Onze mini-avontuurtjes-thuisblijf-vakantie (3)
Het is niet vanwege de money dat wij de laatste jaren nooit lang weggaan met vakantie, we hebben er gewoon geen zin in. Maar wèl in het vakantiegevoel. En laten wij daar nou heel goed in zijn samen, vakantiegevoel fabriceren… Hier deel 3 van mijn blogje over onze staycation. Nou ja, blogje…neem er maar lekker een bakkie bij want ‘t is een heeeul uitgebreid vakantiebericht (sorry, not sorry). Maar wèl een bericht met leuke tips.
In dit deel: het laatste plaatsje waar we de toerist uithingen -en waar de herkenning van de mooie roots van Dejan ons blij maakte!- en nog wat gezonde(re) tips.
GRAVE bezochten wij in onze vakantie als laatste in ‘t rijtje van voor ons onbekende plekken. We hebben alle vier de plaatsen in een week tijd bezocht, waardoor je dat onvervalste ‘toeristen gevoel’ hebt, haha! En dan eind van de dag terug naar ons eigen Hotel Boomhut Nijmegen.
De route naar Grave -ook in noord-Brabant en ook aan de Maas- was zo superleuk en vakantietachtig! Door kleine dorpjes, over landelijke weggetjes, langs maisvelden en dan over de Maas, zoefden we Grave in. De zon kwam vaak even koekeloeren en een erg lekker zomerbriesje danste over onze armen en door Freek z’n wapperende haartjes. Rond toeren op de Vespa is het ultieme, zintuiglijke vakantiefeestje! Je ziet, hoort, ruikt en voelt van alles terwijl je door het landschap zwiert.
Anyway. Grave, wat een prachtstadje! Je kunt merken dat de inwoners dat ook vinden, want overal zijn bloemetjes, bankjes voor de deuren en het stadje ademt trots en vrolijkheid. We werden er blij van om daar rond te dwarrelen. Overal leuke winkeltjes, curiosa, fijne terrasjes en hele oude huizen.
Toffe Tanja!
Wij gingen met nòg een doel naar Grave, naast een onbekend stadje verkennen: eten bij Tanja. Dat is ook letterlijk de naam van ‘t eethuisje aan de Rogstraat: Eten bij Tanja.
Het was fijn! Een kort reisje terug naar Dejan z’n roots.
Veel herkenning, veel genieten als bij (schoon)mams thuis.
Dat is trouwens ook de missie van Tanja: alsof je thuis bij je moeder zit te eten.
Op de site van restaurant Eten bij Tanja staat ‘Oost Europese keuken’ en dat is het ook echt. We herkenden zelfs veel van de Servische keuken uit de roots van Dejan en waren heel benieuwd naar dit eetplekje. Zijn blij dat we daar hebben gegeten. Wij hebben namelijk van erg lekker, liefdevol gemaakt eten gesnoept! Precies zoals we dat kennen van al onze momenten in Servië.
Tanja zelf is Oekraïense en op haar kaart staan gerechten uit Oekraïne, Rusland, Polen en dus ook gerechten meer algemeen uit uit Oost-Europa. Ze zit met haar eethuisje al jaren in Grave en met succes, veel mensen komen graag bij Tanja eten. Ze is ook zo hartelijk en gastvrij! Gelukkig weten ook steeds meer Oekraïense vluchtelingen haar te vinden, vertelde ze. Die treffen dan een thuisgevoel bij Tanja. In het eten, in de sfeer van haar restaurantje en in haar benadering. En in de vlag van Oekraïne, die zelfs in de servetjes terugkomt.
Dat thuisgevoel kregen Dejan en ik er trouwens ook, want het lijkt in veel elementen op de Servische sfeer, keuken, aankleding, muziek enz. Toen we dat vertelden, vond ze dat super leuk om te horen. We hadden een geanimeerd gesprek met haar en ze riep, toen we vertrokken luid en enthousiast: “Tot snel he?!”
Wij vermoeden dat Grave in de kersttijd ook erg sfeerrijk zal zijn en we zijn zeker van plan dan terug te gaan en weer te gaan snoepen van het heerlijke, cosy comfort food van Tanja!
En dan nu nog wat prettige plaatjes van Grave…
Uit elk lief stadje ‘n lief schatje.
We vonden dit robotje zo cute en ‘t winkeltje zo leuk (Vier, in de Rogstraat, Grave) dat we ‘m mee moesten nemen! Ik zie ze al jaren; de rijkswachten en robotten van hout, meestal veel groter. Vind ze leuk, maar niet iets om perse in huis te halen. Alleen dit kleintje: te lief…
Het toetje van Eten bij Tanja was een heerlijk baksel van fluffy filodeeg en room. Daarnaast ‘walnoten’ van fijn zanddeeg en karamel. We kregen een bakje mee naar huis. Die dingen zijn goddelijk! Na de koffie thuis met Tanja’s ‘noten’ kreeg ons robotmannetje, dat we Klaas noemen, een knus plekkie op z’n vaste stekkie.
Gezond(er) vakantielekkers
In een vakantieperiode eten wij toch altijd een beetje anders en een tikkeltje minder gezond dan we in het dagelijks leven doen. Dat proberen we in de vakantietijd toch een beetje te compenseren met daar waar mogelijk, extra gezond doen, haha! Als in: de lekkere hapjes díe gezonder kunnen, maken we ook gezonder. Een beetje creatief zijn helpt er wel bij. Hier een tip voor een lekkere limo en recept voor een taartje, beide maakten we in deze vakantie. En oh ja, ook nog een restaurant tip voor thuis laten bezorgen. Met eten dat ook niet zo ongezond is (Indiaas: veel groente, veel kruiden, linzen enz.). Maar we beginnen met ‘t taartje.
Taartje zonder schuldgevoel
Het fruitige feestje hiernaast maakte ik voor mijn verjaardag. Het is gebaseerd op de bekende biskwietjes-no-bake-monchou-taart, maar dan iets minder ongezond.
Ik wilde zo min mogelijk suiker gebruiken. Er zitten dan ook geen koekjes met suiker in de bodem, maar koekjes met zoetstof. En ook minder koekjes dan het traditionele recept aangeeft, want ik heb de helft van de koek vervangen door havermout en nootjes. Verder gebruikte ik half roomboter, half kokosolie. Veel vers fruit maakt het taartje zomers fris en ook weer een snuf gezonder. Hieronder het recept.
Bodem: no bake
• 2/3 pakje kokoskoekjes zonder suiker van Cereal. Verkruimelen en fijnstampen • Dat mengen met handjevol pecannoten, geroosterd en fijngemalen in de keukenmachine + handvol havermout, ook geroosterd en fijngemalen in de machine • Dan ± 1/2 kopje kokosolie, gesmolten, 5 druppels stevia en ± 1/3 kopje roomboter, gesmolten erdoorheen doen in de machine • Dit alles op smaak maken met snufje zout, tl kaneelpoeder, 6 druppels vanille-essence, sap van 1/2 limoen
• Op bodem van een kleine, met bakpapier beklede taartvorm doen (20 cm) en laten opstijven in de koelkast.
Vulling: monchou
• 1 groot pakje monchou in de keukenmachine mixen met 3 el Hero aardbeienjam minder suiker, 3 druppels Stevia en ± 6 verse frambozen • Goed mixen • Mengsel over de (inmiddels opgesteven) taartbodem verspreiden • Weer laten opstijven in de koelkast
Bovenop: zomerfruit
• 1/2 bakje verse aardbeien wassen en halveren • ± 12 frambozen wassen (heel laten) • Aardbeien met de platte kant op de taart leggen, in cirkels. Tussen de cirkels, ruimte opvullen met frambozen • Klein beetje poedersuiker erover strooien en klaar is je minder ongezonde feesttaartje!
Indiaas eten dat echt naar India smaakt
Wij zijn liefhebbers van lekker samen koken, ik ben sowieso dol op koken en ik heb dan ook niet voor niks een kookproject. Maar iets dat wij echt liever aan de restaurantkok overlaten, is Indiaas koken. We laten regelmatig Idiaas eten bezorgen, tegenwoordig vanuit de binnenstad. We zijn er dol op en in het algemeen is ‘t best gezond. Vooral als je hun witte rijst links laat liggen en zelf zilvervlies/meergranenrijst kookt.
Zoals in India
(een van de vele goeie recensies die wij lazen over restaurant Little India in Nijmegen)
“De twee curries waren verrukkelijk, heerlijk en royaal gekruid en meer dan genoeg. Heerlijke naan en rijst erbij gegeten. Het smaakte precies zoals we het eten in India gewend zijn. Snelle service, alles vers en gevarieerd. Complimenten aan de kok!”
Mijn lief is wat betreft Indiase keuken in Nederland nogal kritisch. Hij heeft zelf een jaar lang in India gewerkt en gewoond en weet dus wel enigszins of Indiase gerechten in Nederland te vergelijken zijn met wat hij van India kent. Ooit kregen wij van iemand de tip om Indiaas te bestellen bij V-catering. Dat was best lekker, maar kortgeleden zijn wij gaan bestellen bij een ander tentje: Little India. Dejan was meteen enthousiast: dit is de real deal. En ook ik vind ‘t rijker van smaak dan wat V catering maakt. Wisten we dat maar eerder, hihi!
Lekkere limo
We hadden borrelaars op bezoek en naast koele witte wij en dito rosé, hadden we ook een zomerse kombucha limo erbij (Karma Kombucha gember, in ons geval gehaald bij natuurwinkel de Knollentuin). Kombucha is lekker en minder ongezond dan frisdrank en normale limonade. Dat is al winst dus. Maar of het ècht zo gezond is als vaak wordt beweerd, is dan ook wel weer de vraag (lees hier maar). Zelf drink ik het met veel plezier (altijd aangelengd met water), maar niet teveel, meer voor de momenten dat ik even iets extra lekkers wil. Zoals bij onze borrelplank. Daarvoor lengde ik 1/3 van de kombucha aan met 2/3 water. Ik deed er schijfjes citroen bij, een handjevol bevroren frambozen (is sowieso lekker in allerlei zomerdrankjes!) wat ijsklonten en 5 druppels stevia om het geheel te zoeten. Et voilà! een zalig zomerdrankje.
Volgende, laatste deel: waar ik nog meer blij van werd.