Afgelopen dagen hebben wij heerlijke hapjes gemaakt die èn makkelijk te fabriceren zijn èn gezond(er). Dat moet natuurlijk gedeeld worden want hé! -waarom zou je goeie tips alleen voor jezelf houden?
Ik ben, by the way, ook even lekker bezig geweest met een foto voor dit blogbericht (en mijn toekomstige blogberichten als ze over ‘iets met koken’ gaan). Al ons houten keukengerei heb ik bij elkaar geraapt en op de eettafel uitgestald. De tafel is wit, wat soms heel handig is voor foto’s maken. Ik vind ‘m best gezellig, deze featured image voor al mijn kook-schrijfsels.
Blijft fijn, bloggen. Juist ook omdat het maken van beeldmateriaal zo leuk is om te doen.
Blij met brownie
En dan nu tadaaa…de lekkere gezonde happies. Het lekkerste ‘t eerst natuurlijk. Een brownie. Waarin eigenlijk alleen het bakpoeder iets is waarvan ik denk: dat moet ik niet elke dag de hele dag door eten. Verder niks aan verdachte spullen in dit zalige choco snackje! Bizar he?
Oké, oké: even de verwachtingen temperen…zo’n lekkere slechte, met crunchy buitenkant en chewy van binnen; gaat ‘m niet worden met deze brownie hack. Maar hij smaakt wel echt lekker, zeker als je er rood fruit bij doet. Of bessen en nootjes bijvoorbeeld. Een ware traktatie.
De brownie hack komt van Tik Tok en ik zag ‘m staan in JAN magazine. Hier waren we meteen benieuwd hoe hij zou smaken. Want als het zo snel, simpel en relatief gezond kan en dan óók nog prima te hachelen is: happy days!
Nou, happy days dus.
Tien minuutjes maar, dan is ie al klaar. Even de boel mixen, in een magnetronbakje doen, de magnetron 2 minuten (eerder iets langer) aan het werk zetten en klaar ben je. Kind kan de was doen.
Als je nou een weekend variant wil maken of een voor bezoek bijvoorbeeld, dan kan bovenop een laag slagroom zonder suiker (of met een snuf vanillesuiker) erg lekker zijn. Aftoppen met plakjes aardbei of frambozen en hup, op tafel met dit heerlijks!
Recept: klik hier.
Ik ben momenteel met dit recept aan ‘t experimenteren. Zo heb ik het ei vervangen voor vegan eipoeder. En om het geheel zoeter te maken, wat appelmoes toegevoegd zonder extra suiker. Ook wat zout en stevia erbij en een theelepel bloem. Wij gebruiken altijd stevia van Avanz, dat is een van de weinige soorten die echt zuiver is en geen dropsmaak heeft. Zodra ik het ‘perfecte brownie mengsel’ heb, deel ik het hier. Ik denk dat ik ‘m al te pakken heb (vandaag was ie top!) maar ik wil het minstens 3 keer goed zien lukken voordat ik het durf te delen.
Anyway. This is fun!
Retro römertopf
Retro wattes?!
Als je kind was in de jaren 70 -en dat was ik- dan ken je deze zeer waarschijnlijk wel. Als je ouder bent, ook. Een ovenschotel waarbij alle ingrediënten worden gestoofd in terra cotta schaal met dito deksel. Je moet de schaal vooraf een kwartier in water laten liggen, zodat het aardewerk zich daarmee volzuigt. Dan dep je de schaal droog, doe je alle ingrediënten erin en zet je de römertopf in een nog koude oven, die je op de hoogste temperatuur zet. Het vocht in het aardewerk laat dan tijdens het stoven in de oven, langzaam los en gaart het eten. Meestal duurt het 3 kwartier tot een uur.
Het is onvervalst retro voer, maar het blijft tijdloos lekker. Een heel bijzondere smaak. En: super gezond. En: super makkelijk. En: super leuk gewoon.
Wij improviseren altijd van alles met de römertopf en gebruiken geen recept. De laatste tijd zit er altijd wel broccoli in, omdat dit de enige manier vinden waarop wij broccoli kunnen verdragen. We zijn er allebei geen fan van maar het is zo’n gezonde groente. Dan maar in de römertopf.
Onze römertopf schaal is trouwens dierbaar voor ons; hij was van mijn lieve vadertje. Die kookte er veel en graag mee, juist ook als wij kwamen eten. Gisteren was het 12 jaar geleden dat hij stierf. De schaal is met ons meegegaan en we koken er met liefde mee en met veel fijne herinneringen.
Wijzelf stoppen van alles in die römertopf maar de basis is altijd uitjes, paar aardappeltjes en een dressing van olijfolie en kruiden naar smaak. Daar doen we dan verschillende soorten groente bij en dan ‘t vaakst broccoli. Deze keer was ie gecombineerd met tomaat. Wil je een recept volgen, dan is dit een aanrader: klik hier. In dit recept moet de schotel trouwens wel 2 uur in de oven. Maar slow cooking op z’n tijd is ook fijn toch…
Mooi weer voer
Dat het nu pijpenstelen regent buiten, wil niet zeggen dat het in een donderklap voorbij is met de zon. Er kunnen nog zalige zonovergoten septemberdagen komen natuurlijk en laten we ‘t hopen. Voor (na)zomerse dagen is een salade lekker -vinden wij- en hier maken we al jaren Griekse salade. Allebei zijn we in Griekenland geweest en hebben daar dagelijks gesmuld van deze klassieker. Met gegrilde of gebakken haloumi (uit Cyprus), heerlijk! En goed brood erbij. En lekkere zoute kalamata olijven. En echte feta, geen namaak.
Vaak wordt de feta in de Griekse salade gedaan, wij doen dat niet. Dat maakt niet alleen dat de salade er smoezelig uit gaan zien, maar de smaken mengen dan ook teveel. We leggen zowel olijven als een blok feta los erbij op tafel, of we leggen het feta stuk bovenop de salade, dat wisselt. Dit recept is voor een originele Griekse salade: klik hier.
En nu maar hopen op die heerlijke nazomerdagen…
In aanloop naar herfst en winter
We kunnen er niet omheen: de herfst is in aantocht. Meteorologisch begint ie vrijdag al, astronomisch pas op 23 september. En dan duurt het natuurlijk nog wel even voordat de natuur echt haar herfstjas aantrekt en wij langzaamaan allemaal weer beginnen te snotteren en sukkelen. Er schijnen heel wat weerstand-versterkende goedjes te zijn die je zelf kan maken. Een daarvan is een gember shotje. Je hoort en leest heel vaak dat dit veel voordelen kan hebben voor je gezondheid. Maar even met de voetjes op de grond: er schijnt nog geen enkel wetenschappelijk onderzoek te zijn geweest dat al die gember-claims kan aantonen. Hooguit lijkt de bewering dat je misselijkheid ermee tegengaat, bijna niet meer te weerleggen. Dan nog: geen enkele wetenschapper die jou gaat zeggen: neem elke dag verse gember, het helpt tegen van alles.
Nou ja, dan vogelen we het zelf toch gewoon uit!
Ik ben in elk geval aan het kijken of het voor mij iets doet. Manlief doet gezellig mee en ik hoop dat we over een paar weken, als we trouw elke dag ons shotje hebben genomen, echt verschil merken. Je weet dan natuurlijk nooit zeker waardoor dat eventuele verschil komt (toeval? mooier weer?) maar jeetje, moeten we dan echt alles aan onderzoekers overlaten? Nee joh, ik test het zelf wel uit. Dat doe ik sowieso wel vaker.
Als mijn reumatoloog tegen mij loopt te roepen: ‘3 keer per dag een zuivelproduct nemen vanwege de kalk’ terwijl de radiotherapeut juist zegt: ‘zuivel vermijden vanwege je buik’ (die permanent getroebleerd is door de bestralingen van vorig jaar) dan denk ik: dit schiet niet op zo, ik ga ‘t zelf wel uitzoeken.
Ook nu dus, met het dagelijkse gember shotje. Afgelopen winter deden we dit trouwens ook al een tijdje, toen wij corona hadden en geur en smaak volledig kwijt waren. Zelfs een vickstift in je snufferd douwen: ‘t was niet te ruiken. Kruidnagelolie, sinaasappelschil, zelfs bleekwater: niks. Geen geur. Dat is echt wel anders dan een normale verkoudheid waarbij je dènkt niks te ruiken. Maar ècht niks ruiken, is gewoon surrealistisch. Gelukkig was het na ongeveer 2 weken weer normaal bij ons allebei. Er zijn mensen die nog steeds helemaal niks ruiken.
We lazen destijds dat gember shotjes schenen te helpen om die geur tijdelijk terug te krijgen, al was het alleen maar bij het eten. En ja, na het nemen van zo’n schotje konden wij allebei inderdaad heel kort weer iets ruiken en proeven. Dat effect duurde niet lang genoeg om de hele maaltijd mee door te komen maar het deed wel iets. En verder voelde het lekker, dagelijks een gemberdrankje maken en nemen. Die gewoonte halen we dus nu ruim voordat het snotseizoen in vol ornaat is losgebarsten, weer terug. En wie weet welke gember claims ik allemaal zelf ga ervaren? Wie weet…
Dit is het recept dat wij momenteel volgen, maar: zonder de appelsap. Ben je gek, dan wordt ie toch weer ongezonder. Wij doen gewoon water ipv appelsap, met wat meer citroensap en -daar was ie weer- steviadruppels. Geeft een giga kick in je keel maar dat is snel weg en stiekem nog wel lekker ook. Recept: klik hier.
Tot zover maar weer. Wij gaan aan de thee met een versgemaakte ‘veilige brownie’. En daarna moet ik weer aan het boekjewerk. Dit blogwerk is ook leuk. En stiekem is bloggen een lekker smoesje voor het uitstellen van ‘t minder leuke gedoe bij boekjes maken: je teksten nakijken op fouten. Ik moet er echt mee aan de slag. Oké, er gaat straks nog iemand doorheen die leraar Nederlands is maar die haalt er altijd nog zoveel fouten uit, ik mag natuurlijk zelf ook wel een beetje opletten en niet heel erg lui worden, oh oh… Blogbabbel, brownie, boekjewerk, bezige bij. En da’s allemaal fijn!
Goeie zondag nog.
Kiki