Oliebollen-brood & sperziebonen-sla

Dinsdag 14 jan. 2020

Vandaag krijg je twee simpele, lekkere recepten van ons. Joehoe! 

Doe es gek met oliebollenmix – door Kiki
Oliebol? Krentenbrood!
Sommige supermarkten gooien de pakken oliebollenmix in de weken na Nieuwjaar in de aanbieding. Restanten van de oudjaarsdagen, die alweer 2 weken achter ons liggen. Er schijnen zelfs winkels te zijn die de mix gratis weggeven aan klanten, al dan niet met het mes op de keel -meenemen jij!-, zo graag willen ze er vanaf. Doe mij zo’n zaak… Misschien heb je ook oliebollenmix gescoord voor 25 cent, of nog een pak mix over van oud en nieuw? Wordt muf tegen het eind van het jaar, zou ik dan niet meer gebruiken, maar weggooien is ook zonde.

Nou kan je natuurlijk weer met je smoel boven een vettig dampende friteuse gaan hangen en bollen bakken. Maar het hoeft niet. Want met oliebollenmix kan je ook een heerlijk mals krentenbroodje maken. Lekker voor een zondags ontbijt (weet niet hoe het met jou is, maar bij ons moet er altijd iets extra’s staan op de zondagse ontbijttafel). Je bakt het krentenbrood gewoon in de oven uiteraard. Ik deed het vandaag, en het resultaat was niet alleen een heerlijk geurig huis, maar vooral ook een verrassend lekker brood. Een beetje ‘kleffer’ en malser van binnen dan gewoon krentenbrood. Lekkerder eigenlijk, dan gewoon krentenbrood…

Ik ben heus niet de eerste die dit heeft gedaan. Er zijn al zat oliebollenmixkrentenbroodbakkers die mij zijn voorgegaan. Sterker nog: een van de oude mensen (met hun rijke hoofden vol verhalen) die meewerkte aan ‘decemberboekje’ vertelde al: ‘Van het overgebleven oliebollenbeslag maakte mijn moeder de volgende dag een krentenmik’. Super ijverig van mams, om op nieuwjaarsdag alweer aan de bak te gaan! Op zoveel huisvlijt zul je mij niet betrappen. Alhoewel… Laat het nou net vandaag in de Servisch-orthodoxe kalender (waarover husbandlief vorige week schreef)nieuwjaarsdag zijn!

Hier de link naar een (van de vele) recept(en).

Servische sperzieboontjessalade – door Dejan
Mijn oma maakte deze boontjes en als kind vond ik dat veel lekkerder dan saaie, gekookte sperzieboontjes. Tegenwoordig kan ik gekookte boontjes trouwens wel waarderen, met een klontje boter erdoor en nootmuskaat. Kiki en ik maken op zondag vaak het lekker ouderwetse ‘aardappels-vlees-groente-jus’ maar dan natuurlijk wel met vegetarisch ‘vlees’ en vegetarische jus. Soms maak ik sperziebonen klaar met een sausje van tomaten en knoflook. Maar als kind was ik dol op sperzieboontjes a la mijn oma. Liefst dipte ik dan een stukje brood in de dressing van de salade.

Als de boontjes in het seizoen waren, maakte mijn oma de boontjessalade vaak. Ze had het idee van haar zus, die in Kroatië aan de kust woonde (toen ik in Servië opgroeide, was dat nog gewoon allemaal Joegoslavië), waar ze veel meer soorten groenten bereidden in de vorm van een lauwwarme ‘salade’. Bij ons thuis namen ze dat dus over en dat deden ze vervolgens ook met aardappels.

Het is heel erg simpel:
kook de gewenste hoeveelheid sperzieboontjes en giet ze af. Doe er terwijl de boontjes nog heet zijn, een scheutje azijn en olijfolie door. Daarna ook fijngesneden knoflook en peper en zout erdoor. Alles naar smaak, je moet zelf proeven hoeveel je lekker vindt. Je kunt ook knoflook uit de molen nemen, die kan je beter doseren en hij is iets milder. Even laten intrekken tot de boontjes tot lauwwarm zijn afgekoeld, dan serveren. Lekker met een goed stuk brood en bij vis.

Tot zover, eet / snoep lekker.

Fijne avond!
meneer & mevrouw Boslust 🌲🌿