Maandag 7 januari 2019

Daar was ik nog even, sneller dan gedacht.

Ik kreeg namelijk een leestip van iemand die mijn blogbericht las over Dirk. Ze schreef: ‘Jullie staan niet alleen in jullie unieke verbinding met Dirk, en in het verdriet en de schok waar je nu doorheen moet, lees maar…’.
Het is de link naar een artikel over een boek dat journaliste Antoinette Scheulderman schreef na de dood van haar hond Bubbels. Op tv is ze wel eens tafeldame bij DWDD. Een ontzettend sympathieke vrouw en ‘zachte’ tv persoonlijkheid, ik word altijd blij als zij in het programma zit.

Haar boek ga ik vanavond nog bestellen. En het artikel in de Volkskrant, ook van haar, is al zó troostrijk door de herkenning! De eerste zin alleen al, die vertelt over hoe ‘de rouw met je op de bank zit’…

Degene die de link stuurde, schreef mij: ‘Zend de link rond, laat mensen om je heen het lezen, leer ze, waar nodig, begrijpen wat je overkomen is’. Die liefdevolle tip volg ik op: hier dus de link naar het artikel. Niet wetend wie er wat mee kan en doet, en wel wetend dat de mensen die onze pijn echt willen begrijpen, meer doen dan een paar mooie zinnetjes appen naar ons. Toch deel ik de link hier heel graag. Vooral met de gedachte: je zal maar in de rouw zijn om die harige fluffy lieverd van je, je zal maar de pijn hebben waar wij nu ook doorheen gaan en het zal je maar zijn overkomen. Als je dan mijn blog nu leest, heb je misschien ook steun aan dit artikel (en wie weet, het boek?).

Ook nu sluit ik weer af met een citaat. Drie citaten zelfs. Uit het artikel en boek van Antoinette Scheulderman. Zij interviewde bekende Nederlanders over de liefde voor hun hond, en het verdriet bij de dood. Daaronder ook Janine Abbring (presentator ‘Zomergasten’) over haar (inmiddels overleden) hond Loïs:

‘Ik ben niet getrouwd, nooit heel lang met een man samengebleven en heb geen kinderwens. De stabiele factor in mijn leven is Loïs. Wij zijn echt een duo en zo zien mensen ons ook. Janine en Loïs. Ze is altijd bij me, als een soort ledemaat.’

En talkshowhost Eva Jinek:
‘Een leven zonder dieren is armoede, dat ervaar ik echt zo. Aan mensen die dat gevoel niet kennen, is het moeilijk uit te leggen waar het in zit. Maar het zou voor mij lastig zijn samen te leven met iemand die niet zo is’.

Auteur Annejet van der Zijl:
‘Een hond kan iets voor mensen betekenen waartoe medemensen vaak niet in staat zijn.’