Recept enzo

Ik ben een keukenmeisje. Liefst improviseer ik achter de potten en pannen en meestal is wat daaruit voortkomt best te pruimen. Soms is het zelfs zalig, of zoals Dejan dan zegt: goddelijk. Zo ook gisteravond.

Liefst kook ik volledig op mijn voelsprietjes (op wat je vermoedt dat lekker zal zijn) en natuurlijk op de smaak-, kleur- en geur-antennes. Gewoon wat spullen bij elkaar scharrelen en dan denken: hmm, daar kan ook nog wel dit (zelf invullen) en dat (zelf invullen) bij.

Gisteravond rommelde ik weer eens een gerecht in elkaar waarvan de husband tijdens het eten zei: “Schrijf het even op lieverd, dan kan je het de volgende keer weer zo maken”. Kijk, dan weet ik dus zeker dat de hap van die avond een blijverdje wordt. Hij op zijn beurt experimenteerde gisteren middels dit recept met tofu, gistvlokken, soja, olijfolie en de oven. Crispy tofu, te lekker gewoon! Dus ook dat was een groot succes.

Mijn gerecht – bulgur met groente- zal ik dus moeten uitschrijven anders weet ik over een paar dagen niet meer wat ik gedaan heb. En waarom zo’n recept dan alleen voor jezelf bewaren en niet gewoon meteen hier delen? Het zal trouwens niet de eerste keer zijn dat ik in de archieven van mijn eigen blog duik om een gerecht terug te vinden. Dus ook als niemand er iets mee doet, is onderstaand recept alleen voor mijzelf al de moeite van het plaatsen waard, ha! Maar ik hoop natuurlijk dat je zin krijgt om deze heerlijke hap ook te fabriceren.

Geroosterde bulgur met spicy groenten

Voorbereiden
Snij 1 groene paprika in lange repen, hak 1 knoflook teen fijn, snij een handvol mini tomaatjes door de helft, snij 1 bosje bosuien in ringetjes, hak 1/2 bosje koriander fijn en snij ± 1/3 spitskool in fijne reepjes.

Bereiden
Doe ongeveer 2 kommen (droge) bulgur in een koekenpan, zonder olie. Rooster de bulgur tot deze geurig en bruinig is. Doe er dan een scheut olijfolie bij en bak de bulgur nog ongeveer 2 minuten (wij gebruiken voor bakken en verhitten altijd milde olijfolie en voor koude bereidingen extra vierge). Voeg daarna zoveel warm water toe dat de bulgur onderstaat. LET OP: doe dit weg van het vuur, want het gaat enorm sissen en spatten.

Daarna de pan terug op het vuur zetten en de bulgur het water laten ‘opslurpen’. Steeds als je bulgur droog komt te staan, ga je water toevoegen, totdat de bulgur gaar is maar nog wel een bite heeft. Eigenlijk hetzelfde proces als bij risottorijst. Bulgur gaat alleen sneller (en is veel gezonder).

Tijdens of na het bulgur maken, bak je de groenten. Eerst het teentje knoflook aanbakken (zout doen bij de knoflook vertraagt het bruinen; bruingebakken knoflook smaakt bitter) en dan de paprikarepen erbij. Kort daarna de kool, gevolgd door de tomaatjes en de bosui.

Dan voeg je naar smaak de volgende specerijen en smaakmakers toe: snufje komijn, snuf gemberpoeder, snuf citroengraspoeder, snuf gemalen knoflook, snuf chilipeper, scheutje agavesiroop. Voeg je de fijngehakte koriander toe. Ik deed er ook nog wat herbamare bij om het af te maken. Je groentenprut moet pittig en rijk smaken.

Als laatste de bulgur bij de groente doen en het geheel goed mengen.
Samen met die crispy tofu is ‘t een wereldhap dus: hap ze!
Kiki

#Recept
#Tip
#Kookmeisje
#Improviseren
#Hatseflats!
#HeerlijkeHap
#GezondOok
#UitOnzeBoomhutKeuken