Tafelen.

Wij gaan graag aan tafel.

Voor het avondeten natuurlijk. En voor een goed gesprek, voor dierbaar samenzijn, om de dag te beginnen met het ontbijt, om te proosten en voor boekjeoverleg.
Afgelopen week was dit allemaal van toepassing. We maakten voor dat avondeten trouwens een paar heerlijke nieuwe gerechten, de recepten daarvan (links) vind je in dit blogje onderaan.

Borrelen en bomen aan tafel

Er was een een gezellig borreluurtje met buurman Andre (2 deuren verder op onze bovenste verdieping) en het was aangenaam bijpraten (foto bovenaan is van dat moment). We hebben een leuk contact met hem en ook met buurvrouw Nel, die naast ons woont. Het feit dat we nu redelijk zorgeloos binnen kunnen zitten met bezoek dankzij de ionisatiemachine die ook virussen uit de lucht haalt (voor uitleg: kijk  bijvoorbeeld dit interview met een electrowetenschapper), maakt het allemaal wel een stukje gezelliger weer. Fijn dat we niet meer alleen maar aangewezen zijn op het dakterras.

Zondag komt vriendin Anette lunchen, en binnenkort komt vriendinnetje Annelies ook weer onze kant op. Lies is eind van de maand jarig en we gaan het bij ons een beetje vieren met haar (en voor haar, want dat verdient ze enorm, vind ik).

Het is fijn om met onze gasten weer gezellig om onze ronde tafel te kruipen (op 1,5 meter)  en een stevige mooie boom op te zetten.

 

Kaas op tafel

Vandaag waren we in de binnenstad (binnenkort nog een apart blogbericht met wat Nijmegen-foto’s) en eindelijk ben ik weer es binnengelopen bij ons favoriete kaastentje: de Wit aan de Lange Hezelstraat. Al vanaf het moment dat wij in Dieren woonden, koop ik daar kaas. Elke keer als ik (of als wij) in Nijmegen moest(en) zijn, en dat was minimaal 5 keer per jaar. Kaas van de Wit is heerlijk, en wordt met liefde verkocht. Logisch natuurlijk, ha! Maar er rollen altijd mooie verhalen over de toonbank, bij elk stukkie kaas. Als je de meneer hebt tenminste wel. Allemáál zijn ze trouwens hartstikke aardig, het is een fijn winkeltje. Ik kreeg vorig jaar tijdens een warme zomerperiode een super de luxe koeltasje mee voor in de trein, om de kaasjes koel te houden. Gratis en voor niks!

De deur stond wijd open vandaag (goeie ventilatie dus) en je mocht met niet meer dan 3 mensen tegelijk binnen zijn. Maar toen ik er naar binnen ging, was het zelfs even leeg.
We hebben deze keer een fenegriek kaasje gekocht (zijn we dol op!), een rijpe brie en een stuk septemberboerenkaas. Van gras dat vorig jaar in september gegraasd is. Heerlijk om er weer even te zijn geweest!

Hou je van kaas en bij je (in de buurt van) Nijmegen? Ga vooral eens naar de Wit.

Kleurige, geurige maaltjes op tafel

We hadden zin om weer wat nieuwe dingen te proberen en ons weekmenu te verrijken. Vier verfrissende gerechten van afgelopen week (waaronder een bekend gerecht op een nieuwe manier gemaakt) staan hieronder in de bestaande receptlinks en een met een eigen recept.

Wij laten ons (letterlijk en figuurlijk) graag voeden door de seizoenen. Pompoen is nu weer fijn om mee te koken. En we eten steeds meer paddenstoelen. Peertjes, nu ook extra lekker met een goed kaasje bijvoorbeeld (van de Wit, ha!).
Najaarskoken (en nazomerkoken) moet een beetje kleurrijk zijn vind ik. En rijk van smaak. Soms met nog een flufje zomerfris zoals citroenrasp en verse koriander. Maar in deze tijd kook ik ook wel weer graag met de wat warmere smaakjes. Kaneel en kerrie. Die laatste, die vind ik dus echt bij de nazomer horen eigenlijk. Die vervang ik in de winter dan weer door kardemom, en de citroenrasp door sinaasappel. Tegen die tijd mag kruidnagel ook weer mee gaan doen en bijvoorbeeld nootmuskaat, foelie, steranijs, vanille, gember, laurier en nog veel meer.
Echt, het is super leuk en lekker om de seizoenen mee te nemen in wat je op tafel zet!

Hieronder dus 4 (links naar) gerechten. Niet allemaal even seizoensgebonden in smaak en ingrediënten trouwens (sterker nog: de stamppot is meer een wintergerecht en de Spaanse aardappels meer een zomerse hap) maar ze zijn wel allemaal kleurrijk als de nazomer, ha!

Vanuit Nijmegen, ciao tot gauw. 
Kiki

#TafeleninOnzeBoomhut
#KleurrijkKoken
#SnoepenvandeSeizoenen
#Kaasmeisje
#Kookmeisje
#Borrelbezoek
#NijmegenThuisstad
#FavorieteWinkeltjes
1. Pompoen en paddenstoelen uit de oven, met kerrie bulgur (4 personen)
Dit gerecht maak je zo:
was 1 oranje pompoen goed, schillen is niet nodig. Snij ‘m in stukken van ± 2 a 3 cm en leg die op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en schuif in de oven, 200 graden. Intussen snij je de paddenstoelen (1 grote bak) in vieren. Bak ze in olijfolie even aan. Voeg er dan zoveel sojasaus aan toe, dat alle champignons mooi bruin zijn. Doe er agavesiroop en peper bij. Laat dit alles inkoken en bijna droogbakken. De champignons moeten lekker bruin en sticky worden. Snij 1 rode ui in snippers van ± 1 cm. Roer door het champignonmengsel. Doe dat samen bij de pompoen ij de oven, de pompoen moet half gaar zijn. Laat het geheel dan nog ± 20 minuten roosteren.
Maak intussen de bulgur (1 pak). Rooster de bulgur in de koekenpan waarin je ook het champignonmengsel hebt gemaakt (de pan niet schoonmaken). Schep de bulgur goed door de pan, waardoor alle lekkere restjes van het champignonmengsel erin worden opgenomen. Vul de pan dan zover met heet water dat de bulgur helemaal onder staat. Roer vaak door (met het vuur aan), tot het water is opgenomen. Evt. opnieuw water toevoegen tot de bulgur beetgaar is. Maak de bulgur op smaak met 1 tl kerriepoeder, een snufje kaneel, zout (of herbamare, nog beter), chilipoeder naar smaak (we like it hot) beetje agavesiroop, sap van 1 citroen, rasp van een halve citroen. Doe er op het laatst, als het vuur uit is, 1 el fijngesneden peterselie door.
Snij 2/3 van een bosje verse koriander fijn en meng dit met 1 kuipje Hüttenkäse.
Doe de bulgur op een bord en schep daar het pompoen-paddenstoelenmengsel bovenop. Daar weer bovenop de Hüttenkäse met koriander om het af te maken.
Heerlijke nazomerhap!
2. Stamppotje prei met Amsterdamse uitjes en (in ons geval vega) gevuld gehakt. 
3. Spanish potatoes
4. Gevulde paprika’s met cous cous.