Oh ja…

Woensdag 5 feb. 2020

…ik had ook nog 3 welgemeende kijktips voor jullie. 

Allereerst: Promenade. Vanaf de eerste aflevering waren we hier helemaal fan, ik schreef er al eerder over op mijn  blogje (onder het kopje ‘Hoe was je weekend?’) en we vinden het jammer dat zondag alweer de laatste aflevering is. Sowieso zijn we fan van wat Diederik Ebbinge maakt. Eerst al de Luizenmoeder, toen Babs (een serie die nauwelijks bekeken is maar zoooo ontroerend is) en nu dus Promenade.
Trouw zitten we elke zondagavond te schateren van het lachen. Serieus: we liggen echt krom hier!

Diederik Ebbinge zat vanavond bij DWDD omdat hij heel graag voor de laatste aflevering, a.s. zondag, meer kijkcijfers wil. Zodat het programma genoeg heeft voor een 2e seizoen. Want het voortbestaan van goeie televisie hangt af van wat de kijkers doen. Als het en masse leuk gevonden wordt, zit je gebakken (letterlijk en figuurlijk met een Heel Holland Bakt) en als er maar een klein publiek naar je kijkt -hoe enthousiast dat publiek ook is- dan kun je het kennelijk op je buik schrijven.

Ik snap het niet eigenlijk. Het is toch van een godvergeten armoede dat zo’n programma, dat in de kranten de laatste weken ook mooie recensie na mooie recensie scoort trouwens, misschien geen 2e seizoen krijgt vanwege de bescheiden kijkcijfers? Dus omdat de gemiddelde Nederlander liever koekeloert naar -ik citeer nu Nico Dijkshoorn- ‘een tent waarin ze een croissant moeten bakken in de vorm van een slappe lul’, kan een kleine groep mensen niet meer kijken naar iets dat zij op hun beurt mooi vinden…?

Dat 2e seizoen voor Promenade komt er hopelijk wel en als ze verstandig zijn, geven ze het een kans. Het is te sterk om het te laten gaan. Maar toch, net als een tijdje terug schrijf ik ook nu weer op mijn blogje: jongens, probeer het! Je kan het altijd nog stom vinden maar als je niet gekeken hebt, weet je misschien niet wat voor grappige televisie je mist… En wat voor briljante maaksels we straks allemaal moeten missen, omdat die kut kijkcijfers kennelijk mogen bepalen wat wij te zien krijgen. Instagram en kijkcijfers, de saaie grauwe middenmoot die (meestal) gaat over ‘allemaal hetzelfde willen en hetzelfde doen’. Dit soort uitgemolken koeien bepaalt straks de keuzevrijheid die wij als mensen nog hebben.

In dat kader nog kort een andere tip: DWDD Heimwee (gisteren) met Adriaan van Dis in een mooi gesprek met schrijver / historicus Yuval Noah Harari. Wel van gehoord, nog nooit iets van gelezen. Dat gaat veranderen: het is indrukwekkend hoe deze man kan uitleggen ‘wat er aan de hand is met de wereld’. Inspirerend en vooral prettig confronterend en bemoedigend richtinggevend.
Een voorbeeld. Hij zegt: ‘Van zoiets als de arbeidsmarkt kunnen we op dit moment niet meer voorspellen hoe  die eruit zal zien over 20, 30 jaar. Daarom moet je kinderen gaan opleiden in ‘leren’. Dat ze gewend raken om te blijven leren. Zodat straks mee kunnen bewegen met wat er in de wereld gebeurt en hun vaardigheden en  kennis steeds blijven aanpassen aan wat er nodig is.’
Nou ja, ga zelf maar kijken. Of niet natuurlijk, ha!

De laatste tip: Özcan Akyol’s De geknipte gast. Hij knipt (en scheert desgewenst) zijn gast(en) en intussen interviewt hij ze. In een kwartiertje knippen en kleppen gebeurt er intussen heel veel. Gisteren in elk geval wel. Mooie oprechte televisie vind ik. Hopelijk zet deze lijn door, dan is dat alweer een pareltje tussen al het ‘we moeten allemaal hetzelfde leuk vinden-geweld’. Oh oh, als tante Boslust zich in een thema vastbijt… #koppig!

Maar hé! Die Diederik met zijn Promenade (samen met 3 andere heel erg leuke acteurs) die MOET je zien van tante Boslust, verplichte kost! 😉
Promenade – zondag a.s. NPO 3, 21.15 uur
Kiki