin onderhand een soort uitstapjes-en-lekkere hapjes-gids te worden voor Nijmegen, haha! Tante VVV, ofzo. Maar dan pleur ik hier wel meteen even een dikke disclaimer neer: het is natuurlijk allemaal puur persoonlijke smaak en beleving van mijn lief en mij, dus don’t shoot the messenger.

Ik schrijf sowieso al hartstikke subjectief want I ♥︎ Nijmegen. En dan is alles meteen al een beetje meer gekleurd (al zijn er wel heel erg veel mensen die zo dol zijn op deze prachtstad!). Door mijn roots hier, wordt dat nog eens extra geaccentueerd.

Voor mij zijn bepaalde plekken ook altijd fijn door kleine dingen die een ander misschien wat minder duidelijk ervaart. De zorgzame bediening, de fijne lichtval, geur, geluiden, mijn persoonlijke herinneringen en associaties ga zo maar door. Ik ben een tiepje met vlijmscherpe voelsprieten en dus ervaar ik dingen vrij intens. De minder leuke en de leuke.

Dat alles gezegd hebbende: hier komt weer een berg aanradertjes aan. Allemaal fijne ervaringen en tips (ook van thuis trouwens), opgedaan in de afgelopen week. Doe er lekker je eigen ding mee. Of niet natuurlijk. #knipoog.

Thuis eten

Wij duiken graag de stad in (e.o.) voor een hapje eten buiten de deur. Vaak een lunch, soms avondeet. Altijd gecombineerd met een lekkere wandeling, zodat wij de kookkunsten van die ander wel ‘verdiend’ hebben, ha! Hoe Calvinistisch…

Maar: thuis zelf lekker (en vooral ook gezond) koken blijft een heerlijke hobby! We maakten afgelopen week o.a. een schaal met geroosterde witlof, haricots verts, in de schil gekookte krieltjes en daaroverheen een mosterddressing. Voor die laatste: klik hier. Wij lieten peterselie weg.

Ook maakten we makkelijk in elkaar te flansen couscous (wij nemen volkoren couscous), die we aftopten met lekker veel groentekiemen. Pittig en gezond. Recept: klik hier.

Ook erg fijn: door een ander lekker voor je laten koken en dat dan thuis laten bezorgen. Genieten in je eigen sfeer, met muziek die je zelf kiest enz. Ik had al een tijdje harststikke zin in sushi. En ik weet niet hoe dat bij jou is, maar sushi, die maken wij niet zelf. Sushi kopen in een supermarkt vind ik niet fijn en eten bij een sushibar vind ik vaak niet gezellig.

Dus we zochten een goeie sushi-maker die thuisbezorgt. Maar het kijkt wel nauw, vind ik. Het is rauwe vis die je eet. En sushi is alleen lekker als ie mals en zacht is, met goeie kleverige rijst en alles vooral mega vers. We zagen dat Ookini hele goeie reviews heeft (in elk geval de laatste maanden). Da’s niet voor niks! Het smaakte zelfs zo zalig (zo vers, schoon, heerlijk en gevarieerd) dat wij dit feestje een paar dagen later dunnetjes over hebben gedaan en nog een rondje besteld hebben, foei toch! Wij hadden o.a. de maki mix box. Aanrader, Ookini.

Leuke tentjes met lekkere spullen

Buiten de deur genieten van andermans maaksels was er deze week ook weer bij! Lunch, geen avondeet. Wij zijn nogal makkelijk teleurgesteld in het avondeten in restaurants. Omdat we zelf zo graag koken. En omdat we gezond eten ook belangrijk vinden, dat heb je meer in de hand als je zelf kookt. Dus houden we het vooral bij lunchen buitenshuis. En bevalt iets extreem goed, dan zijn we ook over de drempel om de avondkaart eens te proberen.

Fijne koffie- en lunchplekjes van afgelopen week:

 1. Fresca –  van Broeckhuysenstraat 16 in Nijmegen (foto rechtsonder)
  Ik lunchte hier met een buurvriendin en we waren allebei enthousiast. Zij had het broodje mashed avocado met tomaat, feta en een gepocheerd eitje en ik de poke bowl van zwarte rijst, spicy tempé, wortel, komkommer en edamame. Heerlijk en gezond, beide bordjes! Wij zaten beneden in de kelder, omdat we het boven lawaaierig vonden. In de kelder zit je in een rustige, huiselijke sfeer. Ik moest de eerste paar minuten even wennen aan de typische kelder geur. Maar daar kom je helemaal overheen zodra je bordje met lunch fantastisch staat te geuren onder je snufferd.
 2. de Fabriek – van Welderenstraat 75 in Nijmegen (foto’s linksboven, rechtsboven en linksonder)
  Hier zat vroeger een lampenfabriek. Nu is het een lunchzaakje, B&B en conceptstore. Ik heb een gloeiende hekel aan dat woord trouwens; conceptstore. En weet ook nooit wat ik in zo’n prullariawinkel (want dat is het vaak) precies zou moeten kopen, dus ik loop er altijd onverrichter zaken weer uit. Maar: in de Fabriek kun je heerlijk theedrinken! En lunchen volgens mij ook, gezien de menukaart die m’n lief en mij wel beviel. Maar die lunch, die lieten we voor een andere keer. Ik had een heerlijke verse sinaasappel-kaneel-thee. En je zit er ook super leuk, vooral de buitenplek een vakantie-achtig plekje in de binnenstad.
 3. Oersoep – Waalplein 7 in Nijmegen
  Wie kent het Nijmeegse biermerk Oersoep niet. De biertjes staan bij diverse plekken in de stad op de kaart. En hun eigen plek -de brouwerij op voormalig industriegebied Nyma- geeft je ook van alles aan lekkers. Je kunt er natuurlijk bier proeven maar ook lunchen. Geen grote kaart, wel goddelijke sticky vegan ‘kip’! Met een broodplankje erbij hadden wij een toplunch bij Oersoep. De jongen nam het fijne witbiertje, het meisje de heerlijk gezonde kombucha (lekker rolbevestigend, haha!).  Je ziet Oersoep op de foto’s helemaal onderaan dit blogbericht.

Moois ontdekken

We zochten ook nu weer plekken op die we nog niet bezocht hadden. Er blijft zo mega veel te ontdekken in en rond Nijmegen!

 1. De Ossenwaard is een natuurgebied tussen de Waal en de Spiegelwaal. Het maakt deel uit van het rivierenpark en je kunt er fantastisch struinen. Nadat wij hadden geluncht bij Oersoep, gingen we omhoog, brug de Oversteek op. Halverwege de Oversteek ga je met de trap naar beneden, kijk je meteen in de lome ogen van wilde koeien en wandel je zo de Ossenwaard in.
 2. Fabrikaat – Zaligestraat 10 in Nijmegen
  Een plek waar dingen worden ontworpen en gefabriceerd van de lokale rivierklei! En de spullen die ze maken, worden in het eenvoudige lunch- en koffieplekje dat ze erbij runnen, gebruikt. Je kunt ook bijv. bekers kopen. En er worden workshops gegeven. Ons doel was om vanaf Oersoep via het Ossenwaardpad naar Fabrikaat te wandelen. Dat deden we ook, maar ze waren daar zo oliedom om nergens op social media te vermelden dat er een besloten verjaardagsfeest was. Dus wij kwamen voor niks. Toch gaan we gauw terug want wij willen dat plekje daar pal achter de Oosterhoutsedijk heel graag zien en ervaren.Gelukkig waren we weer warm welkom bij Trafo, waar we nog een koffietje deden als afsluiter. Als ze ergens Blommers koffie hebben, ben ik helemaal happy. En die hebben ze bij Trafo. Niet zo gek ook; Blommers brandt z’n koffie op hetzelfde (Nyma) terrein. Ik lust eigenlijk stiekem alleen nog maar Blommers. Dat is echt iets anders dan alle andere koffies!

Foto’s: Fabrikaat links, Trafo rechts en daaronder de prachtige koeien van de Ossenwaard. Hieronder: met de lift bij de Oversteek naar boven de brug op. 

▼ En dan krijg je dit hieronder te zien, als je bovenop de brug bent: 

▼ Ik genoot ook van deze twee! ♥︎

Nummertje 3 had je nog tegoed op het lijstje moois ontdekken: de Kopse Hof.
We moesten vorige week even iets afgeven op het kantoor van de 4Daagse, hadden nou eens geen zin om in een eettentje te lunchen maar wel om ergens een mooie plek te zoeken voor een broodje uit ‘t vuistje. En zin om te wandelen. Dus we bekeken op Maps of er in de buurt een groengebied(je) is dat we niet kennen. En zo kwamen we uit bij de Kopse Hof. Een soort groen, park-bosachtig plateau waar ‘t lekker struinen is. Geen eindeloos lange wandeling hoor, maar wel een leuk rondje. En wil je wel lunchen in een restaurant dan heb je in de omgeving van de Kopse Hof (Nijmegen Oost / Daalseweg vooral) keuze zat!


▲ Di
t is waarom ik ook zo van Nijmegen hou: overal in de directe omgeving (en in de stad zelf) zijn hoogteverschillen die je trakteren op prachtige vergezichten. Dit is op de Kopse Hof. 

Ga ik nu maar weer es afsluiten. En een koppie thee doen met husband en hond op de bank. Onderaan nog wat foto’s van ‘t lekkere plekkie bij Oersoep.

Tot de volgende!
Kiki

 

 

 

 

Oersoep: