K(w)oningsdag 2020

Maandag 27 april 2020

Een aangepaste feestdag.

Koningsdag. Er is altijd wel ergens iets leuks te doen en te zien.
Toen wij nog in Amersfoort woonden, gingen we altijd naar een plek in de stad waar het steevast gezellig was. Een soort dorpje op zichzelf. Maar de laatste jaren dat we er woonden, begon het ook wel een beetje te vervelen: steeds dezelfde mensen, super, super druk en op een bepaald tijdstip wist je altijd wie (verkleed in welke kleren) bezopen zou zijn.
Na onze verhuizing naar Dieren, ontdekten we hoe gezellig (en relaxt tegelijk!) Doesburg is met Koningsdag. Dezelfde ‘Franse dorpssfeer’ als in Amersfoort maar: niemand dronken, veel loopruimte, veel vrolijkheid en een nog mooier stadsdecor. Verfrissend en knus.

Dit jaar moeten we allemaal thuisblijven. Toch pakken we even de Vespa en gaan een uurtje op pad. Maar we nemen een super rustige route en zien we dat het druk is (de weg klinkt alweer drukker, ik betwijfel of wij moeten gaan) dan gaan we terug, meteen. We willen even naar Doesburg, maar dan naar een landelijke plek waar we de Vespa parkeren, en lekker even langs die  oh zo mooie IJssel gaan struinen. Een plek die ook niet veel mensen kennen. Maar ook daar: blijken we niet de enigen te zijn met dit plan? Dan zijn we hup, snel weg.

(update: we gaan niet, het voelt fout. En het was eerst nog doodstil op de weg maar nu niet meer. Plan B dus).

Of we gaan wandelen door het dorp naar de IJssel hier. Heel voorzichtig even een klein stukje eruit. Ook omdat wandelen hier in het bos een lot uit de loterij is: de laatste keer zoefden de fietsers ons op veel minder dan 1,5 meter voorbij. Ze denken niet na, kijken niet en beseffen niet dat ze te dichtbij zijn. Dus dat bos, is soms ‘te doen’ en soms helemaal niet en veel te druk.

Voor vanavond gaan we in elk geval lekker barbecuen. Niet uitgebreid, gewoon simpel. Een vega hamburger (de lekkerste, die van Beyond Meat), versgebakken brood erbij, een salade, koude fles rosé, en als toet marshmellows van de bbq.

En dan vieren wij zo de (voorlopig) laatste zomerse dag, en dat we zoveel zon hebben gekregen in een periode die donker is. Koningsdag en het koningshuis zeggen ons wat minder (zeker niet tegen, maar ook geen fan) maar we wensen alle lezers van  blogje Boslust uiteraard een -naar omstandigheden- fijne dag. Of je nou toch de verjaardag van de koning viert, zoekt naar ‘wij-gevoel’, en/of de lente nog even extra omarmt: heb het goed vandaag, binnen dat wat haalbaar is.

En als je het niet zo goed hebt: morgen komen er weer allerlei lichtpuntjes op dit blog, wie weet geeft dat weer een piepklein snufje glimlach. We lezen steeds opnieuw van blogbezoekers (die de lieve moeite nemen om te mailen of chatten, want op dit blog is geen reactiemogelijkheid) dat ze het troostrijk vinden hier, dat motiveert enorm om ermee door te gaan.
Onderaan nog een paar plaatjes, hou vol, be careful en tot gauw.

Meneer & mevrouw Boslust