Nieuwjaarsgevoel

Twee januari alweer, de feestdagen zijn voorbij. En dit is de eerste blogje Boslust bijpraat van 2021.

Eh wacht effe…de feestdagen voorbij…? Nee dus.
Want ons wacht nog een tweede kerstfeestje, op 6 en 7 januari. Servische kerst is namelijk 2 weken na de Hollandse. De Servisch orthodoxe kerk volgt de oude Juliaanse kalender, en alhoewel wij niet ‘religieus’ zijn en dus ook niet orthodox, vieren we de Servische kerst wel.

Wij vieren Dejan z’n roots en de rijkdom van 2 culturen op 1 kussen.
We hebben al een mooi feestmaaltje bedacht met 2 of 3 Servische gerechten. Lekker en ook extra gezond, het is tijd voor ‘goed voer’. Als het een beetje meezit, kunnen wij dat kerstmaal 2.0 gaan maken in onze nieuwe keukenhoek. We krijgen komende week werkruimte erbij in de keuken (en ook een nieuwe koffiemachine). Ik mis onze oude fijne Dierense keuken maar deze nieuwe Nijmeegse wordt steeds meer aangepast aan onze wensen. En dat is erg fijn, ook voor tegen de tijd dat dit tutje weer lekker restaurantje mag gaan spelen.

Haardvuur 2.0

Hopelijk ben je het nieuwe jaar ook (naar omstandigheden) goed begonnen? Hier gingen we proostend met buurman Andre 2021 in, dat was heel gezellig. We staken nog een sterretje af op ons dakterras met z’n tweetjes (foto bovenaan) en onze Freek was super relaxt. Er was wel vuurwerk maar niet hier, een paar wijken verderop. En vooral sierspul, dat we mooi konden zien vanuit onze boomhut op de 5e verdieping. Gelukkig was er niet heel veel lawaai. Beter zo.

Gisteren hadden we het nieuwjaarsmaal met Lies en Pavel. Dat was weer dierbaar. Het blijft fijn, deze traditie. Dat op de bank eten heeft trouwens iets heel gemoedelijks. En Dejan had -niet lachen!- op de tv een haardvuurtje aangezet, inclusief het heerlijke geluid van knappend vuur. Dat was wonderbaarlijk leuk. Aangezien vuurtje stoken (binnen en buiten) steeds meer wordt gezien als schadelijk voor mens en natuur, ontstaat er langzaam misschien ook wel een soort van ‘stookschaamte’ (ja, dat woord las ik laatst). Pavel en Annelies hebben de open haard ook al onttakeld en willen thuis niet meer stoken.
We werden allemaal heerlijk rustig en rozig van het ‘haardvuur’ en ja, dat zit dus gewoon hartstikke tussen de oortjes, oh oh… Maar reken maar dat dat ding veel aan zal zijn hier deze winter, ha!

Anyway. We waren gisteren dankbaar dat we ‘gezond’ zijn en bij elkaar konden zijn. En volgend jaar hopelijk beter, maar laten we eerst maar es zorgen dat we dit jaar (zo) ongeschonden (mogelijk) doorkomen met z’n allen. Hieronder een foto van de tafel gisteren. Beetje gek om alles dubbel te doen: 2 kopjes met kruidenboter, 2 kaasplankjes, 2 bakjes met olijven, enz. Doel was dat we niet dezelfde spullen zouden aanraken. Een smetvrees-opstelling dus. Het is niet anders en het kan niet anders.

Vandaag

Voor een jaar lang hebben we onszelf getrakteerd op de zaterdagkrant van NRC (en de digitale door de weeks), dat gaat hopelijk een aangename zaterdagmorgengewoonte worden: de krant doorspitten met een kop koffie erbij. Cliché maar lekker. Ik lees het nieuws al jaren online maar miste de geur van papier.
Verder hebben we vandaag een lekkere wandeling gemaakt naar het bloemenstalletje om weer es verse weekendbloemen te kopen. Hyacinthen (o.a.), die hebben zo’n typisch nieuwjaarsluchtje vind ik.

De kerstboom en adventskrans zijn weer weg, de boom staat nu op ons dakterras. We wilden ‘m eigenlijk wel laten staan tot na Servische kerst maar we gaan nu een paar nachten tegemoet met nauwelijks tot geen nachtvorst en dat is beter voor de boom. Hij heeft nu een iets ‘zachtere’ overgang vanuit onze warme woonkamer. Dus ging ie vandaag naar buiten. Het was wel weer even ‘leeg’ en ik vond het een prachtboom. Maar het is ook wel fijn om er weer een opgeruimd huis voor terug te krijgen.

We hebben wel nog wel meer kaarsjes aan dan normaal, dat is fijn. Het zijn after all nu wel de donkere wintermaanden waarin we voorlopig nog wel hangen. We drinken ook nog lekker warme kruidige wijn, en hier en daar is nog een subtiel snufje kerst in huis (foto’s morgen).

Winter…?

Er zijn nog steeds signalen dat we iets van winterweer gaan krijgen. Mogen we een witte (Servische) kerst please? Weer een ‘poedersuiker uitzicht’ met rijp mag ook trouwens. Maar een witte sneeuwdeken om ons heen dat lijkt me een feestje! En dan lekker door onze boswijk en het Goffertpark door de sneeuw struinen. De kou trotseren en met de Vespa naar het bos hier vlakbij of lopend er naartoe, ook dat kan zelfs. Kwestie van keep on dreaming of zou het als een winterwondertje (in dit veranderende klimaat) toch weer eens lukken?

Feestelijk

Geurige nieuwjaarsbloemen in huis, de zaterdagkrant als nieuwe-gewoonte-cadeautje aan onszelf, kaarsjes aan, het huis weer opgeruimd, extra gezond koken, nog wat snufjes feest hier en daar, een paar sneeuwvlokjes op de weerkaarten en de dag afsluiten met warme wijn.
Hier hebben we een feestelijk en warm nieuwjaarsgevoel. 

In het volgende bericht weer wat lichtpuntjes en een gezonde, vega recept tip voor een zalige hap.

Vanuit Nijmegen: fijne eerste 2021-zondag, tot gauw, blijf gezond.
Kiki


#Nieuwjaarsvibe

#FrisenFruitig
#Kersttijd
#Coronatijd
#Wintertijd