Maandag 6 mei 2019

Slava.

Het is vandaag Slava, een feestdag in de familie van Dejan (en sinds bijna 11 jaar dus mijn schoonfamilie).
Elke Servische familie heeft een patroonheilige en de geboortedag (of sterfdag) van die ‘familie-heilige’ wordt uitbundig gevierd met een groot feestmaal en allerlei rituelen. Vandaag is de feestdag van Sint Joris, de patroonheilige van mijn schoonfamilie.

Een van de rituelen is het delen van een versgebakken, prachtig versierd brood waarbij elke versiering iets belangrijks in het leven symboliseert. Het brood zelf staat symbool voor welvaart en welbevinden en wordt door alle leden van de familie vastgepakt en rondgedraaid. Ook wordt er wat rode wijn overheen gedruppeld (‘het bloed van Jezus’).

In Servië kun je zo’n prachtig feestbrood altijd kopen en bij elke bakker, omdat er heel veel patroonheiligen zijn en dus ook veel families die feest hebben. Er is elke dag van het jaar wel een patroonheilige-familiefeestdag. In Nederland vind je de feestbroden natuurlijk niet en dus deed ik een paar jaar geleden een poging zelf een feestbrood voor Slava te maken. Natuurlijk bij lange na niet zo mooi als de broden in Servië maar het kwam een heel klein beetje in de richting, en zo hadden wij ons eigen ‘Slavabrood’ om samen te breken.

Onze (schoon)moeder overleed in 2012 en sindsdien vieren wij Slava zelf. Daarvóór kwam zij vanuit Servië naar ons of wij gingen naar haar in Belgrado om samen Slava te vieren. Dat was altijd dierbaar en bijzonder om mee te maken. Het is speciaal om met een Serviër getrouwd te zijn: je maakt kleurige, lieve en bijzondere dingen mee. ?
Nu we het zonder (schoon)moedertje vieren, doen we dat soms met wat vrienden van ons samen maar niet altijd. In deze drukke tijd met puppy Freek, mijn 50-feestje in aantocht en deze week op donderdag, vrijdag en zaterdag al gezellige drukte met bezoek, vieren we Slava vandaag lekker knus met z’n tweetjes. Of eigenlijk met z’n drietjes, want Freek krijgt straks ook iets lekkers. En hij is toch een beetje ons kind, ha!

We vieren deze dag met een extra lekker maal vanavond en ik heb een super simpel Slava-breekbroodje voor twee gebakken (de nog simpeler variant van dat toch al eenvoudige brood dat ik een paar jaar geleden maakte). We steken kaarsjes aan en hebben Lelietjes van Dalen op tafel staan. De familie van Dejan is helemaal gek op die bloemetjes, daarom zaten ze ook in mijn trouwboeket in 2008. Toevallig staan ze ook nog eens in onze eigen tuin (hier bij de bosrand ook) en altijd precies op dit moment bloeien ze. En ze ruiken lekker joh…!

En verder
Hang ik in een fijne flow met mijn Feestkeetproject. Dejan heeft een super logo ontworpen; om heel blij van te worden! En ik heb een berichtje rondgestuurd met de vraag om proefkonijnen waar ik een feestje in de keet mee kan proefdraaien. Ik wil het zeker 2 keer uitproberen voordat ik voor ‘t eggie ga. En na dat testfeestje ga ik ook even met de proefkonijnen om de tafel voor feedback, zodat ik dingen kan verbeteren en fijnslijpen. Dan kan ik daarna met een steviger gevoel mijn feestproject de wereld in slingeren. Op mijn berichtje voor test-feestvierders kwamen meteen al enthousiaste reacties, super leuk! Het eerste test-feestje in de keet komt er binnenkort al aan. Ik heb ontzettend zin om ermee aan de slag te gaan!

Voor nu vieren mijn lief en ik dus ons eigen minifeestje en dat is géén test, ha!
Hier wensen we elkaar ‘Screćna Slava!’ en tegen jou zeg ik: fijne maandag.
Tot gauw!

Foto’s
bovenaan mijn simpele Slava-breek-broodje van vandaag, hieronder nog wat Slava-foto’s.