Maandagbijpraat

Maandag 24 augustus 2020

Verassend lekkere vegan cake, blij met werkhoek, ons weekend en: klaar voor de start!

De scholen zijn hier vandaag weer begonnen en omdat ik lange tijd heb lesgegeven en dus ook onderwijsvakanties had, zit dat nog steeds een beetje in mijn systeem. Dus ergens voelt het vandaag toch als een ‘nieuw seizoen’.

Vandaag zijn wij van Boslust net als velen, een periode ingegaan waarin het normale leven zich weer herpakt. Want eerst was er de verhuizing, daarna het klussen in ons huis en toeristje spelen hier, toen namen we een vakantiepauze en vervolgens dook de hittegolf over ons heen, waardoor alles weer helemaal aangepast moest (in de woonkamer slapen, we waren niet de enigen…).

Kortom: de eerste (ruim) 2 maanden van ons Nijmegen-leven waren gewoon compleet anders dan anders. En stiekem ben ik heel blij dat we nu weer een ritme in rollen. Ben toch wel een gewoontediertje ook. En mijn husband is al niet veel anders.

(tekst gaat verder na foto)

Het huis is nu weer lekker koel, mijn werkhoek is af, het zomervakantiegevoel is weg (beetje grijs en nat buiten) en de nazomer is begonnen, en het boekje-werk is vandaag ook serieus gestart. De werkhoek van Dejan heeft nog wat extra aandacht nodig. Maar de deadline voor ons troostboekje ligt nu eerst ook het meest bij mij. En ik moet zeggen: het is hier errug fijn werken!
Mijn inspiratiehokje in het huis in Dieren was super. Ik was er enorm op gesteld. Maar de werkhoek die ik nu heb, is wel heel lekker licht en comfortabel en bevalt meteen al erg goed!
Hier nog wat foto’s van de werkkamer.

1: De boekje-presentatie-borden die we destijds maakten voor onze deelname aan de (erg leuke!) Sonsbeekmarkt in Arnhem, zijn nog steeds in gebruik.
2: Dejan z’n hoek is nog een beetje een chaos, daar gaan we morgen mee aan de slag. Komt ook goed!
3: Stiekem is het fijn om dichtbij de woonkamer te zitten. En als Freek Frummel teveel gaat afleiden (op dit moment doet hij samen met Dejan en middagdut), dan trek ik gewoon het hekje dicht, ha!
Foto daaronder: op dagen dat kippetje Fiep het niet gezellig heeft buiten (regen, wind) vindt ze ons gezelschap in de werkkamer leuk: ze kletst hele verhalen tegen je aan. Ze heeft een lekker ruime ren, met een zandbakje (voor stofbadjes) en een lopend buffet! Doe mij ook effe zulke ‘werk-catering’!

Vegan cake

Ik had zin om weer te weekendbakken en wilde een cake maken. Maar we hadden geen eieren in huis (en Fiepje is nu echt met pensioen), dus ik zocht noodgedwongen naar een cakerecept zonder ei. Kwam terecht bij dit recept voor vegan cake en dat lukte behoorlijk goed (foto bovenaan). Mocht je ‘m ook willen maken: ik heb wel een paar opmerkingen erbij.

Ten eerste: verwacht GEEN gezondere cake. Er gaat gewoon suiker in, en de roomboter vervang je voor olie. Wel is het een cake die beter voelt. En eentje die ik zeker ga herhalen om er een uitgebalanceerde variant van te maken, zodat wij straks geen cake met dierlijke producten meer hoeven te eten en maken, omdat we een perfect alternatief hebben. Stap voor stap ‘ont-beesten’ in de keuken is wel een missie die ons aanspreekt. Vegetarisch eten we al langer maar dat is natuurlijk nog niet genoeg voor echt diervriendelijk leven.

Een tweede opmerking: je moet dit recept een beetje aanvoelen. In de comments op die kookwebsite, zie ik naast vooral positieve reacties ook wat minder goeie ervaringen, hun cake is niet helemaal (of helemaal niet) gelukt. De schrijfster van het recept probeert mee te denken waaraan dat kan liggen. Maar ik denk dat het vooral een kwestie van gevoel is en het recept als basis nemen, maar niet op de letter volgen als dat niet werkt. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben: je keukenapparatuur, de ingrediënten, of het warm is buiten of niet, enz.
Mijn beslag pakte erg dun uit in eerste instantie. Dat is niet wat ik van cakebeslag gewend ben en dus voegde ik een schep bloem toe en ook nog een snuf baking soda. Dat heeft denk ik gewerkt want de cake was prima van textuur. Ook voegde ik druppels vanille-essence toe.

Al met al met een beetje improviseren echt een heel goeie eerste vegan-bakervaring! Ik ga dan ook zeker door met dit recept.

Ons weekend

Was (dus) weer fijn, met die goed gelukte cake, de lekkere werkhoek, en we hebben ondanks heerlijk verkoelend gedrup nog prima buiten kunnen rondstruinen.

Zaterdag wandelden we een stuk door de wijk, eerst langs het Goffertpark, daarna door het Goffertpark en door het stukje bos aan onze kant terug. En gisteren liepen we naar Landgoed Grootstal, en maakten we een landelijk rondje. Dat was ook erg leuk. We wonen in een heel fijne omgeving waar we eigenlijk alles binnen bereik hebben. Lopend, met de fiets of Vespa.

Zaterdag

Hier 2 foto’s van zaterdag: meneer Boslust en ikzelf. Hij klussend, ik blussend, ha! Eindelijk echt koele regen. Ik ‘bluste’ de hitegolfhitte die in mijn lijf zat opgeslagen, en zat te genieten van de koelte, de druppels en dat we weer een beetje normaal konden gaan leven. Nooit zo blij geweest met regen zeg!

Ook zaterdag:

1: de zon straalde zo mooi zachtjes door de bomen rond ons appartement.
2: Eerst bakken, toen naar buiten. Fijne middag!
3: Mijn mannen in het mini bos, op een tapijt van gevallen blaadjes. Een vroege herfst, door doffe droogte.
5: (ik zie dat ik nummertje 4 vergeten ben, ha!) De Ploegstraat aan de noorkant van het Goffertpark, was eigenlijk ons beoogde nieuwe woonplekje. We kregen ook een unieke kans op een appartement daar. De plek is fijn, het complex best wel ‘cool’. Maar bij bezichtiging bleek het appartement toch wel erg klein voor ons. En heel symbolisch, kwam diezelfde dag ons huidige appartement serieus in the picture voor ons…
Als we t.z.t. in de sociale huur mogen en echt knus en klein willen gaan wonen, verhuizen we wie weet alsnog naar de ‘funky Ploegstraat’ maar voor nu is het niet geschikt voor ons. Maar het is wel super leuk dat we er zo dichtbij zitten want dat betekent dat we in een van onze favoriete locaties terecht zijn gekomen!

Zondag

Wandelen bij Langdoed Grootstal. De zon die tussen de wolken doorpiepte gaf een prachtig gouden gloed aan het gemaaide korenveld!

We overwegen ook een aandeel te kopen bij Het Heerlijke Land, en dan van mei t/m november wekelijks lekker veel groente te komen oogsten.

Ook afgelopen weekend…

We kookten zelf eten voor Freek (foto 1). Zijn voer was op. Wij hebben een voer-abonnement bij een vrij nieuw merk (al sinds Freek bij ons is): Edgard en Cooper. Het is niet overal verkrijgbaar en dus bestellen wij het. Met zo’n abonnement hoef je niet steeds te denken aan: ‘we moeten weer voer bestellen’. Maar dan moet je de timing wel goed berekenen, en je hondenkind niet om de haverklap belonen met brok, ha! Want ja, dan is het dus eerder op dan je dacht. Gelukkig hoeven we maar 2 dagen te overbruggen en dus besloten we zelf te koken. Met de basis-ingrediënten die ook in zijn brokjes zitten: rijst, kip en wortel. Onze beestjes hoeven niet vegetarisch te eten, we zijn nog niet overtuigd dat dit goed voor ze is maar onderzoeken het wel nog steeds. Het voer dat Freek krijgt is wel biologisch, dus ook het vlees.
Freek heeft onze kookkunsten helemaal goedgekeurd: hij smult! En Jasper vindt het ook lekker, die wacht met grote belangstelling af wanneer er weer een rijst-kip-wortelmaaltje wordt opgediend! (foto 2).

Oh en dan de ansichtkaart zonsondergangen: ‘t houdt maar niet op! Die van foto 3 was afgelopen weekend. En het was een bleekscheetje vergeleken bij sommige andere zonsondergangen maar jee, het blijft zo mooi!
Na een dagje klussen en wandelen is het zo heerlijk om ‘s avonds dan met een bakkie op de bank te zakken en dan de zon zo mooi te zien ondergaan. Freek met z’n leuke bekkie slapend op mijn schoot, lekker muziekje aan en gewoon even niks (foto 4). We zitten ook vaak en graag samen op 1 bank, knus tegen elkaar aan. Maar even uirusten ‘op je eigen bank’ is toch stiekem ook wel riant…!

En nu ga ik gauw weer verder werken aan het boekje! De thee is nog warm, de klok tikt door en dus hup, aan het werk!

Vanuit Nijmegen: ciao, tot gauw.
Kiki

#NijmegenThuisstad
#Weekendverslag
#WeerAanHetWerk
#WelkomTerugNormaleLeven
#VoorZoverHetNormaalIs
#CoronatijdHelaas
#BakselsEnBabbels
#BuitenEnBlij