Ondertussen (31)

Driedaagse  

Mogen ze eindelijk weer wandelen, gooit de zon roet in ‘t eten! De eerste wandeldag dinsdag gaat niet door, Vierdaagse wordt Driedaagse dit jaar. Historisch toch wel; eerst twee jaar niks vanwege een pandemie en nu hup! meteen een dag korter vanwege extreme hitte…

Verstandig
Het klinkt logisch dat dit besluit genomen is. Het gaat niet om een ommetje lopen, het gaat over lange afstanden. Je moet er niet aan denken wat er mis kan gaan als mensen toch gewoon die enorme inspanning gaan lopen leveren bij bijna veertig graden. En als je twee jaar geen Vierdaagse hebt gehad, fanatiek hebt getraind en nu mag het dan eindelijk weer, is het misschien erg verleidelijk om je grenzen niet te bewaken en kostte wat kost dat kruisje te willen halen, zelfs als je half gaar in 40 graden loopt te tollen.

En zegt er eentje: ‘ik moet en zal doorlopen, ondanks het nare gevoel’, dan steekt dat anderen misschien ook weer aan? Wie weet, hoe er dan collectief over de eigen grenzen wordt gegaan? Dat is wel eens onderzocht, dat verzin ik niet zelf.

Dan is het misschien echt beter dat de organisatie de wandelaars nu een beetje in bescherming neemt. En daarmee ook de medische organisaties die zijn betrokken en de ziekenhuizen, die er niet op zitten te wachten om nog meer patiënten in huis te krijgen nu met al die inhaalzorg en te weinig personeel. En daarmee ook de patiënten zelf (deze hier incluis met op dinsdag een lange, pittige procedure in Radboud als ‘finale onderdeel’ van de behandelingen tegen mijn baarmoederhalskanker). Patiënten zitten er niet op te wachten dat de zorg aan hen onverhoopt onder druk komt te staan omdat mensen zich de narigheid in lopen bij extreme hitte en plek nodig hebben in het (toch al onder druk staande) ziekenhuis. Kortom: voor iedereen is het een verstandig besluit dat de eerste wandeldag niet doorgaat. Jammer maar noodzakelijk.

Je zou je trouwens bijna gaan afvragen of het misschien beter is om de Vierdaagse niet meer in hartje zomer te houden, maar in de meivakantie ofzo? Dan is het nog niet zó bloody hot als het nu kan worden.
Anyway, ik hoop voor alle wandelaars dat het drie fantastische dagen worden en zij vrijdag toch met een goed en trots gevoel richting de feestelijke Via Gladiola gaan.

Aanmoedigen
Voor ons is dit de eerste Vierdaagse-editie als inwoners van Nijmegen. Ik maakte het als klein kind al mee, deels opgroeiend bij en in Nijmegen. Het was elk jaar iets om je op te verheugen. Er waren ook wat familieleden die ‘m liepen, we woonden in het routegebied en mijn moeder fietste wel eens mee als EHBO’er (ze was verpleegkundige). En dan lekker als kinderen langs de wandelroute staan juichen met zelfgemaakte vlaggetjes en versierde fietsjes.
Het is een dierbaar gevoel om weer op geboortegrond te wonen en de Vierdaagse weer als onderdeel van de zomer, dichtbij me te hebben. Dejan en ik zijn van plan om zeker ergens langs de route te gaan staan aanmoedigen (waarschijnlijk bij Radboud waar we t/m woensdag nog elke dag moeten zijn).

Voor mij persoonlijk zijn de Vierdaagse-feesten (die door de hele stad plaatsvinden), iets minder boeiend. Ik ben er een aantal keer geweest en het was echt leuk hoor, maar wel zoooo massaal… De Vierdaagse sfeer tijdens de wandeldagen zelf, de intocht op vrijdag en vooral het aanmoedigen van de wandelaars, dat is voor mij het Vierdaagse-gevoel. Komt misschien toch ook die Nijmeegse worteltjes, haha!

Feestje
We krijgen trouwens genoeg mee van die Vierdaagsefeesten, het is een kakofonie aan geluiden die de gisteravond onze kant op kwam. Wel grappig, trouwens, niet vervelend. En ja, de vuurwerktraditie op zondagavond is natuurlijk ook leuk. We hopen er vanavond van mee te genieten vanaf ons dakterras. We steken de BBQ aan en nemen er een bubbeltje bij. Om te proosten op de wandelaars èn onze eerste Vierdaagse als inwoners van Nijmegen. Dat wordt òns Vierdaagsefeestje.

Tips
Wil je de sfeer van de Vierdaagse meeproeven? Het Gevoel van de Vierdaagse (op tv) geeft een leuk beeld, vooral ook van de verschillende mensen die meelopen, allemaal met hun eigen drijfveren en verhalen. Deze week op dinsdag 19 / woensdag 20 / donderdag 21 en vrijdag 22 juli 20.35 uur bij KRO-NCRV, NPO 1.

Wil je nog meer weten over de Nijmeegse Vierdaagse -ook wel Walk of the World genoemd? Kijk hier (Het Klokhuis) En hier (Vierdaagse filmpje).

Als je komende dagen naar Nijmegen komt om te feesten: hotelkamers zijn in de wijde omtrek niet meer beschikbaar las ik, alles is volgeboekt. Het is ook beredruk in de stad; Nijmgen is in deze Vierdaagseweek één groot festival dus weet waar je aan begint, haha! Maar toch: heel veel feestplezier!

Ga je tv kijken vanaf dinsdag? Dan heel veel kijkplezier, het is heerlijke televisie voor komkommertijd.

En last but not least…ben jij zo’n held die meeloopt met de Vierdaagse? They’re the best!
Heb een fantastische tijd in ons mooie Rijk van Nijmegen en laat je dragen door al die enthousiaste toeschouwers. Enne…wees voorzichtig met de hitte, doe ‘t ook een beetje kalm aan op dag 3 (dag 2 dus nu) tijdens de ‘bergetappe’ in de 7 heuvelen van Groesbeek-Berg en Dal. Maar bovenal: toi toi toi! 

De foto bovenaan maakte ik bij de laatste editie tot nu toe, 2019. De bekende schoenenlijnen die de Marikenstraat sieren. Blijft leuk!

Even weer een kleine pauze
Deze week van mijzelf geen blogje verder, ik begin aan mijn eigen Vierdaagse. Dinsdag de start van de finale in Radboud. De 25 uitwendige bestralingen en de chemo zitten er zowat op, dinsdag dan de eerste van de 4 heftige ‘heftige inwendige bestralingen’ (deels onder narcose) die de grote eind-klap moeten geven aan de tumor. Dat gebeurt volgende week nog twee keer, en de week erna de laatste.

Vier keer een dag in het ziekenhuis, vier keer onder narcose, vier keer intense behandeling die veel rust en concentratie vraagt. Gelukkig zijn die 4 dagen geen echte Vierdaagse, omdat ze niet allemaal meteen achter elkaar zijn, maar met een paar dagen pauze ertussen. En ik hoef natuurlijk geen lange stukken te lopen, ik moet juist heel rustig stil blijven liggen, urenlang. Dat voelt ook wel als een behoorlijke inspanning, moet ik zeggen…

En dan mag ik Radboud na een intensieve tijd eindelijk weer wat meer gaan loslaten (elke dag die kant op: jak, wat ben ik ‘t zat!). Maar alles is voor een goed doel: goed genezen van baarmoederhalskanker.
Jaja…dat kwam dan ineens (toch nog, na eerst de grote geruststelling in het voorjaar) op mijn pad. En op Dejan z’n pad. En op het pad van mensen die ons dierbaar zijn. Het is nog steeds soms een heel gekke droom, maar we gaan (en doen) ‘t heel goed, naar de omstandigheden.

Anyway, ik rond maar es af. Doe voorzichtig dinsdag met de hitte. Hou je kalm, drink veel /eet goed en pas je een beetje op jezelf en kwetsbare mensen om je heen?!

Proost! Op ons aller gezondheid, op de Vier(drie)daagse en de wandelaars, op Nijmegen!

Kiki