Staycation wat was je fijn! (1)

Onze mini-avontuurtjes-thuisblijf-vakantie (1)

Het is niet vanwege de money dat wij de laatste jaren nooit lang weggaan met vakantie, we hebben er gewoon geen zin in. Maar wèl in het vakantiegevoel. En laten wij daar nou heel goed in zijn samen, vakantiegevoel fabriceren… Hier deel 1 van mijn blogje over onze staycation. Nou ja, blogje…neem er maar lekker een bakkie bij want ‘t is een heeeul uitgebreid vakantiebericht (sorry, not sorry). Maar wèl een bericht met leuke tips.  


In dit deel 1 deel ik de dingen en momenten die fijn waren voor ons, die kenmerkend waren voor deze periode en/of het onvervalste vakantiegevoel gaven.

Lekker achtertuin Goffertpark in duiken en zien hoe ‘t zonlicht zich na veel regen tussen de bomen door weet te wurmen. Alsof de zon er even illegaal was, op verboden terrein.
✿ Blij worden van frambozen in de struiken en daarna thuis frambozen-sorbet maken. Simpel: frambozen invriezen, beetje ontdooien en blenden, mengen met evt. wat stevia druppels + vanille-essence, weer even invriezen, snoepen. En hoppetop, daar heb je al meteen de 1e tip binnen! ☺︎
Elke dag opnieuw die lekkere sfeer in huis. Juist ook met rotweer is ‘t nergens behaaglijker dan in ons thuis. Als ‘t buiten dan zo nodig moet gieten (en nodig wàs ‘t, de natuur was dorstig!) dan is het binnen goed. Een fijne plek voor fijne dingen. Spelletje doen, thee’tje drinken, lekker suf dansen op goeie ouwe disco, lekker lang koken, een mooie film kijken – verheug me op morgenavond, dan gaan we kijken naar Three billboards outside Ebbing (we zagen er een fragment van in de Zomergasten met Bibi Dumon Tak).

✿ Struinen door een surrealistisch rustig Nijmegen. De stad in vakantietijd, de 1e week nog nazuchtend van de 4daagse hectiek.
✿ Op terrasjes zitten waar je normaal niet neerstrijkt en waar nu geen kip zit.
Grappige gesprekjes met spontane mensen en blije babbels afluisteren bij een biertje. Binnenstadburen die elkaar treffen op het terras en dat dan iemand zegt: “Zo jongens, allemaal een beetje bijgekomen?” Dat bleek nog te gaan over de 4daagseweek. Hele verhalen kwamen er. Maar een ding werd ons niet helemaal duidelijk: zijn deze mensen in de 4daagseweek nou fanatiek wezen stappen of gaan lopen? ☺︎
✿ Blij zijn dat mensen en masse naar ergens anders reizen voor hun vakantie; heb jij de stad lekker voor jezelf en dat haalt heerlijk adem. Overal is plek, overal is ‘t relaxt. Daarmee pluk je hup, het ultieme Zen-vakantie-gevoel zó uit de lucht!


✿ In de mood zijn voor bezinning. Een soort zomer/halfjaarsoverpeinzing voor hoe je verder wil. Zo besloten wij in deze vakantietijd om onze aandacht en energie wat meer op ‘verderop in de stad’ te gaan richten (waar we de afgelopen 3 jaar heel erg gericht waren op de directe omgeving). We willen de blik verruimen, mensen opzoeken die ons ook iets te bieden hebben en waar we, op basis van hun verhaal, een goed gevoel bij krijgen -en aan kunnen geven.

Er zijn genoeg initiatieven en plekken in Nijmegen waar wij bij passen. We hebben ons o.a. aangesloten bij een ruilkring. Ons wachtte daar niet alleen een heel warm welkom (echt een lekker warm bad, zo leuk!) maar we kunnen ook meteen aan de slag met ‘ruilpunten’ verdienen (iemands website oppimpen). Het leuke is: je kunt net zoveel tijd en commitment steken in dit ruilsysteem als je zelf wil en kan. En het is een groep mensen die toch een soort van gelijkgestemd zijn. Dit past bij ons, vanaf het eerste moment al. En dat omarmen we.

Happy met deze stap en met het besef dat we e.e.a. goed hebben aangevoeld en een passend spoor kozen, Dat geeft inspiratie en goeie moed. En er lopen nog wat nieuwe lijntjes die inspirerend aanvoelen. De vakantie was dus ook een mooie soul guide voor ons.

Ook typisch voor deze vakantieperiode: bakken met regen. Het leek wel herfst, dagenlang. Maar dan…na de zoveelste grijze natte dag, tijdens ‘t koken door de keukendeur naar onze daktuin kijken en de wolken achter de bomen zien verdwijnen. Heldere zomeravondlucht, out of the blue. Hoera, eindelijk!


Lampje aan
Ook in huis ineens weer lichthoekjes.
Alsof er een lampje aan werd gedaan.
Warm zomeravondlicht van de zon.
Welkom!

Intussen wordt het wel al iets vroeger donker buiten… Stiekem al best leuk, zoetjes aan weer af en toe een kaarsje aansteken. En soms een lamp aan moeten doen. Voorafje van een volgend seizoen in aantocht.

En ik weet niet hoe ‘t met jou zit, maar ik ben blij met onze 4 jaargetijden. Die dan ook weer allerlei overgangsdagen hebben. Zo begint, heb ik me laten vertellen, op 20 augustus de nazomer.

Van alles experimenteren met gezond eten. Als in: hoe kan ‘t lekker maar wel nòg iets gezonder? Juist in deze vakantiemaand, gingen we vaker buiten de deur eten, makkelijk wat extra’s onderweg snacken, vaak lunchen ergens en ook wat uitgebreider ontbijten. Daarom wilden we dat een beetje compenseren met extra gezonde maaltjes thuis.

Zo maakte ik nacho’s met vega gehakt, volgens dit recept (klik) van Uit Paulines keuken. Maar met zelfgebakken tortillachips (foto hieronder). Ze zijn gemaakt van maistortilla’s van o.a. AH (klik). Bevat alleen mais, water en olijfolie. In de kant en klare tortillachips, zit zonnebloemolie en da’s wat ongezonder. Ik snij de tortilla’s in driehoekjes en frituur ze dan in de (milde) olijfolie. Het is ook nog eens lekkerder, zelfgebakken tortillachips.

Ook (her)ontdekte ik lactosevrije melk voor de latte machiato. Net zo lekker als gewone melk, zeker als je karig wil zijn met je lactose-inname. Verder word ik heel blij van de rijkdom aan seizoensfruit die de zomer biedt. Meloen, nectarines, frambozen, aardbeien en m’n all time favorite: kersen. Lekker: kersen ontpitten, de helft een beetje pureren, andere helft in stukjes snijden. Losjes mengen met volle kwark, een paar druppels stevia, snuf citroen(schil)rasp en een snufje kaneel. Dit alles even in de vriezer super koud laten worden en hop, klaar is je hapje!

Trouwens: ik heb deze zomer ook de ouderwetse, tikkeltje zure rode bessen leren waarderen. Paar keer gekocht en ik begon ze me toch lekker te vinden! Hoe verder in de zomer, hoe zoeter ze zijn. Nu, half augustus, zijn ze op hun best: friszuur en zacht zoet. En wat zijn het juweeltjes om te zien (foto bovenaan).

Meer gezonde kookinspiratie vind je in deel 3 van dit staycation blog.

✿ Last but not least op deze lijst met fijn vakantiegevoel: je zegeningen tellen. Een daarvan is dat Dejan en ik nog steeds zo weinig nodig hebben om heel blij te zijn. Dat in dat kader het vakantiegevoel ook vrij simpel te realiseren is voor ons, daar ben ik dankbaar voor. En voor het feit dat we steeds meer inspiratie hebben om te ontdekken wat ècht bij ons past. Als het ons dan lukt om met creatief denken, eerlijk zijn en goed afstemmen samen de juiste paadjes te vinden, ook in de vakantie vibe, voelen we allebei dat we het beste van het leven weten te maken samen. Gewoon, rijkdom… En ik koester onze rijkdom.

Volgende deel: feestje op geboortegrond en stadjes in de omgeving verkennen.