Maandag 18 maart 2019

Worteltaart, puppypraat en Hollandse hap. 

Straks ga ik met vriendin Annelies richting Montferland, op puppybezoek. Spannend toch wel. Het is lief, troostrijk en hoopvol en het raakt ook aan alles met Dirk. Dat mag ook, verlies en hoop mogen hand in hand gaan.
Ik ben benieuwd of ik stiekem uit de 3 ventjes al die van ons kan ontdekken… Officieel gaan Dejan en ik 11  april onze pup uitkiezen maar we vinden allebei dat puppy vooral ons moet kiezen. Dirk deed dat heel duidelijk: die kwam meteen op ons af waggelen. En het klikte zo enorm! Dat heeft Dirk goed gekozen… ❤︎ 😉

Wat grappig is: Dejan kijkt elke dag even op een website die ‘product hunt’ heet en daar houdt hij in de gaten of er nieuwe snufjes zijn op het gebied van webservices, applications, tools voor webdesigners enz. Laat nou net vandaag de app van de dag zijn: een online puppy-opvoed-platform…! Alles over hoe je je puppy socialiseert, hoe je problemen aanpakt, er kunnen tips worden uigewisseld. Het is in het Engels, voor ons is dat onze dagelijkse taal (gemixt met Nederlands en een piepklein snufje Servisch, de moedertaal van Dejan). Wij gaan de app zeker installeren en gebruiken.  Wie weet, heb je er ook interesse in? Klik dan  hier.  Alleen: strikjes in hond z’n haren; voor  ons niet ?

Eten dan.
Vandaag maken we een typisch Hollands maal – aardappels, vlees, groente – maar dan in een ‘frisser’ jasje (Annelies eet mee dus een beetje meer creativiteit mag wel 😉 ).We maken aardappelpuree, stukjes verschillende soorten vega vlees, pittige uitjes-jus erbij en een roerbak van veel paprika en courgette. Toet: carrot cake.Ik wil namelijk even oefenen met de carrot cake. De foto boven is van restjes carrot cake, ik heb er ook ronde taartjes uitgestoken en die ingevroren, die ga ik woensdag bedekken met icing. De restjes zijn ook lekker maar natuurlijk wel wat slordig om te zien.
Het is een recept van (kook)vriendinnetje Martine, die het ook wel maakt voor haar prachtige restaurantje twee dorpen verderop.

Met Martine heb ik vorige week een inspirerend overlegje gehad over het feestje dat we geven als ik straks een meisje van 50 word. Ik word dat pas in juli maar we vieren het half mei. Met wat dierbare vrienden en familie, een kleine club (we passen maar met 15 man in Martine’s tentje en dat is maar goed ook, ik hou niet zo van grote feesten). We gaan dan eerst bij ons thuis taartjes eten (vandaar dat ik aan het oefenen ben) en dan wandelen in de heuvels en uit eten in het restaurantje van Martine (dat die avond alleen voor ons open is). Martine maakt een heel mooi feestmaal speciaal voor die dag,  ik heb er nu al zin in!

De carrot cake is zo zalig!Ik maak ‘m ook voor woensdag a.s., als toet bij mijn eerste kookavondje in het huisje weer. Het is een  besloten groepje, vriendin Anita heeft het etentje cadeau  gekregen voor haar verjaardag. Ze moest dit laatst cancelen vanwege de griep dus woensdag doen we het alsnog.

En dan 3 april weer lekker koken voor de keet, ik heb er weer zin in.

Voor nu het recept van de goddelijke carrotcake. Ik kreeg het als kopietje via sms van Martine, en weet dus de bron niet, maar: het is een goed recept. Paar tips: zorg dat je boter super zacht is (niet gesmolten maar wel heel zacht) anders krijgt de icing van je cake allemaal piepkleine boterklontjes. En om je taart / cake / taartjes te bestrijken met de icing, is het belangrijk dat de cake koud is (aflaten koelen en dan nog een uurtje in de koelkast) en de icing juist niet te koud maar  goed smeerbaar.

Nodig voor ± 8 porties 
4 eieren • 225 g lichte basterdsuiker • 300 ml zonnebloemolie • 9  middelgrote wortelen, fijngeraspt • 300 g bloem, gezeefd • 1 tl kaneelpoeder • 1 volle tl bakpoeder • 1/2 tl baking soda • 1/2 tl zout  • 150 g fijngehakte walnoten • Optioneel: ±  8 hele walnoten en 1 fijngeraspte wortel voor garnering icing (toplaag van botercreme)  • 125 g ongezouten, heel zachte roomboter • 250 g roomkaas • 1/2 tl vanille-extract  • 50-75 g poedersuiker (ik nam 60 g en hij is al vrij zoet)
Bereiden
Oven voorverwarmen op 180 graden (electrisch, gasstand 4) • vet een taart-  of cakeblik met een doorsnede van 23 cm lichtjes in en bekleed de vorm dan met bakpapier • Klop de eieren met de basterdsuiker tot een romige, fluffy massa • Doe dan de zonnebloemolie erbij en blijf nog een paar minuten doorkloppen • ‘Vouw’ de geraspte wortel er doorheen en vervolgens de bloem, kaneel, bakpoeder, baking soda en zout • Daarna vouw je voorzichtig de fijngehakte walnoten door het beslag • Doe het beslag in het bakblik en bak in het midden van de oven ±  45 minuten • Check of met een sateprikker in het midden van de cake, of deze er schoon uit komt. Is dat het geval dan is de cake gaar • Laat de cake helemaal afkoelen voordat je hem uit het blik haalt • Maak intussen de icing door de zachte boter samen met de roomkaas te kloppen tot het een soepel, romig mengsel is • Voeg het vanille-extract toe en de de poedersuiker en klop tot alles goed gemengd is • Bedek de afgekoelde cake met de icing / botercreme, of steek vormpjes uit de cake zodat je kleine taartjes krijgt (ik deed dat met een kookring) en bedek dan de taartjes met de creme • Maak het af met een plukje geraspte rauwe wortel en op  elk taartje een walnoot.

Bakze en snoepze!