Soepzaken

Als soepmeisje, ben ik in het herfst- winterseizoen ‘t meest in m’n nopjes.

Want soep maken, en eten natuurlijk, vind ik fijn (= understatement).
In de donkere dagen is de behoefte aan comfort food groter, ben je meer binnenshuis en is de geur van verse soep extra fijn. Alhoewel ik eerlijk gezegd pas echt fan ben van de geur van warme wijn! Maar soep en zomer gaan voor mij minder soepeltjes samen dan soep en herfst-  wintertijd.

Soepp(l)an!

Ik maakte vrij vaak maaltijdsoep voor mijn kookproject. En daarbij was er niks meer ‘dankbaar’ dan het zachte, tevreden geslurp van gasten boven een kom dampende soep die ik met liefde had gefabriceerd.

Daarom overweeg ik om mijn kookproject weer uit de vriezer te halen en voorzichtig een kleine start te maken, met soepavondjes voor afhalen. Dat ik elke maand een lekkere maaltijdsoep maak en aanbiedt aan de medebewoners in ons gebouw.
Dan zet ik boven in de hal van onze verdieping een tafel neer, wie soep wil mailt mij van tevoren, we plannen een tijdmoment in per geïnteresseerde, je neemt als afhaler je eigen pannetje mee, ik schep de soep in je pan en dan kun je gewoon in je eigen appartement de soep eten. Als we allemaal een mondkapje dragen, is het zo veilig mogelijk en ik zet onze luchtreinigingsmachine neer.

Vanavond komt buurman Andre weer een hapje eten bij ons (geen soep trouwens) en zal ik hem eens peilen in hoe hij het inschat voor ons gebouw. Ik wil het idee ook even checken bij Monique de voorzitter van de huurdersvereniging. Dan krijg ik van hen samen vast wel een beetje beeld of dit iets zou kunnen worden. Door het hier te delen en op te schrijven, merk ik wel dat ik enthousiast ben. Ja, ik heb zin om dit te gaan proberen.

Speaking of soep

Ik heb hier een receptlink voor je, van een lekker rijk gevulde pan vol. Een maaltijdsoep die wij gisteravond op tafel hadden. NIET de soep van de foto bovenaan, dat was een heel lekker romig aardappelsoepje. Van de soep van gisteravond vergat ik een foto te maken. De soep heeft een warme wintersmaak door het gebruik van gerookt paprikapoeder. Dit recept van de Mexicaanse bonensoep met crispy tofu van Allerhande is makkelijk te maken, gezond, goed vullend en heerlijk.

Wij deden we nog wel wat aanpassingen in het recept, waardoor de soep -wat ons betreft- nog lekkerder werd. Zo gebruikten wij NIET de gekruide tofureepjes van de winkel, maar maakten we onze eigen krokante tofu, die veel natuurlijker smaakt.

Dat doe je zo:

• Snij de tofu in blokjes van ± 1 cm
• Doe ze in een schone theedoek en wring de theedoek zo strak uit, dat veel van het vocht in de tofu eruit kan
• Doe de blokjes in een koekenpan met arachideolie, en bak ze tot ze goudbruin zijn
• Voeg dan een mix toe van: een scheut sojasaus, een scheutje teriyaki saus en een eetlepel BBQ saus.
• Bak kort verder tot de blokjes (en kruimels) bruin en krokant zijn

Wij weten zeker: deze tofu is veel lekkerder voor op je soep dan de kant en klare. Verder deed ik een snuf djinten door de soep, en een scheutje agavesiroop.
Aanrader, echt waar!

Ciao, tot gauw.
Kiki


#Soepmeisje

#Soepseizoen
#Kookproject 
#Plannetje
#ZininSoep!