Ondertussen (13)

Brrrabarberrr!

Als kind had ik er een hekel aan. Sterker nog, ik gruwelde ervan. Rabarber. Het stond op mijn kinder-lijstje met dat-ga-ik-echt-nooit-van-mijn-leven-lusten-dingen. Maar dat is nu heel anders. Van dat lijstje is alleen het eten van lever overgebleven. En oh ja, de groentesoep van opa en oma (met varkenspoot, iieeew…) die heb ik óók nooit gemist. Maar rabarber: ik ben er inmiddels verzot op. Zalig!

Je kunt er van alles mee doen. Ik maakte een tijd terug de custard-rabarbercake van Yvette van Boven (Klik hier). Ik gebruikte geen eendeneieren maar gewone eieren, de grootste maat die ik kon vinden. De cake is gruwelijk lekker, rabarber en custard zijn sowieso een match made in heaven. Maar de cake kwam de eerste keer niet mooi uit de vorm, dus ik heb het recept destijds hier nog maar niet geplaatst. Ik wilde ‘m eerst nòg een keer maken om te zien of ie dan alsnog zou lukken. Dat was gelukkig het geval, ik had bij de herkansing wat meer geduld en de cake goed laten afkoelen. Dat is niet alleen belangrijk voor het lossen maar ook bij het snijden. Bij de wèl gelukte versie vergat ik helaas foto’s te maken, zul je net zien…
Maar ‘t is een feest van een cake, ga ‘m vooral eens proberen!

En toch…rabarbercompote -gewoon ouderwets gekookt- vind ik eigenlijk ‘t allerlekkerst. Simpel en puur, mits zoet genoeg. De compote maak ik heel simpel, door een paar stelen rabarber te wassen (schillen is niet nodig!) en de uiteinden eraf te hakken. Daarna snij ik de rabarber in grove stukken en kook ik ze in een bodempje water. Hooguit 1 a 2 cm, de rabarber geeft zelf snel genoeg vocht af. Tenzij je met het vocht lekker limonade maakt natuurlijk, dan kan je wat meer water toevoegen.
Kook de rabarber in ± 10 minuten gaar, tot de stukken uit elkaar vallen in draden.

Je ziet dat ik er tijdens het koken nog niks bij heb gedaan aan ingrediënten en dat is met een reden. Rabarber is van zichzelf zuur en zelfs een beetje zoutig (het is ook geen fruit maar groente). Je moet ‘m flink zoeten wil je die lekkere fruitachtige vriendelijk smakende compote krijgen, die overal zo ontzettend goed bij past. Zoals bij je avondhap, bij havermoutpap met bijvoorbeeld geroosterde amandelen, bij de taart, op je ijs, je yoghurt en bij de vla. Speaking of…zelfgemaakte vla; ook al zo de moeite van ‘t proberen waard! Voor een top recept: klik hier.

Anyway. Zelf wil ik de rabarbercompote graag gezond houden, dus zoet ik ‘m niet met suiker maar met stevia. Daar moet je wel de goeie soort voor hebben anders gaat je rabarber naar drop smaken. Ik gebruik altijd de vloeibare stevia van Avanz, die vind ik het meest neutraal en kan ik overal in doen. Je koopt ‘m bij de natuurwinkel. Verder voeg ik een paar druppels vanille essence toe aan de rabarber.
Maar zowel stevia als vanille doe ik pas bij als de compote als ie klaar is, want dan roer je het er snel en makkelijk doorheen. Zou ik het helemaal in het begin doen, dan heb ik kans dat de stukken rabarber waar de druppels op terechtkomen, de stevia meteen opnemen. En dan heb je dus stukken die mierzoet zijn en andere stukken die zuur blijven. Gebruik je stevia? Breng dan je compote dus pas op smaak maken als ie klaar is.

Rabarber is een onvervalste seizoensgroente die vooral nu volop verkrijgbaar is dus hup, rrrennen naar de groenteboer voor rrrabarrrberrr!

Kiki