Muziek aan, wereld uit.

Donderdag 12 dec. 2019

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar hier draaien we in deze tijd van het jaar extra vaak muziek.

Kerstmuziek vooral. Herman van Veen is zooo prachtig nog steeds…maar we houden ook van old school fifties kerst songs, en van de kinderkerstplaat uit mijn jeugd, inclusief kraken, tikken en overslaan. Die plaat kocht mijn vader in de jaren 70 bij SRV man. Hij was zelf vrij muzikaal (ook dirigent) en toen hij in die SRV wagen die kinderkerstplaat zag en las wie de muzikale begeleiding en koorleiding hadden, wist hij: dit is een leuke plaat, die geef ik aan mijn kroost. We hebben hem grijsgedraaid vroeger! Er zit een grappig orkestje bij (met een duidelijk aanwezige contrabas, fluit, xylofoon en klavecimbel) en veel kerstliedjes zijn op deze plaat net een tikkie sneller gemaakt.

Als je bij Spotify zoekt op: ‘Kind’ren het is kerstmis, De Bengels’ dan hoor je een heel lief, vrolijk, ouderwets en onbekend kerstliedje (van die plaat dus). Dat was altijd mijn grote favoriet, ik stond als kind luidkeels mee te zingen en te dansen. Dat laatste was trouwens meer stampen dan dansen…ik snap achteraf wel dat de balletjuf na 2 lessen al tegen mijn moeder zei dat ik beter naar de judo kon overstappen. En op de theateropleiding zei de bewegingsdocent een keer tegen mij: ‘Als er een sport zou bestaan die fladderen en flapperen heet, zou jij de onbetwiste kampioen zijn’. Deze uitspraak had ik in mijn dagboek geschreven, helemaal verwonderd over dat ‘vreemde oordeel’. Want ik dacht toch echt dat ik een balletdanseres in de dop was, ha!

Anyway. Hier houden we dus van muziek draaien. Jazzy kerstplaatjes, leuk! En de mooie muziek van Michael Praetorius (klassiek) daar worden we al net zo blij van. Robbie Williams heeft trouwens ook een behoorlijk goeie kerstplaat uitgebracht dit jaar, aanradertje. En oh ja: Wham Last Christmas moet natuurlijk ook lekker veel gedraaid.

Op zo’n muziekavondje blijft de tv (grotendeels) uit, komt er een bekertje warme wijn bij met iets lekkers (gingerbread koekjes, ik mag ze zometeen alweer bakken, joehoeee!), wurmt Freek zich tussen ons in op de bank en hangen we in onze muzikale warme winterbubbel. Of een kerstbubbel, zo je wilt. In elk geval een bubbel want de wereld blijft ‘buiten’.

Vanavond hebben we een kerstborrel met het buurtje, hier bij ons thuis. Ook gezellig en een prima moment voor kerstmuziekjes natuurlijk. ‘Muzikaal bubbelen’ doen we dan morgenavond weer, ha!
Ik kan het je aanraden, mocht je dat (bijna) nooit doen.
Dim ‘t licht (laat kaarsjes & kerstlampjes het werk doen), gooi de deurbel eraf, zet je telefoon uit, geef de tv een avondje vrij, neem er een lekker drankje bij, knal de muziek erin en…let the fun begin!

Kerstige groet,
Kiki 🌲

Foto bovenaan: een oudje van een kerstkrabbeltje dat ik 2 jaar geleden maakte op een kast met schoolbordverf. Heb vandaag even geen tijd voor verse foto’s 😉