Licht in het donker

Vrijdag 27 september

We hadden een super fijne dag gisteren, die mij ook nog nieuwe (kook)inspiratie bracht.

We zijn onze dag begonnen met een taart-ontbijtje en cadeautjes voor ons samen (ieder afzonderlijk bedacht en gekocht, zo leuk!). Een fijn ouderwets degelijk olielampje (de originele van Dietz) met de gedachte ‘licht in het donker’, een boek (‘Nature Tonic’) met inspiratieopdrachten geïnspireerd op de natuur (gaan we elk weekend iets mee doen) en ik kreeg een lief ringetje van Dejan. Verder trakteerden onszelf op een etentje in Doesburg gisteravond.

Een boswandeling stond ook nog op het wensenlijstje maar het herfstweer wilde dat niet. Dat werd een soort wellness middagje voor ons samen in eigen huis. Waarna we als de relaxtheid zelve tintelend, glimmend en gepoetst met mooie kleertjes aan naar Doesburg gingen. We kwamen iets minder relaxt terug want we misten de aansluiting met de bus in ons dorp (vanaf dat tijdstip gaan ze nog maar een keer per uur) en moesten dus naar huis lopen vanaf het station. In de regen en tante Boslust op hoge hakken, fijn joh! Konden we achteraf wel om lachen verder.

We hadden een leuk menu in het restaurant (het Arsenaal, een van onze favorieten in deze omgeving): brood met olie als starter, een voorafje met gefermenteerde groenten (Dejan) en schelpdieren (ik dus), hoofdgerecht was voor mij een poke bowl met van alles waaronder sashimi, zalig! En voor Dejan een vega lasagna, ook met van alles erop en eraan. De toet: een grote ronde plank met allemaal zalige zoete hapjes, waaronder een in 2017 nieuw ontwikkelde chocola die roze is van kleur en heerlijk fruitig: ruby chocola. De kleur en de smaak zitten in de cacaoboon zelf en zijn dus puur natuur. Een leuke nieuwe variant op de witte-, melk-, en pure chocola. We sloten af met koffie. Een super smakelijke en ook nog best gezonde avond na een fijne dag.

Lekker, gezond en ‘t smaakt naar meer!

Ik raakte door Dejan z’n voorgerecht -de gefermenteerde groente- geïnspireerd om zelf ook iets met fermenteren te doen. Een simpel probeerseltje om te beginnen; er staat een potje met tomaat en potje met wortel te fermenteren in de keuken. Als dit eerste stapje me bevalt, volgt de aanschaf van een boek (dit boek heb ik op het oog) en ga ik een workshop volgen. En als ik de smaak dan echt goed te pakken heb, dan wil ik er de juiste spullen voor aanschaffen (potten, ‘zuurkoolstenen’ enz.). Stiekem hoop ik dat het zo goed bevalt straks, dat ik het ook regelmatig onderdeel kan serveren in mijn eetkeet. We’ll see. Het zat al langer in m’n achterhoofd (door deze uitzending van Binnenste Buiten), en door dat fantastische voorgerechtje dacht ik: en nu lekker in actie tante!

Ben jij ook geïnspireerd? Dit is een leuke site om wat meer te leren over fermenteren (wat niet moeilijk is, zeggen ze). Sowieso is het een site die ik ontzettend graag en vaak bezoek voor de nodige keukeninspiratie. En hier kun je er ook wat meer over lezen. Toen ik zocht naar workshops in onze omgeving, kwam ik o.a. hier terecht, een Smaakpark in ontwikkeling.

Genoeg voor nu, eerst maar eens oefenen en kijken wat dat oplevert.

Kom, ik duik es ‘t weekend in met m’n mooie familietje. Morgen mag ik alweer uit eten in Doesburg, dan met vriendin Anette, puik plan. Zondag ga ik wandelen (bij droog weer) en/of theedrinken (bij natte boel) met vriendin Anita. En verder moet ik die dag flink wat voorbereiden voor dinsdag, als ik de deuren van de eetkeet weer mag opengooien. Verder ben ik van plan te cocoonen met husband en hondenkind.

Fijn weekend, tot gauw. 

Foto’s: het kerkje in Doesburg was symbolisch voor gisteren: een grauwe dag (het weer) met een gloeiend randje (ons feestje voor 2). Onder: het eten van gisteren, Dejan z’n ‘wedding shirt’ en de foto die Dejan van mij maakte. Ik plaats ‘m omdat ik een soortgelijke foto van mijn moeder heb gezien ooit (ik kan ‘m alleen niet vinden) en ik gewoon ‘schrok’ (blij schrok, dat wel) van hoeveel ik op m’n moedertje lijk. Zeker nu. Dus: hier zie je mij, maar ook gewoon m’n mams.