Probeersel – Kiki kookt

Dit is een recept-probeersel. Dat wil zeggen, niet het recept zèlf maar de uitleg is een experiment. Benieuwd? Lekker verder lezen.   

Pasta Bolognese, wie houdt er niet van. De Bolognese van het recept hieronder is lekker winters met o.a. rode wijn, wortel, gerookt paprikapoeder, bleekselderij en laurier. Pasta zelf is alleen niet gezond. En hier eten we ook allang geen vlees meer. Dus heb ik het recept aangepast, voor een heerlijk bord pasta Bolognese, zonder dat ie ’slecht’ is. En zonder vlees.

Om de pasta gezonder te maken, neem ik volkoren pasta. Hier lees je wat het verschil is in voedingswaarde. Met volkoren pasta wordt het ineens een bordje gezond, wat je met ‘gewone’ pasta niet bereikt. Het vlees-gehakt heb ik vervangen door de vega variant. Ik nam die van AH (nutri score A, voor wat dat waard is…). Dat is de vega gehakt-variant met de minste toevoegingen en E-nummers. Zit ook geen suiker en palmolie in, bijvoorbeeld. Nog steeds zit er het een en ander in waar ik niet helemaal happy mee ben en ik wil nog uitvogelen hoe -en of- ik dit soort vega vlees helemaal zelf kan maken. Voor nu is deze vega gehakt oké. En daarmee heb ik de twee meest ongezonde ingrediënten van pasta Bolognese dus al vervangen door gezondere.

Om van het vega gehakt een heerlijk goedje van te maken dat de pastasaus rijk en ‘warm’ maakt (belangrijk bij dit soort sauzen), da’s helemaal niet moeilijk! Ik leg het in stappen uit. En dat doe ik -bij wijze van probeerseltje- niet alleen schrijvend maar ook filmend, met gesproken uitleg erbij.

Het was een verzoek van een lezer: een video-recept. Zij vindt de recept-uitleg-teksten op mijn blog vaak te summier en niet duidelijk. Dat ben ik roerend (…) met haar eens, ik ben een super luie receptenschrijver en ik heb er ook een hekel aan, oh oh… Maar ik vind het zelf ook mega frustrerend als ik een recept wil maken van een ander en dat is dan niet duidelijk genoeg uitgelegd. Dan zijn minimaal wat foto’s erbij wel zo fijn. Mijn bloglezer deed dus de suggestie voor een video. Dat vond ik een leuk idee, behalve dat ik geen zin heb om zelf in beeld te komen. Maar dat heb ik opgelost: je ziet alleen de pan + het eten in de maak en je hoort mijn uitleg. En zo is hier dan nu mijn eerste hand-pan-stem-video, ha! Zou ik méér van de keuken filmen dan alleen die pan, dan wordt ‘t een nogal ongezellig filmpje want als ik met tomatenpuree kook, ziet de keuken eruit als een plaats delict. Dus dat laten we lekker buiten beeld en wat je nu ziet is ook gewoon alles dat je nodig hebt om het recept helemaal te kunnen maken zoals bedoeld.

Mijn mooie, slimme husband heeft me geholpen met editten, super fijn. Volgende keer zet ik de camera op statief, dan wordt het beeld netter. Maar voor nu is het hopelijk een leuk eerste probeersel dat voor herhaling vatbaar is. En voor verbetering, dat ook natuurlijk. Dat is niet erg, ik vind het juist leuk om hierin stapje voor stapje meer ervaren te worden. Mijn ambitie is om elke week -of elke twee weken- een recept volgens hand-pan-stem-video te maken. Of die frequentie haalbaar is, gaat vanzelf wel blijken. Je krijgt dus nu eerst het Bolognese recept -summier, zoals je van deze luie tante gewend bent, haha!- en onderaan vind je het filmpje, ter verduidelijking van het recept.

Pasta Bolognese

Nodig voor 4 personen
Voor het gehakt • 375 g vega gehakt (AH, terra plantaardig rulgehakt) • snuf cayennepeper • 3 el sojasaus • 1 tl agavesiroop • flinke snuf uienpoeder • 1 tl gerookt paprikapoeder • flinke scheut olijfolie

Voor de saus • 1 el witte misopasta • 2 blikjes tomatenpuree • 4 stengels bleekselderij • 1 winterwortel • 3 teentjes knoflook • 1 laurierblaadje • flink glas rode wijn • 2 grote glazen water • paar druppels stevia

Garnering • naar smaak 1 bol mozzarella p.p. of 1/2 bol mozzarella + gerapste Parmezaanse kaas (bij voorkeur bio)

Pasta • 
400 gr penne, volkoren (wij hadden Grand Italia)

Bereiden
Meng het vega gehakt met alle ingrediënten uit het lijstje en bak het in een wokpan (of grote koekenpan) knapperig en bruin (zie filmpje).

Zet het gehakt vervolgens apart. Knoflook fijnsnijden. Bleekselderij en wortel in kleine blokjes van ± 1/2 cm snijden. Eventueel achtergebleven gehaktkruimels uit wokpan wegvegen, nieuwe olijfolie erin en knoflook glazig bakken (filmpje). Bleekselderij en wortel bij de knoflook doen. Even meebakken, afblussen met de rode wijn. Kort laten pruttelen.

Tomatenpuree, misopasta en laurierblaadje bij de groenten doen (filmpje). Laten pruttelen. Water erbij, naar smaak nog wat zout en peper en stevia druppels toevoegen en alles in ± 20 minuten laten inkoken tot een saus (filmpje).

Intussen pasta koken volgens verpakking. Gehakt door de saus mengen, even doorwarmen. Pasta opscheppen, gehaktsaus erover, serveren met in blokjes gesneden mozzarella en/of versgeraspte Parmezaan et voilà: zo zet jij een bordje gezonde, lekker winterse pasta Bolognese voor je snufferd! Heerlijk met frisse komkommerplakjes met een klein beetje azijn, of met een salade.

Onderaan dus het filmpje bij dit recept.

Fijne zondagavond. 
Kiki