Pickles, poke bowl & pepernotenbrood

We gaan het weekend in.

Niet alleen met kastanjes, maar ook met een ‘herfstig’ baksel: pepernotenbrood. Ik zeg het natuurlijk verkeerd: het moet zijn kruidnootjesbrood. Pepernoten en kruidnoten worden vaak door elkaar gehaald. Ook door mij. Maar in de titel van dit blogbericht bekt pepernoten lekkerder, ha!

Dit is een goed recept. Ik doe dan alleen nog kruidnootjes door het deeg en bak die mee met het brood.

Pittige pickles!

Maandag komt vriendinnetje Annelies deze kant op en vieren we nog een beetje haar verjaardag. Ze mocht kiezen uit 3 gerechten voor het eten en ze koos herfstrisotto. Om het bord feestelijk te maken en het maaltje gezond en lekker aan te vullen, maakte ik eergisteren weer pickles, oftwel gefermenteerde groente. Ze staan nu in de pickle-pers te wachten tot maandag. En het is bijna scheikunde: na een half uurtje in de pers (met zout), laten ze al een giga hoeveelheid vocht los. Hoe het werkt, lees je onder andere hier. Zelf gebruik ik niet een weckpot maar een pickle pers, dat vind ik makkelijker en leuker. Ik heb een vrij simpele, maar ben van plan binnenkort een wat ‘serieuzer’ gevalletje te kopen en verder te gaan met experimenteren.

Maandag liggen deze pickles op onze Lies-was-jarig borden: radijs, groene paprika, rode kool, rode ui en wortel.

Poke Bowl

Wij hadden na de prachtige najaarswandeling gisteren een fijn ‘comfort maaltje’ op tafel, poke bowl (foto boven). We hebben dat wel vaker gegeten van restaurantjes maar nog nooit zelfgemaakt. Gisteren dus wel.  Ik gebruikte dit recept als basis. Maar in plaats van tonijn en zwart sesamzaad nam ik gerookte zalm, witte sesamzaadjes en ik deed er wat gebakken uitjes overheen en een gekookt eitje bij (ipv 9 minuten, 8 minuten laten koken zodat ze nog een pietsie beetje zacht zijn van binnen). Verder hadden wij meergranenrijst in de kom gedaan. Een kom gevuld met lekkere en gezonde spulletjes: aanrader!

En nu hup, aan de bak!

Vanuit Nijmegen een fijn herfstweekend gewenst. 
Kiki

#Weekendbaksel
#ZaterdagCosyDag
#Bakmeisje
#Seizoenenfeestjes
#GezondenLekker
#KokenvoorVriendinnetjes
#GastaanTafel
#DothePickle!