Onderweg naar Kerstmis (en naar van alles)

Maandag 16 dec. 2019

Een nieuwe week met nieuwe plannen en adventskalenderzakjes plus een hobbel.

Maar eerst afgelopen weekend. Dat was very cosy.
Het winterfestivalletje in het dorp was alleen een tegenvaller. Ze hadden natuurlijk de pech dat het super slecht weer was. We zijn toch even gegaan maar het was treurige boel. En dat kwam niet alleen door het weer. Ik zal je de details  besparen maar het thema moest zijn ‘Anton Pieck’ nou, dit was eerder thema ‘verlaten, verregende lawaaikermis in lelijk winkelcentrum’. Had helemaal niks met Pieck, Dickens en kerst te maken.

Ik heb de organisatie een berichtje erover gestuurd. Want de PR beloofde iets heel leuks, en kennelijk was de intentie er wel bij de organisatoren. Dan hebben ze er misschien meer aan dat je laat weten dat en waarom wij het als een domper hebben ervaren, dan dat je erover gaat mopperen voor jezelf. Mijn berichtje werd heel  goed ontvangen. Ze vonden zelf ook dat dit niet geslaagd was, hadden veel  te kort tijd om het in elkaar te zetten en willen het voor volgend jaar heel anders aanpakken. ‘Of ik een keer zou willen meedenken met de organisatie’. Dat wil ik wel. En vooral als ze zo openstaan voor pittige feed back en ook voor ideeën van buitenaf. Dan is er motivatie genoeg en gun ik de organisatie ook dat het volgende keer wel echt een feestje wordt, weer of geen weer.

Anyway. Toen wij arriveerden hadden we wel mazzel met het weer, want de zwarte wolken trokken net open en een stukje heldere hemel werd zichtbaar (foto 1).

Verder is het huis afgelopen weekend nog feestelijker geworden. De koperen kandelaars zijn gepoetst dankzij de huisvlijt van tante Boslust, ha! (foto 3). Ik bakte ook nog iets lekkers met restjes pepernoot. Maakte witte broodjes (basisrecept, overal te vinden) en mengde voor het rijzen van het deeg, alle restjes pepernoot en  kruidnoot (verkruimeld / fijngesneden) erdoor. Ze zijn lekker.

We hadden gisteravond een maaltje bij kaarslicht. Alle lampen gingen uit, behalve de lichtjes in de kerstboom. En we hadden mooie muziek erbij. Het ‘lampen uit uur’ was een idee van Dejan, dat had hij op een briefje in de adventskalender gedaan. Zo simpel en zo mooi…

De komende dagen probeer ik me voor te bereiden op de infuusdag donderdag. Ik heb veel last van de reuma die feller en feller wordt, en ik voel me slap en duf. Totaal geen energie, en lopen doet zeer. Het gaat eigenlijk gewoon moeizaam momenteel en ik kijk enorm uit naar donderdag. Maar ik ben ook wel een beetje onzeker erover. Omdat ik bij zo’n beetje elk reumamiddel gedonder kreeg en als dat niet zo was, werkte het middel niet genoeg. En juist omdat ik me zo slap voel, ben ik ook een beetje bang dat ik niet fit die infuusdag inga. Daarom probeer ik extra veel groente en fruit te eten en als het even kan toch te bewegen.

Morgen zou er een kerstavondje zijn voor mijn kookproject in het huisje maar dat heb ik gecanceld. Ik moet  alle energie sparen voor donderdag en niet met 6 man in het huisje gaan hangen, de kans dat ik dan een verkoudheid oppak van iemand, is groter. En ik mag geen virus of verkoudheid hebben bij dat infuus.
Mijn lieve juf van de basisschool in Nijmegen zou ook aanschuiven, zij is een tijdje over uit Spanje en ik heb  al een paar jaar een dierbaar contact met haar. Als ze in Nederland is, zien we elkaar meestal wel even. Ze heeft een keer op ons huissie gepast en was ook bij mijn 50 feestje.
We gaan morgen dan ook wel een hapje eten met ‘juf Jolande’, bij ons thuis. Gezellig, veel rustiger dan een ‘huisje vol’ en Dejan kookt, ha! Ik verheug me erop haar weer te zien. Dejan ook.
En woensdag vieren we een beetje de trouwdag van mijn pa en ma. Ik vind het een mooi moment om hen samen te herdenken. Ze hebben mij (net als mijn juf trouwens!) veel ‘feestvier-inspiratie meegegeven, zeker ook in hoe zij feestelijke momenten samen kleur gaven. Ik sta daar graag bij stil.

Foto bovenaan: wij wilden vanavond een gingerbread koek-kersthuisje van Ikea in elkaar zetten. Maar nadat de muren en het dak waren ingestort (lijmglazuur nog te zacht), was ons geduld al meteen op. Allebei te moe, geen zin, dus hup: alles uit elkaar gehaald, de platte stukken versierd met de glazuur en happen dat huis! Oh oh…  Wat wel lukte, dat waren de gingerbreadkoekjes die ik vorige week bakte (je ziet ze op de foto bovenaan). Ook met glazuur. Ze waren o.a. voor de buurtborrel en gingen erin als… Receptlink vind je in het bericht van afgelopen woensdag.

Tot zover maar weer, tot gauw ergens.

Kerstige groet,
Kiki🌲