Mandarijnen-weer

Donderdag 7 nov. 2019

Herfst, hoeiii!!

Het was zo mooi hoe de wind vandaag de gouden blaadjes uit een enorme boom voor ons raam door de lucht liet dwarrelen! Ik probeerde foto’s te nemen maar dat lukte niet helemaal, komende dagen een nieuwe poging.

Het is wel mandarijnenweer ook. De mandarijn bovenaan lag op onze fruitschaal, samen met een paar andere mooierdjes. Ze waren trouwens niet alleen mooi maar ook erg lekker.  Vitamine C bommetjes hebben we hier wel nodig, jij ook? Ik kookte daarom vandaag iets met extra veel groente (kijk maar naar het schilderijtje onderaan), geroosterd in de oven. Kerrie-bulgur erbij + vega shoarma en we hadden een lekker rijke en gezonde hap. Voor die bulgur: ik rooster of pof hem graag van tevoren. Vandaag deed ik ‘m in een hapjespan met dunne bodem, in hele hete olijfolie. Dan poft ie en dat maakt de bulgur lekker luchtig en knapperig. Toen ie gepoft was, maakte ik’m op smaak met kerriepoeder en zette ik de bulgur onder in kokend heet water om te laten droogstomen.

Pickle the pickle!

Intussen ben ik steeds bezig met nieuwe ‘pickles’ maken. Met de pickle pers, dat is leuk joh, ik heb de smaak echt  helemaal te pakken! Je doet groente van je keuze met een bepaalde hoeveelheid zout (hangt van het recept af) bij elkaar en daarna in de pers. Dat laat je dan een paar dagen op kamertemperatuur fermenteren. En wat je dan krijgt, is zo zalig! Ik heb het al geprobeerd met kool (werd dus zuurkool, erg  goed gelukt), wortel, komkommer, paprika (jammie ook!) en momenteel zit er een cluppie gemengde groenten gezellig samen in de pers. Ze smaakten vandaag al heerlijk, morgen gaan ze eruit en dan mogen ze in de koelkast wachten tot ze zaterdag aan de beurt zijn om op tafel te verschijnen. Wij zijn nu al helemaal dol op de gefermenteerde groentjes en kunnen niet meer zonder. Voordeel: naast lekker, makkelijk te maken en niet duur, is het ook megagezond! Ook proberen? Kijk effe bij dit recept: gemengde groenten.

Boekjes

Er wordt hier bij Boslust momenteel gewerkt aan Decemberboekje, het eerste boekje voor de ouderen-instelling in onze wijk. Vanmiddag kwam Rob de eventmanager langs voor een ‘spoedoverleg’. We hebben namelijk een luxeprobleem: er is zoveel mooi materiaal gekomen van de bewonerswerkgroep, dat we een veel dikker boekje krijgen als we alles willen gebruiken. En dat willen we. Want zie maar eens een keuze te maken uit wat mag blijven aan materiaal, en wat niet. Da’s niet te doen!
Dus we hebben bij onze drukker een offerte laten maken voor een dikker boekje, weer ouderwets (zoals onze eerste 7 boekjes) in een ringbandje. Dat wordt alleen wel duur. Daarom keken we eens naar de drukkosten bij een online drukkerij. Stukken lager. Maar die drukkerijen maken geen ronde hoekjes, wat nou juist de charme is van onze boekjes, ook die we maken voor de instelling straks.

De uitkomst is: online laten drukken en de ronde hoekjes zelf aanbrengen. Met een speciale snijmachine. Rob belde tijdens het overleg meteen even met zijn baas en vroeg of de kosten voor de dikkere boekjes met ringbandje oke zijn, en of er dan voor ons een hoekjesmachine kan worden aangeschaft zodat wij zelf de hoekjes kunnen fabriceren. Dat was allemaal geen probleem, joehoe! Dus wij kunnen een mooi, veel steviger en dikker boekje gaan maken waar alle verhalen in terug mogen komen. En de ronde hoekjesmachine die we al langer wilden aanschaffen (maar waar we later weer vanaf zagen) die komt er dus alsnog. Cool!

Het is zo fijn samenwerken met de instelling waar we  onze boekjes voor maken. Ons idee is meteen omarmd en nu wordt het ‘liefdevol verzorgd’ zodat het ook echt goed uit de verf kan komen. Het doel is dat we veel meer boekjes gaan fabriceren en met de aanschaf van de ronde hoekjesmachine, maken zowel de instelling als wijzelf het commitment daarvoor. We voelen ons gesteund bij dit project, de eventmanager en de activiteitenbegeleider gaan ervoor, en er is veel mogelijk en we krijgen veel vertrouwen van ze.
Heel happy hiermee!

Hieronder mijn ‘groenteschilderijtje’ (foto van de voorbereidingen van ons maaltje vandaag), ik duik nog even onder een warme kruidige douche (loop te niezen en voel me niet zo fit) en daarna heerlijk onder de wol.

Ciao, tot gauw.