Sfeer proeven

Gisteravond hebben we dat letterlijk en figuurlijk gedaan in de stad; sfeer proeven.

En we kregen de smaak te pakken dus we zijn ook vandaag weer even de stad ingedoken. Wat is het gemoedelijk en feestelijk!

We wilden gisteravond graag het vuurwerk op de Waal (de Waal in Vlammen) zien en besloten ergens te gaan eten, waar we dichtbij de Waalbrug waren. Dat werd een Italiaans tentje, La Dolce Vita, aan de Berg en Dalseweg. Om 20 uur schoven we aan en hebben we heerlijk gegeten. Met een feestelijke antipasti plank vooraf. Leuk tentje. En het grappige is: wij denken er eigenlijk nooit aan om die plekken, net iets buiten het centrum, op te zoeken. Het is dat we gisteravond een strategische plek zochten vanwege dat vuurwerk, waardoor we bij La Dolce Vita uitkwamen. Er heerst een relaxte sfeer, de bediening is heel prettig en het eten vonden wij super.

We reden erheen met de Vespa, lieten ‘m bij het restaurantje staan en wandelden na het eten naar de Waalbrug om een plekje te zoeken voor het bekijken van ‘t vuurwerk. Dat we waren gaan lopen, was slim want het was een kolkende massa en flinke chaos in de stad. Een kakofonie aan geluiden ook, verschillende soorten muziek door elkaar en overal chaos in het verkeer. Lopen was dus wel zo relaxt.

We vonden een prima plekje bij het begin van de Waalbrug. Konden zo mooi beneden de feestende Waalkade zien en keken nog net op de Waal en het ponton, van waaraf het vuurwerk werd afgestoken. Het was goed dat we er al op tijd waren want de Waalbrug stond al helemaal vol, wij vonden nog net een plekje waar we alles goed konden zien en waar onze Freek vrij rustig kon zitten ook. Freek was dan ook relaxt. Hij is gewend om overal mee naartoe te gaan en slaapt dan thuis als een roosje.

Het vuurwerk was prachtig, het meemaken van het feestgedruis in de stad was mega en surrealistisch maar vooral feestelijk. Blij dat we gegaan zijn en dan ook nog vooraf zo lekker hebben gegeten. Hieronder nog wat foto’s (tekst gaat daarna verder).

Ben je Nijmegenaar, heb je het vuurwerk gemist en wil je toch wat beelden zien? Klik hier. Of, voor het gehele vuurwerkfeestje van 13 minuten: klik hier. Vooral het eind (ongeveer vanaf 12 minuten) is echt prachtig! Natuurlijk ook geschikt voor niet-Nijmegenaren, haha!

Het is misschien wel de laatste keer dat Nijmegen dit vuurwerk doet, ze willen -terecht- een milieuvriendelijker alternatief ontwikkelen. Dit in de vorm van een lichtshow, maar dat heeft tijd nodig. Intussen wordt het traditionele Vierdaagsevuurwerk enorm gewaardeerd door het publiek, zoals je aan het eind van het laatste filmpje kan horen. Ook ‘bij ons op de Waalbrug’ klonken veel oh’s en ah’s en werd er gejuicht aan het eind.

Vandaag was het ook weer feestelijk in de stad. We hebben nog even een Vierdaagsevlag gescoord, want de vlaggetjes aan de railing van ons dakterras waren te klein voor op 5 hoog, ze waren nauwelijks te zien op straat. Dus nu hangt er een grote vlag en hopelijk is die wel te zien. Het lijkt net een boot zo, haha!

Dit was Nijmegen-binnenstad vandaag:

En inmiddels is Freek Frummel vanmiddag in de stad door diverse mensen uitgeroepen tot Vierdaagsehond, hihi! Hij kreeg veel glimlachblikken, leuke opmerkingen en aaitjes. Freek paradeerde kleurig en kwispelend door de stad. De kans is groot dat hij morgen weer die kant op wil… Wij trouwens ook.

Het is fijn om Nijmegen weer zo te kunnen ervaren. Ik ken het vanuit mijn Nijmeegse kindertijd, heb als volwassene ook wel Vierdaagse bezoekjes gedaan aan Nijmegen (altijd met heimwee naar deze stad) maar toen Dejan en ik hier in 2020 kwamen wonen zat het land in lockdown en ging de Vierdaagse niet door. Het jaar daarna idem dito. En vorig jaar hadden wij onze eigen zorgen in de bol en moesten we 5 weken lang elke dag in Radboud zijn voor mijn medische behandelingen. We hebben toen wel iets van de Vierdaagsesfeer opgepikt en dat was al heel fijn.

Maar dit jaar: we zijn er helemaal heerlijk ingerold hoor, joejoe! Ik wil me trouwens voor volgend jaar aanmelden als vrijwilliger in de organisatie. Dat terzijde. Nu genieten van nu. En Freek Frummel doet lekker met ons mee.

Televisie

Veel Nijmegenaren houden bij de planning van hun zomervakantie rekening met de Vierdaagseweek. Iedereen wil er iets van meemaken, op veel plekken in de stad en in de wijken daarbuiten hangt de Vierdaagse vibe.

Niet alleen Nijmegen mag trots zijn op deze jaarlijkse happening (gisteravond in de stad: die mega drukte en verkeerschaos en toch gaat alles goed, ongelofelijk!) maar ook Nederland zet zichzelf hiermee jaarlijks op de kaart, omdat het een internationaal evenement is in meerdere opzichten. Niet gek dus, dat er ook op televisie wat aandacht is voor de Vierdaagse. Vanaf morgen is er elke dag Het Gevoel van de Vierdaagse, bij de KRO-NCRV op NPO 1. Toevallig zat een deel van het team dat dit programma maakt gisteravond in het Italiaanse restaurantje waar wij ook waren (o.a. presentator Fons de Poel).

Ook Hart van Nederland doet verslag van de Vierdaagse (klik hier ) en dat geldt eveneens voor Omroep Gelderland, waar Harm Edens vanaf vandaag elke dag het Vierdaagse journaal presenteert (klik hier).

Tot zover maar weer. Vanuit onze Nijmeegse boomhut: fijne avond! 
Kiki