Staycation wat was je fijn! (2)

▲ foto: etalage Mus & co, Gennep

Onze mini-avontuurtjes-thuisblijf-vakantie (2)

Het is niet vanwege de money dat wij de laatste jaren nooit lang weggaan met vakantie, we hebben er gewoon geen zin in. Maar wèl in het vakantiegevoel. En laten wij daar nou heel goed in zijn samen, vakantiegevoel fabriceren… Hier deel 2 van mijn blogje over onze staycation. Nou ja, blogje…neem er maar lekker een bakkie bij want ‘t is een heeeul uitgebreid vakantiebericht (sorry, not sorry). Maar wèl een bericht met leuke tips.  


In deel 2: het oude vertrouwde vieren en nieuwe plekken ontdekken.

Verjaardagsfeestje op geboortegrond

Mookerheide, Molenhoek

We vierden mijn verjaardag in geboortedorp in Molenhoek. Werden getrakteerd op lekker zacht zomerweer. Eerst met vrienden daar koffiegedronken en gewandeld, daarna met z’n tweetjes uitgebreid geluncht bij Jachtslot de Mookerheide. Er zit sindskort weer een restaurant in het jachtslot, dat moesten we natuurlijk uitproberen. De kaart mag wel veel meer vega/vegan vriendelijk, maar wàt ze hebben aan vega, is lekker. We hadden een super zalige, pure groentesoep, heerlijk zelfgebakken brood en een borrelplank + fantastische rauwkost dip. De koffie vond ik mwah, de taartjes waren top!

Tot midden jaren 80 werd het jachtslot bewoond door de Zusters van Dominicanessen van Bethanië. Een van hen was een dierbare bekende van mijn vader. Zij vond het erg gezellig dat mijn ouders, komend vanuit het nabije Nijmegen, hun leven in Molenhoek gingen opbouwen. We werden geregeld uitgenodigd om in het jachtslot te komen lunchen op zondag. Dan moch-ten wij ukkepukken de grote klok in de tuin van het jachtslot luiden. Dat voelde super cool natuurlijk!

Lange tijd heeft er -nadat de zusters vertrokken waren- een hotel en peperduur restaurant in gezeten, de laatste jaren stond het jachtslot leeg vanwege renovatie. Alles wordt teruggebracht in de originele staat. Het jachtslot was al decennia lang wit, maar bleek van oorsprong juist niet wit te zijn. Met mozaïeken in allerlei kleuren en een roze basis. Dat is nu dus weer terug. Ik moet er een beetje aan wennen, ken het jachtslot mijn hele leven als een prachtig wit gebouw met groen-koperen toren. En nu, dat roze, het toont een tikkeltje…Disney achtig. Maar dat was wèl ‘t originele jasje van het gebouw. En ik kan alleen maar vol bewondering toekijken met hoeveel liefde Natuurmonumenten en de vakmensen dit pareltje van een gebouw zo secuur onder handen nemen.

Steeds weer als we in Molenhoek zijn om te wandelen, heb ik datzelfde warme gevoel als bij Nijmegen: it’s good to be back. Het kerktorentje en het jachtslot (foto’s hierboven) zijn daarbij de blij makende reminders aan ‘thuis van toen’.


Lekker loom, lekker luisteren
We maakten dus op mijn verjaardag ook een stevige wandeling over de Mookerheide en dat was regelmatig even ploeteren omhoog. Best pittig.
Hoe heerlijk om dan ‘s avonds thuis fijn met de voetjes gestrekt op de bank te hangen. Zomers muziekje op en lekker loom nagenieten van de dag.
We maakten een zomer Spotify lijst voor ons online mini magazine en deze –Seven Days in Sunny June, Jamiroquai- staat er ook op. Blijft een waanzinnig fijn nummer en een goeie muzikant. We horen ‘m vaak, deze meneer (Klik hier). Dit nummer is instant vakantiegevoel.


De omgeving verder ontdekken

We hebben ook een paar nieuwe plaatsen bezocht in de omgeving van onze stad. We gingen naar Milsbeek/Gennep (noord-Limburg), Kranenburg net over de grens in Duitsland en naar Cuijk + Grave (noord-Brabant).

GENNEP  ligt, iets zuidelijker dan mijn geboortedorp Molenhoek, ook in Limburg. We reden eerst met de bus naar Milsbeek, liepen daar naar het Theehuisje waar we lekker op ‘t gras-terras super verse Limburgse vlaai snoepten. Daarna wandelden we van Milsbeek, via het gebied tussen de 2 rivieren de maas en de Niers, richting Gennep. In Gennep struinden we vervolgens door het sfeervolle stadje (klein maar fijn).

De wandeling van Milsbeek naar Gennep is prachtig! Tijdens de wandeling toverde het wolkendek dat we in Milsbeek nog hadden, zich om naar een strakblauwe lucht in Gennep.

Gennep is gezellig, zeker voor ‘n zomermiddag. De wandeling Milsbeek-Gennep gaat langs de Maas en de Niers. In Gennep lunchten we heerlijk, bij hotel de Kroon.


Soevenier
Toch leuk om een aandenken mee te nemen van je vakantiedagje.
Bij winkel De lange Tafel (aanrader!) keken we onze ogen uit.
We kochten een kandelaar voor onszelf en een ringetje voor mij.
Ik blij!
En ja, óók hij ☺︎


KRANENBURG 
 ligt net over de grens in Duitsland. Dejan en ik zijn er eerder geweest, maar we waren destijds met de draisine-fiets van Groesbeek naar Kranenburg gegaan en konden maar kort blijven omdat de draisine bijna ging sluiten en we het hele eind nog terug moesten ‘trein-fietsen’. Maar we bleken er destijds weinig aan te hebben gemist. De mooiste plekjes zal ik laten zien hier, maar verder is Kranenburg géén aanrader, wat ons betreft. De route Nijmegen-Kranenburg is wèl erg mooi. Heuvelachtig, hoe kan ‘t ook anders.

CUIJK is dan weer wat leuker, vooral de Maasboulevard. We bereikten het Brabantse stadje door met de Vespa (nadat we de Rijksweg hadden verlaten) een prachtig stukkie te rijden over de Cuijkse Steeg, langs de Maas. Vervolgens stapten we in Middelaar op de veerpont, die ons bij de Maasboulevard afzette.

We slenterden over de boulevard en de Maasdijk, door Cuijk en gingen vervolgens uit eten bij de Bankier, in het centrum. Van begin (oester) tot eind (koffie) was ‘t één groot feest. Dikke aanrader. Onthou ‘m, De Bankier – Cuijk.

Toen wij Cuijk weer verlieten, voelden we ons echt verwend! En de sfeer aan de Maas, brengt je in vakantiestemming.

In deel 3: Grave, dat we als laatste bezochten en een paar (gezondere) eten & drinken tips.