Pickle-praat

We hebben onszelf weer vol in het boekjewerk gestort en om al dat werken met hoofd en hart even te doorbreken, duik ik graag de keuken in.  

Gisteren deed ik dat dus ook na mijn schrijfwerk en toen fabriceerde ik gefermenteerde groente met de pickle pers. Lekker, leuk en -joehoe!- gezond. Je voegt d.m.v. het fermenteren namelijk naast smaak ook allerlei voedingsstoffen toe. Vandaag snoepten we tijdens onze lunch van een tosti met pickles die ik gisteren in de pickle pers had gedaan. De tosti van volkorenbrood met een spread van tomatenpuree (dus geen ketchup) werd mede dankzij de pickles, hartstikke voedzaam en gezond. Zalig, dat ook! De groentes die ik niet nodig had blijven nog een paar dagen in de pickle pers zitten en worden zo nog lekkerder en gezonder.

Ik heb mijn pickle pers al een paar jaar en hij is heel fijn om mee te werken. Deze heb ik nu en deze wil ik gaan aanschaffen, die is iets geavanceerder en van BPA-vrij kunststof. Er zijn periodes dat ik regelmatig iets met de pickle pers doe en soms laat ik ‘m een tijdje links liggen. Dan gaat het eten van gefermenteerde groente me een beetje tegenstaan. Maar altijd komt de trek weer terug en dan pak ik de pickle pers er weer bij. Het leuke is dat je bijna alle soorten groente kunt gebruiken, dus als je in je koelkast restjes hebt liggen waarvan je niet weet wat je er mee moet: stop ze in de pickle pers. Eigenlijk zijn alleen bladgroentes zoals spinazie en sla niet geschikt. Meer over pekelen / fermenteren lees je hier.

Gisteren gingen er vier soorten groente in de pickle pers, die lagen in onze koeling niks te doen nadat ze al half gebruikt waren in recepten. Bleekselderij, knolselderij, rode kool, groene paprika; alles werd -met hulp van husbandlief- kleingesneden (alle groente in dezelfde maat, dan fermenteren ze in hetzelfde tempo) en daarna werd het geheel flink gekneed met grof zeezout. Je hebt 2% van het gewicht van de groenten nodig in zout. Daarna gingen er nog 2 eetlepels tamari door en kon alles in de pers. Deksel stevig aandraaien tot ie niet verder kan en klaar ben je.

Voor de pickle pers begint dan het werk, die zorgt voor jouw groenten. In pakweg een half uur -of in een paar dagen- zijn ze klaar. De tijdsduur hangt af van wanneer jij de groenten lekker vindt. Je moet dus steeds even proeven – wel met een schone vork of lepel! En als je de groenten een paar dagen wilt laten fermenteren, moet je de boel af en toe even omroeren. De pickle pers zorgt ervoor dat jouw groenten gefermenteerd worden, knapperig en friszuur gaan smaken en mega gezond zijn voor je buik!

Hier kunnen we er bijna niet vanaf blijven als de groentes in de pers zitten en we moeten wachten tot ze op hun lekkerst zijn.

Wil je uitgebreid inspiratie opdoen? Kijk eens bij de koning van het fermenteren (of, zoals hij zelf liever zegt,‘Prins pickle’) Peter van Berckel. Klik hier. Of klik hier voor een fragment uit BinnensteBuiten met Peter van Berckel.

Ik ga onze pickletjes even omroeren (en er natuurlijk ook stiekem van snoepen).

Fijne avond.  
Kiki

 

 

 

Tosti-in-de-maak met ‘prille pickles’ (pickle-dag 1 van 3 á 4).